
de Corneliu BRAN
Cu sprijinul primăriei şi consiliului local, SVSU Petrila are în vedere pentru anul acesta câteva obiective importante pentru bunul mers al desfăşurării activităţii. Pe de altă parte, bilanţul celor de la SVSU Petrila, pe linie de SMURD şi de pompieri, le dă motiv să spere că aceste obiective vor fi atinse. Despre ambele, obiective şi bilanţ 2015, am stat de vorbă în prima zi a săptămânii cu Neculai Alexandrescu – şeful SVSU Petrila.
Un nou corp de gardă şi un garaj
Primul obiectiv de care Neculai Alexandrescu ne-a vorbit a fost cel care vizează construirea în incinta remizei de pompieri a unui nou corp de gardă, modern, care va deservi modulul SMURD. „Este necesar, ţinând cont de complexitatea activităţii pe care o desfăşoară cei care fac parte din SMURD”, a susţinut Alexandrescu. Pe de altă parte, tot în cadrul acestui proiect este prevăzută şi construirea unui garaj, anexat la clădirea actuală.
Maşină 4×4
Un al doilea obiectiv vizează achiziţionarea unei maşini 4×4 care să deservească atât pompierii, cât şi pe cei din SMURD, în operaţiunile lor din munte atunci când situaţia o cere.
„Avem un acord de principiu din partea administraţiei locale şi a domnului primar Păducel, pentru achiziţionarea unei autospeciale de primă intervenţie şi comandă MULTIROL. Această maşină specială va putea fi utilizată şi de pompieri şi de SMURD în zonele greu accesibile de munte, dar va putea fi folosită şi în alte activităţi cu caracter preventiv”, ne-a declarat şeful SVSU Petrila.
O autospecială nouă de la minister
În fine, un al treilea obiectiv vizează prinderea actualei clădiri care găzduieşte SVSU Petrila într-un program european de reabilitare termică. Aceasta ar însemna ca finanţarea să fie europeană, iar primăria ar trebui să se ocupe de proiect, studiul de fezabilitate şi documentaţie, după care să depună proiectul pentru aprobare.
Neculai Alexandrescu susţine că executivul şi consiliul local petrilean sunt de acord, hotărând acest lucru într-o şedinţă din 2015. Rămâne de văzut dacă în 2016 acest lucru se va şi întâmpla, astfel încât, din 2017, dacă UE dă verde, să urmeze lucrarea propriu-zisă. „Fireşte că mai avem un obiectiv, normal, zic eu, acela de a ne menţine şi în 2016 la nivelul de pregătire şi competenţă pe care l-am demonstrat în ultimii doi ani”, a mai completat Neculai Alexandrescu.
Şi obiectivele nu se termină aici! Mai există în plan, tot în 2016, ca administraţia locală şi SVSU Petrila să-i determine pe cei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Sănătăţii să repartizeze şi la Petrila, cum au procedat cu alte localităţi din ţară, o autospecială SMURD nou. La câteva mii de intervenţii cât a avut până acum actuala maşină, e normal ca cei de la SMURD să-şi dorească una nouă, ca să nu se trezească că rămân pe cine ştie ce coclauri şi cu vreun pacient după ei.
„Am făcut memorii, împreună cu primăria, pe care le-am retransmis şi în 2016, sperăm să primim un răspuns favorabil anul acesta”, ne-a spus cu un optimism cumpătat tânărul Alexandrescu.
Referitor la bilanţul lui 2015,
datele demonstrează că, într-adevăr, la Petrila era nevoie de acest SVSU, de modulul SMURD, dar şi de modulul de pompieri. Pe parcursul anului 2015, pompierii locali au intervenit pe raza localităţii la 102 evenimente, dintre care 42 de incendii. Cel mai mare incendiu a fost cel din Vinerea Mare, când într-o zonă de pe strada Republicii focul a năpădit zeci de coteţe, omorând atunci şi animale şi păsări, pompierii luptându-se câteva ceasuri cu vâlvătaia.
Tot în 2015, SMURD Petrila a intervenit de 889 de ori la solicitările de urgenţă cu caracter medical! Cum un an are 365 de zile, media este de peste două intervenţii pe zi, ceea ce înseamnă că aproape 900 de petrileni au beneficiat de intervenţia celor de la SMURD. Fiind vorba de o localitate mică, cifra nu este deloc mică! De altfel, şi în 2014 numărul a fost cam acelaşi, undeva spre 900 de intervenţii.