Petrileanul HARY VOCHITOIU / Primim la redacție. D E C L A R A Ț I E P O L I T I C Ă

309

Adresată de către domnul senator: Haralambie Vochițoiu

Circumscripția electorală: nr. 22 Hunedoara

Colegiul electoral: nr. 1

Grupul parlamentar: UNPR

Ședința Senatului din data de: 2 martie 2016

 

Titlul declarației politice: Jaful și incompetența pun lacătul pe minele Văii Jiului și pe industria energetică din România

 

          Domnule Preşedinte, Stimaţi colegi,

 

            Soarta Complexului Energetic Hunedoara și a mineritului în bazinul carbonifer al Văii Jiului, odinioară veritabile motoare ale rapidei expansiuni socio-economice a României, s-a transformat în anii post-decembriști dintr-un pilon pe care se sprijinea independența energetică a țării noastre,  într-o  sumbră activitate marcată de neîncetate probleme, revendicări sociale, înapoiere tehnologică, datorii exorbitante,  prăbușire a producției și declararea insolvenței.

Așa cum am arătat, inclusiv de la această tribună în repetate rânduri, această situație nu ne putea conduce în acest punct fără concursul incompetenței, lăcomiei, pasivității și jafului practicate de  o clică restrânsă, care a dispus cu iresponsabilitate ani la rând, sub forme diverse, de bogăția reprezentată de huilă și importanța acesteia pentru sectorul energetic național. În decursul acestor ani, ai declinului treptat al mineritului și Văii Jiului, Statul Român a intervenit prin investiții, subvenții, ajutoare și ștergeri de datorii cu o sumă impresionantă, ce depășește 20 de miliarde lei. Cu toate acestea, prețul de cost al energiei pe megawatt a ajuns să se dubleze, să se tripleze peste valoarea pieței, fără ca acest fapt să se traducă într-o viață mai bună pentru mineri și familiile lor, care continuă să ducă o existență tristă, într-o Vale a Jiului în care spectrul nesiguranței, al falimentului și pribegiei este tot mai amenințător. În condițiile în care anual producția de cărbune scade cu sute de mii de tone, înregistrându-se noi și noi minimuri istorice, pentru cauzele acestui dezastru nu se dă socoteală iar cei responsabili întârzie să  ajungă dinaintea dreptei judecăți.

Este departe de mine gândul să mă substitui organelor de cercetare penală sau să fac treaba Ministerului Energiei. Nu acesta este motivul pentru care am solicitat instituirea unei Comisii parlamentare de anchetă sau am înaintat spre dezbatere un pachet de măsuri complementare simplei reorganizări a companiei care, luată separat, ar fi insuficientă pentru eliminarea pierderilor. Am făcut aceste lucruri pentru că sunt singurul parlamentar hunedorean care a coborât vreme de 10 ani în subteran, care a mâncat pâinea amară și greu câștigată a minerilor iar soarta ortacilor mei și a familiilor acestora a fost și rămâne o prioritate a mandatului meu. Pentru drepturile lor, pentru supraviețuirea acestui important sector energetic al României, am propus 8 inițiative legislative, unde evidențiez declararea huilei ca Resursă minerală de interes strategic, prin modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003; am depus 14 interpelări, precum și zeci de alte întrebări, declarații politice și luări de cuvânt în plen. Mi-am câștigat cu prisosință dreptul la cuvânt pe această chestiune deosebit de importantă și nu voi permite să mi se facă procese de intenție, nici de agitatori care pretind că-i reprezintă pe mineri, nici de persoane cumpărate din presă cu bani publici, nici de aceia care caută să politizeze orice demers legitim de redresare a C.E.H.

Am reușit până în prezent să ducem multe lucruri bune la îndeplinire, între care un mare succes l-a reprezentat modificarea Deciziei Comisiei Europene pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru prelungirea acordării facilităților pentru pensionarii mineri din Valea Jiului. Am inițiat Legea nr. 248/2015 – a Primului loc de muncă pentru asigurarea reîncadrării forței de muncă disponibilizate, inclusiv prin restructurarea sectorului minier și susținerea financiară a unei cote parți din salariu pentru 3 ani de zile cu finanțare de la buget.

Cu toate acestea, o parte dintre demersurile inițiate prin mijloacele parlamentare care îmi stau la dispoziție, în apărarea drepturilor minerilor, a energeticienilor, pentru salvarea locurilor de muncă, au căzut peste urechi surde. Statul nostru, o spun cu mâhnire, are o mare vină în tolerarea acelora care s-au jucat cu soarta acestor oameni. Dacă nu am reușit suficient de bine să atrag atenția asupra acestui fapt, o voi face și astăzi prin intermediul unor versuri care exprimă foarte bine această stare de fapt:

Obosiți și plini de praf,/ Praful negru de cărbune,/ Stăm și ne uitam la hoți,/ Cum pun lacatul pe Mine.

Fratilor, să ne trezim,/ Să-nceracăm să ne-adunăm,/ Din străfunduri să ieșim,/ Mineritul să-l salvăm…

Și acum să le-aratăm/ Onoare și Demnitate,/ Nu murim ca niște proști,/ În genunchi, târâș, pe coate …

Hai ortaci cu brațe tari,/ În picioare să sărim, / Să vadă copiii noștri, / Că noi încă mai trăim…

Să vadă pe-această cale,/ Că nu suntem terminați,/ Și pot să traiască-n Vale,/ Lângă mamă, lângă frați

Să nu ne lăsam acum, / Și să le-arătăm Mândria,/ Că suntem mineri în Vale,/ Și trăim în România…

Să se-audă pân’ la Haga,/ La Bruxelles, la București,/ Că noi vrem acum dreptate,/ Ne-am săturat de povești…

Ne-au furat cu indolență,/ Toți acei care-au condus,/ Ne-au băgat în Insolvență,/ Însă noi nu am apus…

Și dă, Doamne, celor care/ Au furat din vistierie,/ Dă-le catușe și zale,/ Și să zacă-n pușcărie…!!!

 

 

Vă mulţumesc pentru atenție.

Senator,

Haralambie Vochiţoiu

 Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza