Petrileanul din Italia

216

Lăzărescu sau Vasile

 

Nu se cumpără viaţa unui om. Nu în bani, nu la tribunal, nu după ce moare, nu. Deloc. Dar viaţa unui român, de ce nu? Nea Vasile a fost estimat la un sfert din ce au cerut apropiaţii, pentru că e român. Da, iar viaţa din România e mai “ieftină”.

Cazul lui nea Vasile Pătru a fost astăzi (după opt ani) răsfoit de presa italiană de o femeie (apoi jurnalist), în publicaţia HuffingtonPost:

“Să înţelegem că dacă un italian îşi pierdea viaţa, preţul era altul, dar pentru că este vorba despre român, viaţa acestuia costă mai puţin? Dar dacă era un englez, sau un american? Se schimbau cu ceva datele deciziei judecătoreşti?”

S-a întâmplat la Milano, acolo unde Curtea de Apel a stabilit că un italian, autor al unui accident mortal în anul 2007, trebuie să plătească despăgubiri familiei victimei, Vasile Pătru, doar 30 la sută din suma solicitată. Motivarea instanţei nu are niciun temei legal, ci unul “logic”: viaţa în România este mai ieftină, deci familia decedatului trebuie să primească bani mai puţini.

Cererea făcută de membrii familiei lui Vasile Pătru a fost de 210.000 euro, însă instanţa a aprobat doar 70.000 euro. Motivând, aşa cum am spus mai sus, că în România viaţa este mai ieftină. Diferite organisme de apărare a drepturilor omului au reacţionat şi au catalogat decizia judecătorească drept fiind una “rasistă, fără temei legal şi un posibil precedent periculos pentru cazuri următoare”.

Mie îmi pare rău pentru familie, dar şi de acel cineva care a încercat să-i convingă de faptul că pielea unui român valorează mai puţin decât a unui italian. Am urmărit şi afişat de mai multe ori comentariile cititorilor şi precizez (mândru) că toţi italienii protestează “pro” nea Vasile, dar..n-am văzut nici umbră de român pe acolo. Eu nu voi face diferenţe şi nu voi estima, pentru că eu nu cataloghez lumea în funcţie de limba vorbită, de unde vine, de ce mănâncă la cină şi de câte ori se roagă pe zi. Un om e un om şi nimeni nu poate să-mi schimbe părerea asta.

Sergiu BALABAN DUCK

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza