Petrileanul din Italia

237

Aşa nu. Exemplu, dar nu despre politică.

 

Cred că am cunoscut sărăcia de la noi.  Cocioabe uitate la periferia comunelor, în mijlocul zăpezii şi al gheţii cu nişte mici şi atent construite sobe pe lemn în nişte odăi înguste, fără geamuri şi multe fără paviment. Direct pe lut, cu niscaiva ţolice. Un părăvan, o sobă, o casă. Fără apă. De cele mai multe ori fără electricitate. Simple beţe verticale în pământul nud şi rece, cu trei fire de paie deasupra şi un miros teribil de transpiraţie putredă… credeam că am cunoscut sărăcia noastră. Şi m-am convins amu, când am văzut sistemarea Europei cu cinci stele considerată demnă şi model, că aşa e.

Şi sunt mândru de sărăcia noastră, pe care cred eu că am cunoscut-o. Şi de acolo îmi vin amintirile. Păi când intram în cocioabele alea mă strângeau profund emoţiile de a sta în faţa unor chipuri nevinovate şi zâmbete sincere. Ca o supradoză de viaţă, copii care vor să zâmbească, vor să crească şi vor să spere că într-o zi, or ajunge mai buni decât părinţii lor.

Mai există “România de la ţară”, aia pe care am cunoscut-o eu? La ultima vizită m-am pierdut. Şi etaje în plus şi maşini de lux în ogrăzi. Din paie în ţiglă sau tablă, cu internet curent de mare viteză şi cârciume cafenea, în stil italian. Tot cu buda în fundul curţii şi glod pe drum, însă, ne mândrim de sărăcia noastră.

“O formă de stigmatizare, dar suportabilă-n efect, atunci când e în buzunare, şi n-a ajuns la… intelect!” Stelian Ionescu-Astralus

  Sergiu BALABAN DUCK

                                                                                                                   

Comenteaza

Comenteaza