Petrileanul din Italia

345

Un român salvează patru vieţi de italieni. Italienii ucid trei români

 

Paradoxul vieţii. Al educaţiei, al caracterelor.

Săptămâna trecută, săptămâna evenimentelor în sânul comunităţilor din Diaspora. Oricum ar fi privite aceste fapte de către români, ele rămân nenorocite. Viaţa nu este o întâmplare, nu este o decizie. Dar poate fi.

Accidentul tânărului român în vârstă de numai 18 ani a fost însă o întâmplare nefericită – pentru toţi, fericită forţat pentru patru prersoane.  Victimă a unui accident rutier care a avut loc săptămâna trecută în localitatea Custonaci (Trapani, Sicilia) tânărul a dat șansa la viațăaltor semeni aflați în suferință. . Din nefericire pentru tânărul român, medicii din Italia nu au mai putut face nimic pentru el. În urma accidentului rutier petrecut săptămâna trecută, acesta a suferit numeroase politraumatisme cerebrale și s-a zbătut între viață și moarte câteva zile la rând.

Familia tânărului Alessandro Avram a luat decizia ca după moartea sa, organele sale să fie donate. Sacrificiul lui Alessandro salvând astfel patru vieţi prin transplantul ficatului, rinichilor şi a inimii. Inima la Siracusa, ficatul la Bologna, rinichiu drept la Palermo şi rinichiul stâng la Catania.

“Mulţumesc lui Dumnezeu, mulţumesc tuturor, noaptea trecuta  a avut loc miracolul: un înger mi-a dat viaţă. După multe suferinţe, după multe lacrimi, mi-au găsit o inimă şi acum îmi pot trăi senin viaţa. Ştiam că această inimă este cea potrivită, chiar aşa este. Orice persoană după un transplant ar fi fost slăbită. Eu, în schimb, nu. Sunt plin de energie..mă doare de la operaţie, dar nu mă interesează. Sunt repetitiv, dar calm şi fericit pentru că pot împărtăşi cu voi sentimentul. Acesta a fost cel mai frumos cadou din viaţa mea, mulţumesc încă o dată îngerului meu” scrie Ismett, unul dintre cei patru salvaţi de Alessandro, care a aflat din presa locală cine i-a donat inima.

“Oricum când ies, îl spintec; Te fac bucăţi, străin împuţit”

Bordeie multe, obiceie şi mai multe. Fapt perfect valabil, curat şi necurat, atunci când victime sunt români de-ai noştri; provoacă spaimă. Este cumplit să realizezi că nu toţi gândesc la fel, iar şi mai normal, că nu toţi sunt la fel. Întâmplările acestea nu pot fi catalogate ca “ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”, ci doar o potrivire nereuşită.

Dacă Alessandro s-a sacrificat pentru a da viaţă unor cetăţeni italieni (tot săptămâna trecută), cetăţeni italieni au luat vieţile unor români. Sau au încercat, cum este şi cazul tânărului român înjunghiat de mai multe ori în abdomen de un italian recidivist.

Conform presei din peninsulă, italianul (fratele iubitei românului), aflat în închisoare, plănuise de mult să îl omoare pe român, ameninţându-l de nenumărate ori şi chiar adresându-i replici cu tentă rasistă. La puţin timp după ce a fost eliberat din închisoare, bărbatul a decis că este timpul să-şi îndeplinească “promisiunea”, aşa că a intrat în apartamentul surorii sale, unde se afla şi românul, pe care l-a înjunghiat de mai multe ori în zona abdomenului. Italianul a venit în casa surorii sale însoţit de un câine, pe care l-a asmuţit pe român, acesta alegându-se astfel şi cu o muşcătură în zona piciorului. Din fericire, cei doi iubiţi au reuşit să scape din mâna furioasă a cuţitarului, iar românul a fost transportat de urgenţă la spital, pentru a avea parte de îngrijirile corespunzătoare. Victima se află acum în afara oricărui pericol. Crezând că va scăpa basma curată, agresorul s-a închis în apartamentul surorii sale, dar a fost imobilizat rapid de către carabinieri. Chiar şi cu cătuşele la mâini, italianul nu a încetat să îl ameninţe pe român: “Oricum, când ies, îl spintec”.

În partea opusă a Italiei, la Milano, tot săptămâna trecută a avut loc un alt eveniment tragic pentru comunitatea românească. Un tânăr român de 19 ani, Lazslo Iulian Răzvan, a fost împuşcat mortal. Carabinierii au reţinut doi suspecţi, un italian de aceeaşi vârstă cu victima şi un libian de 16 ani. În acest moment se vorbeşte despre o datorie financiară pe care românul ar fi avut-o către cei doi, ca fiind mobil al crimei. Potrivit reconstituirii tragicului eveniment, italianul l-a chemat pe român în zona unde s-a produs crima, iar minorul de 16 ani ar fi fost cel care a tras cu un pistol de calibru 22.

În acest moment, anchetatorii iau în consideraţie faptul că ar putea fi vorba despre o răfuială între “dealeri” şi consumatori de substanţe narcotice, dat fiind faptul că atât victima, cât şi ucigaşii erau în vizorul poliţiştilor pentru astfel de activităţi.

De la Milano, iar în Sud, la micuţa Lidia Buzatu din San Maranzano sul Sarno. Fetiţa în vârstă de trei ani a fost adusă moartă la spital de către tatăl ei, trupul prezentând leziuni care indicau posibile semne ale unei molestări sexuale. Bărbatul a adus fetiţa complet dezbrăcată, purtând doar o pereche de chiloţei. Din păcate, medicii nu au mai putut face nimic altceva decât să constate decesul micuţei şi au anunţat imediat Carabinierii. Tatăl fetei a declarat că lucra, iar fetiţa trebuia să rămână cu nişte vecini de casă. Ieri, el s-ar fi întors de la serviciu mai târziu şi ar fi descoperit oroarea.

Medicii legişti au infirmat însă supoziţiile tatălui. În urma autopsiei efectuate pe corpul copilei, concluziile medicale nu au condus către o moarte violentă.Urmează concluziile medicale dar şi finalizarea anchetei, care va descifra misterul care planează asupra morţii micuţei de trei ani.

Dacă luna trecută, ca şi concluzie a unui alt român implicat (şi decedat) într-un accident auto, un consilier regional (Viviana Beccalossi) spunea în toată presa naţională italiană că “Nu-mi pare deloc rău că acest beţiv asasin român e mort, ba chiar..” , acum, după evenimentele tragice de săptămâna trecută se pare că italienii sunt mult mai rezervaţi în declaraţii. Ba chair o lovesc pe doamna consilier regional peste umăr, cu articole din Codul Penal. Se vede, aşadar, că ura dar şi aprecierea străinilor pentru români nu sunt doar (alte) două subiecte de film.

Sergiu BALABAN DUCK

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza