Petrileanca Ramona Rosulescu

233

Postacul părăsit de tasta R

 

Nu e puţin lucru să faci praf. Cum nu e uşor să poţi vorbi ore în şir fără să spui nimic. Dar e de actualitate.  E în context. Până la urmă e un mod de viaţă.

De ce ar trebui să fii bun de ceva când poţi să fii izmeană ruptă în fund şi să stai la masa bogatului. Mai ales că tu nu răspunzi pentru bucatele stricate şi nici pentru condiţiile în care au fost ele preparate. Vine Sanepidul, dar tu poţi spăla  putina.  Nu eşti persoană cu calităţi oficiale. Eşti oaspete la ospăţ. Ospăţ cu lăutari.

Şi dintr-un ospăţ în altul, oamenii au trăit într-un abur al demenţei cotidiene. Li s-au umflat muşchii de la gambe de la câte genoflexiuni au fost nevoiţi să facă. Le-au crescut „saci aerieni” ca la porumbei în speranţa că zborul lor spre cele mai înalte culmi va fi unul asigurat. Şi au devenit cei mai mari duşmani ai producătorilor de acid hialuronic.

Sunt deja câteva luni de când scârţăie deranjant arcuşul. Tulai Doamne, s-a schimbat peste noapte repertoriul lăutarilor.

Şi uite aşa am început să observ o patimă nebună a celor care frecventau zilnic masa bogaţilor şi care sunt surprinşi, de la o zi la alta, cu câte un breaking news. Într-o zi, constată că a dispărut din meniu desertul. Apoi un tacâm sau chiar numărul scaunelor a fost redus. Încet-încet nu vor mai găsi nici masa. Şi asta îi sperie. Dau din colţ în colţ. Sau dau din colţ cu colţ. Dezastru, vor trebui să înveţe să-şi confecţioneze una nouă. O masă. Chiar una de oameni. Jale. Păi cum, după atâţia ani în care au fost de-ai casei să înveţe să stea la uşă? Şi dacă ratează intrarea?!

Judeţul Hunedoara a fost întotdeauna o zonă teritorial-administrativă atractivă. În ultima perioadă va fi şi mai lipicioasă. Este cunoscut faptul că în zonele „sărăcite” creşte nivelul fariseismului. Ei da, prin judeţ s-a dezvoltat o specie de papagali trăncănitori, unici în zona balcanică. Papagalii hunedoreni ştiu să trăncănească în scris. Adică “trăncă-trăncă” cu tastele. Sunt în curs de perfecţionare, fac cursuri de postaci. Papagali postaci. O fi un regres? O fi o eroare? Lucrează pe o tastatura fără litera R. Aşa că, iaca provocare…. papagali postaci sau papagali prostaci?! Fie aşa, hai cu „efeendumul”, numai el ne mai salvează!

Ramona ROȘULESCU

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza