Petrileanca RAMONA ROSULESCU

255

Afacerea Consiliul de Administrație. Membrii care sunt plătiți cu bani grei și nici măcar nu știu pentru ce activitate

Postura de membru al unui consiliu de administrație dintr-o societate de stat te umple de respect. Sunt sufocate consiliile de nume și prenume pretabile la orice altceva decât la proiectarea unei activități de calitate. Nu spune nimeni nimic împotriva acestor funcții pentru că prin aceste locuri de muncă sunt remunerate obligațiile politicienilor sau ale celor din grupurile de interese. Există personaje din spectrul românesc care fac parte din mai multe consilii de administrație. Deci persoane prolifice și maxim eficiente dacă au timp să studieze și să se implice în atâtea programe separate. Rezultatul muncii lor nu interesează pe nimeni pentru că nimeni nu are așteptări de rentabilizare.

Perioade scurte pentru “oamenii din consilii”
Daniela Angela Barbu, reprezentant al Ministerului Energiei, a tranzitat CA de la Complexul Energetic Hunedoara. După două luni, Barbu a fost înlocuită. Daniela Barbu a fost, în urmă cu câțiva ani, și președintele CA de la Societatea Națională a Huilei lucrând cu directorul general Nicolae Drăgoi. Tot Daniela Barbu a mai fost președinte de consiliu și la Compania Națională a Uraniului. Din ultimele luni de la CEH, membrul înlocuit a încasat cel puțin 8.100 de lei. Schimbarea a fost ad-hoc și, mai mult ca sigur fără explicații. Există voci care spun că politicul ar fi fost cel care ar fi  cântărit decisiv, respectiv nu a fost confirmat partidul care o susține pe Daniela Barbu.

Consiliul de Administrație de la CEH a fost într-o continuă transformare. Mulți plecați, mulți intrați. Niciodată nu au existat și justificări, cum niciodată nu a existat o tragere la răspundere pentru deciziile luate.

Ioan Stamin Purcaru nu este străin de evoluția decizională din perioada directorilor generali Daniel Andronache, respectiv Aurel Niculescu, acesta ocupând poziția de președinte de Consiliu de Administrație. Cei doi directori fac obiectul unor cercetări DNA pentru import, membrii consiliului nu sunt chinuiți de responsabilitate.  Purcaru a fost schimbat din funcția de președinte, dar a rămas membru, adică la nivelul aceleași indemnizații.

Formulările deciziilor CA sunt întotdeauna unele cu “portiță”, în traducere liberă de rămânere a responsabilității în sarcina conducerii executive. Vezi avizul dat, luni, de CA pentru contractul de muncă al angajaților din societatea hunedoreană: aviz favorabil cu condiția încadrării în bugetul de venituri și cheltuieli. Finalul cu “încadrarea  face toți banii, fiindcă CCM-ul nu s-a încadrat și nu se va încadra în BVC. Anul trecut a fost campanie electorală, anul acesta nu are curaj nimeni  să “rupă pisica” . Poate ISPE care de 70.000 de euro va indica, prin acel raport,  o singură direcție: faliment. Și astfel decizia vine dintr-o zonă așa-zis neutră și fără asumarea acționarului majoritar, Guvernul României. Pentru obținerea “serviciului”, ISPE trebuie să fie recunoscătoare.

 

Nici la Închideri, nu e cu frână de mână

Nici Consiliul de Administrație de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului nu a fost unul mai stabil. De ultimă oră este intrarea președintelui PLR Hunedoara – coleg de partid cu ministrul Andrei Gerea,  omul de afaceri hunedorean Adrian Peiu.

Peiu va lucra acum pentru interesul SNÎMVJ alături de alți colegi de-ai săi prinși în structura CA de la societatea de închideri mine – Gheorghe Bobar (președinte), și membrii Radu Sorin, Radu Chiurtu și Aurel Anghel.

Ca membru CA, Radu Sorin,  a declarat că îi intră pe card suma de 2466 de lei. Acestei sume i se adaugă, trimestrial, încă o cotizație, acordată drept componentă variabilă pe care o permite legea în cazul atingerii criteriilor de performanță.

Radu Sorin este și președinte CA la ApaServ însă de aici primește doar 501 lei, sumă ce reprezintă 10 la sută din venitul directorului general Costel Avram

 

INSEMEX-ul stă undeva sub 1000 lei pe membru

INSEMEX-ul are un Consiliu de Administrație format din șapte persoane, una dintre ele fiind președinte.
Din componența CA de la INSEMEX fac parte primii trei șefi ai Instituției, respectiv directorul general Artur Găman (președinte CA), directorul științific ConStantin Lupu și directorul tehnic Emilian Ghicioi. Tot din CA fac parte și reprezentanții ministerelor, respectiv Corneliu Popescu, Loredana Hristodorescu, Camelia Constanţa Meterca și nou intratul Dănuț Chirilă de la Universitatea Petroșani în dreptul Ministerului Educației.
Pentru activitatea prestată, membrii CA încasează undeva la 900 de lei.

Având în vedere că că, cel puțin în companiile de stat, indemnizația pentru membri este cât salariul mediu brut al angajaților, CA este o adevărata afacere. Mai mult, calitatea de membru CA ar putea deveni chiar o meserie care ar putea fi înregistrată în nomenclatorul de meserii.

 

Ramona ROȘULESCU

Foto www.timesnewroman.ro

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza