Petrileanul Cosmin Vermesan / Doi hunedoreni au avut parte de călătoria vieţii lor. Peste 200 de zile şi 30.000 de kilometri parcurşi într-o aventură globetrotteristă de zile mari!

564

Doi tineri din Valea Jiului au renunţat la joburi şi-au petrecut 7 luni în misterioasa Asie – o călătorie prin 13 ţări, cu 40 de kilograme de bagaje şi 5.000 de euro în buzunare.

O aventură din mai până în noiembrie – cu autostopul, autobuzul, avionul, maşina, bicicleta, motocicleta şi barca.

Au 26 de ani fiecare şi se ştiu din liceu. Andrei Kalman e din Petroşani – Cosmin Vermeşan, din Petrila. Soarta i-a trimis în oraşe diferite, dar au ţinut legătura.

Amândoi erau cu gândul la stepe şi junglă. Un fior nedesluşit îi atrăgea spre misterios şi dorinţă de rătăcire. Asia! Şi-au promis reciproc că vor face călătoria asta – într-o bună zi.

Lui Andrei, destinul i-a făcut primul semn cu ochiul anul trecut, la masa de Crăciun. Îşi vizita fratele din Anglia când a nimerit, într-o plăcintă, un răvaş cu mesajul „Exciting travel to new land”. Nu l-a luat în serios, dar se uita din când în când la bileţelul mototolit păstrat în portofel.

Aventură prin 13 ţări

Decizia a fost luată în prima zi a anului, iar aventura a început în mai.

Nu mai era nimic care să mă ţină în ţară. Terminasem masteratul în jurnalism la Babeş-Bolyai şi mi-am dat demisia de la slujbă. Cosmin are un masterat în construcţii şi şi-a dat demisia de la biroul de proiectare din Timişoara. Ca un făcut, ne gândeam amândoi la acelaşi lucru”, povesteşte Andrei.

Şi-au luat adio de la prieteni. Au promis să împartă totul cu ei pe-o pagină de Facebook şi au părăsit România fără să ştie pe nimeni în Estul spre care porneau. Au plecat cu inima deschisă şi cu răbdarea şi curiozitatea călătorului. Aveau de străbătut 13 ţări – Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Kazahstan, Mongolia, China, Vietnam, Cambodgia, Thailanda, Laos, Myanmar, Bangladesh şi Nepal.

În Republica Moldova, am regăsit blândeţea şi puritatea sufletească a ţăranului român. Ne-am simţit ca şi cum n-am fi plecat vreodată de-acasă. Ne-a găzduit un inginer cu care ne-am împrietenit în microbuz, în drum spre Chişinău”, spune Andrei.

La Kiev au petrecut două zile cu oarece emoţii, din pricina conflictelor. Iar alte 4 au stat la Moscova, în casa unei familii de pictori.

Pentru prima dată, în Rusia, am văzut ce înseamnă distanţele. Ruşii le percep altfel decât restul lumii, datorită mărimii ţării. Când ţi se propune o plimbare prin parc, te poţi aştepta să faci kilometri buni”, s-au convins aventurierii.

china

 

Comenteaza

Comenteaza