
Cealaltă față a Hunedoarei de dincolo de granițe
Este aproape august, iar aşa cum obişnuiesc românii din străinătate în aproape fiecare an, vin acasă. Se ştie că nu vin cu mâna goală, ba cu portofele pline, bagaje diversificate şi numeroase de-o intensitate deosebită, mâncare (România este o ţară săracă, dar scumpă), electrocasnice, biciclete şi obiceiuri. Dacă se pare că am omis ceva, precizez că băutura se duce.. nu se aduce.
Ce trebuie să cunoască românii care şi-au îngrămădit cadourile, în afară de harta gropilor de pe traseul ţării adoptive – România:
Dacă doriţi să călătoriţi dintr-o ţară a UE în alta, având asupra dumneavoastră 10 000 de euro sau mai mult, în numerar, sau echivalentul într-o altă monedă, trebuie să verificaţi pe lângă autorităţile vamale din fiecare ţară pe care o tranzitaţi dacă trebuie să declaraţi suma respectivă.
În această săptămână (de pe 24 până ieri – 29 iulie), poliţiştii hunedoreni au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 97.000 de lei şi au ridicat în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 4.000 de lei (bunuri folosite sau provenite din săvârşirea de contravenţii sau infracţiuni).
“Activităţile curente ale poliţiştilor hunedoreni vor fi intensificate până la sfârşitul lunii august. Din cele 440 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de Codul Rutier, aproape 130 au fost aplicate pe numele conducătorilor auto care au depăşit regimul legal de viteză. În această perioadă au fost constatate 13 infracţiuni, dintre care 4 de natură judiciară, 3 la regimul circulaţiei rutiere, iar alte 6 în diverse domenii” comunică reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara
Potrivit legislaţiei UE, nu trebuie să dovediţi că bunurile sunt pentru uz personal, dacă transportaţi mai puţin de:
800 de ţigarete, 400 de ţigări de foi, 200 de trabucuri, 1 kg de tutun, 10 litri de băuturi spirtoase, 20 litri de vin alcoolizat, 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos), 110 litri de bere, informaţii din luna Mai 2015 – Europa.eu
Dacă trăieşti peste frontiere şi vrei să vii acasă, ai grijă ce-ţi pui în bagaje şi cu ce viteză călătoreşti. Un sfat din partea redactorului: dormiţi mai des şi scoateţi mai puţin picioarele pe geamuri. De regulă, românii (în fiecare an) duc până la extrem concurenţa şi recordurile, unii şoferi reuşind să conducă fără oprire şi 2500 de kilometri. Alţii încearcă, alţii adorm la volan, alţii mor nevinovaţi.
Dacă o rudă sau un prieten de-al tău care trăiește în străinătate se pregăteşte să vină în România, poţi să îi dai un ghiont.
Sergiu BALABAN DUCK