Petrileanca RAMONA ROSULESCU

247

Valea Jiului, între Iliescu și Ponta

 

Sunt prea tânără ca să pot să îmi amintesc în detaliu perioada ’90 și mult prea bătrână ca să pot vedea în nuanțe roz perspectiva spre care se îndreaptă România după masacrul economic și social ce continuă de 25 de ani.

Dar am tăria să afirm, și în scris, că am trăit două perioade de masacru social în Valea Jiului. Prima în anul 1997 când Ion Iliescu, salvatorul României cocoțat de comuniști pe altarul anticomunist, a scăpat partea de sud a județului Hunedoara de 20.000 de angajați din minerit. Procedura a fost simplă. Negrii în salopete au fost momiți cu niște galbeni otrăviți și  duși au fost. Ieșirea din sistem reprezenta la acel moment o decizie fără precedent a Guvernului Ciorbea. Nu a contestat-o nimeni chiar dacă nu exista o alternativă pentru acei oameni. 

Martorii acelor vremuri spun că directiva era doar una: închiderea Văii Jiului. De ce, aș putea să întreb eu acum uitându-mă în urmă. Răspunsurile sunt bine ascunse, dar cu siguranță bine știute. Și dacă istoria nu vrea să pună literă lângă literă pentru a fi respectată de popor eu pot să îi întreb pe martorii momentului dacă Iliescu se temea de adevărurile pe care le ascundea Valea Jiului în abatajul ’90-’91.  

A doua perioadă e în derulare. Acum, în 2015, la aproape 20 de ani, ramura crescută din trunchiul Iliescu, Victor Ponta- procurorul din ’97 , execută aceeași abordare. Închidere. Nu mai sunt 20.000 de oameni în aceeași kuktă (societatea huilei), dar pot fierbe vreo 400.000 dacă se insistă fierberea cu flacăra mare…  Mai mult, momentul Ponta seamănă a Pârjol. Fântânile au fost otrăvite, căile de comunicație întrerupte. 

Spun cei care stau în apropierea lui Ponta că diferența dintre cele două epoci nu e mare. Iliescu dorea ”lichidare” Valea Jiului, Ponta cere lămâi când e vorba de Valea Jiului. 

Nici decizia Guvernului Ponta de a închide Complexul Energetic Hunedoara nu miră prea mult. Înafara intereselor externe care stau atârnate de gâtul județului Hunedoara, ștergerea unor urme infracționale nu poate fi realizată decât prin ardere. Iar procurorul Ponta știe care e teoria probelor.

E bine, titirezii nu s-au dezmeticit încă. E foarte bine, trăim momentul, că ne-au prezis alții să nu avem nevoie de viitor. Ne-au fost vândute suficiente vise.  Deci, totul e de vis, pentru că se va dezvolta în zonă o altă industrie. Va crește cererea de pampersi. E un mod de viață și ăsta.  Și unul care este la îndemâna oricui. Pentru că, nu-i așa, de ce să fim cerebrali dacă se caută doar “celebrali”… Adică, “momental”, nu este loc pentru rațiune. Să cânte Salam și Guță…. Așa că suntem pe bandă. Nu depășiți viteza regulamentară, că picați pe radar! Radarul mediocrității asumate.

Ramona ROȘULESCU

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza