Petrileanul ROBERT HAJNAL

451

Petrila până în Alpi, Robert Hajnal, campion balcanic la alergare montană

 

Are 26 și spune că Petrila este „acasă”, chiar dacă acum locuiește într-un alt oraș din România. Cu o poveste interesantă vine Robert Hajnal ce s-a născut în Petrila și a ajuns să se facă cunoscut în țară și în străinătate. A devenit campion balcanic la alergare montană și în ultima sa competiție a cucerit Alpii, clasându-se pe locul 9 din 2.100 de sportivi din toată lumea.

Reporter: Ai o carieră grăitoare în lumea sportului. Care a fost primul sport practicat de tine?

Robert Hajnal: Primul sport a fost ca al celor 95% dintre copii de sex masculin de la noi din țară – fotbalul. Am început să joc fotbal de când am început să merg și apoi să alerg, deci pe la 3-4 ani însă în curtea școlii nu la o echipă profesionistă. După ce am jucat fotbal 3-4 ani,  de la 14 la 18 ani, la Jiul Petroșani, m-am lăsat. Cred că proporția e aceeași, 90-95% dintre copii se lasă. Eu am fost unul dintre ei. Apoi am descoperit alergarea, la inviorarea din Academia Militară, și apoi la concursurile de alergare montană. Primul concurs la care am participat a fost aici, aproape de noi, în Retezat. Retezat Trail Race în 2012.

Reporter: Știu că ai făcut o trecere importantă de la fotbal, la performanța în alergarea montană. Ce anume te-a determinat să faci această alegere și cum ai descoperit că îți place?

Robert Hajnal: Nu am renunțat la fotbal ca să mă apuc de alergare montană. Când jucam fotbal nici nu știam că există sportul acesta, dar știam că îmi place să alerg încă de pe atunci. Eram jucătorul care alerga cel mai mult de pe teren. Am descoperit că-mi place alergarea montană, mai târziu. Peste 5-6 ani după ce m-am lăsat de fotbal.

Reporter: Care e cea mai bună performanță a ta în alergarea montană?

Robert Hajnal: Am obținut locul I la Campionatul Balcanic alături de Ionuț Zincă, Gyorgy Szabolt și Sorop Eugen.

Reporter: Câteva cuvinte despre cel mai recent concurs la care ai participat.

Robert Hajnal: Cel mai recent concurs la care am participat a fost de 101 km, de la Courmayeur până în Chamonix. S-a desfășurat prin Alpii de pe teritoriul a trei țări (Italia-Elveția-Franța). Cred că nu există cuvinte să redea starea de spirit de la start și de pe traseu. Aici am terminat în 12 ore și 55 de minute, pe locul 9 din 2.100 de participanți.

Reporter: Care sunt cele mai importante competiții și în ce țări?

Robert Hajnal: Alergarea montană devine din ce în ce mai populară. Simplitatea și lucrurile puține de care ai nevoie să o practici sunt foarte atrăgătoare. Fiecare țară, unde există un profil montan, are un concurs de referință. De exemplu: Franța – UltraTrail du Mont Blanc, Italia: Dolomites SkyRace, Spania: Zegama, Romania:Maraton7500, RetezatSkyRace, CiucașX3.

Reporter: Ce obiectiv vrei să atingi în următorii ani pe parte sportivă?

Robert Hajnal: Obiectivele mi le fixez mereu la începutul anului. Acum se cam încheie (cel sportiv). Aștept luna decembrie să-i scriu moșului despre concursurile la care iau parte. Dar mă bate gândul să particip la concursuri de alergare montană din ce în ce mai lungi – 150 km-160-200.

pagina13

Reporter: Mai ai și alte pasiuni în afară de sport? Știu că ai un blog unde scrii diverse lucruri, poți descrie puțin activitatea ta în mediul online? 

Robert Hajnal: Pe blog îmi scriu poveștile fiecărui concurs la care particip în speranța că cei care vor citi vor învăța câte ceva. Însă de foarte multe ori am recitit chiar eu ce am scris ca să văd ce am de făcut, să nu-mi repet greșelile. Pe lună ajung să-mi citească circa 4.000 – 5.000 de oameni articolele nu e mult dar mă bucură. La fel de încântate sunt și persoanele (cred) că au o sursă de unde se pot inspira pentru cursele la care vor lua startul.

Reporter: Te-ai gândit vreodată să renunți la sport? Dacă da, care au fost motivele?

Robert Hajnal: M-am gândit dacă mă voi accidenta ce variante am dar gândul acesta a durat 2 secunde. Chiar fără un picior/mână voi face sport. Nu-mi imaginez viața fără să fiu în natură, să ies la o alergare, tură cu bicla sau înot.

Reporter: Ce te motivează într-o competiție și cum găsești energia necesară să continui o cursă?

Robert Hajnal: Gândul de a fi cel mai bun. Atât timp cât am pe cineva în față e suficient ca să strâng din dinți și să continui.

Reporter: Ai avut vreodată un incident mai deosebit (o întâmplare haioasă)?

Robert Hajnal: De la întâlniri ad-hoc cu animale sălbatice (urși, capre negre, marmote), la rătăciri pe munte, descoperiri de locuri inedite prin Bucegi.

Reporter: Care este ocupația ta în prezent?

Robert Hajnal: Am un serviciu stabil, sunt ofițer în armată.

Reporter: Acum locuiești în Brașov, ce înseamnă acasă pentru tine? Petrila sau Brașov?

Robert Hajnal: Acasă e locul unde am crescut/copilărit și unde e mama. Deci Petrila.

Iulia BĂLUȘĂ

 

 

Comenteaza

Comenteaza