Primarul Păducel a organizat / Întâlnirea dintre agricultorii Petrilei şi specialişti de la D.A.H.

271
de Corneliu BRAN
Prima zi a săptămânii a fost un animată la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila.
Aproape o sută de cetăţeni şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, în frunte cu primarul Ilie Păducel, au prezenţi la o întâlnire şi o şedinţă de informare privind atragerea de fonduri nerambursabile şi nu doar pe programe europene în domeniul agricol local.
Ştiindu-se că Petrila are oameni care iubesc agricultura şi pământul de când lumea, din moşi-strămoşi, dar şi faptul că printre cei mai renumiţi crescători de animale din judeţ sunt şi momârlanii din estul Văii Jiului, era normal să existe interes, de aceea numărul celor prezenţi nu trebuie să mire pe nimeni prea tare.
În faţa acestui puhoi de lume s-au aflat funcţionari din cadrul Direcţiei Agricole Hunedoara (D.A.H.), instituţie subordonată consiliului judeţean, mulţi dintre ei specialişti în domeniul agricol sau oameni cu vechi ştate şi destulă experienţă în ceea ce înseamnă atragerea de fonduri europene.
După discuţii şi răspunsuri la tot felul de întrebări, cu caracter tehnic al problemei mai ales, la final Ilie Păducel, primarul Petrilei a rezumat pentru ZVJ: „Astăzi la casa de cultură am avut o acţiune pe care eu o consider foarte importantă pentru momârlanii şi agricultorii noştri, care se ocupă numai de aşa ceva, dar şi pentru petrileni care desfăşoară pe lângă alte activităţi, minerit sau alte ocupaţii de bază, activităţi în agricultura noastră locală. Este vorba de o întâlnire a acestor cetăţeni cu specialişti din cadrul Camerei Agricole din cadrul Direcţiei Agricole a consiliului judeţean, aceştia din urmă ţinând să le prezinte oamenilor măsurile care pot şi trebuie să conducă la accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea unor ramuri din agricultura locală. Oamenii au fost interesaţi să participe la această întâlnire, drept dovadă şi prezenţa lor în număr mare. Mulţi dintre ei au vrut să afle exact de la specialiştii din domeniul agricol ce trebuie să facă pentru a primi finanţare europeană pe fonduri nerambursabile, sau eventual cu o mică contribuţie din partea lor, privind dezvoltarea unei activităţi agricole pe care şi-au propus-o în viitorul apropiat, sau pe care o deţin în momentul de faţă, dar la dimensiuni mai mici. Am participat şi eu la această acţiune şi am văzut că acest interes al oamenilor s-a manifestat prin întrebările puse de ei specialiştilor prezenţi, după ce aceştia le-au prezentat problematica şi variantele de lucru. Ce este foarte important este faptul că reprezentanţii camerelor agricole vor acorda pe viitor consultanţă gratuită tuturor celor care vor cere informaţii şi sprijin în acest sens. Acesta este, într-adevăr, un mare sprijin şi de netăgăduit şi mă bucur că se întâmplă aşa deoarece oamenii au nevoie de acest ajutor. Pentru a accesa fonduri nerambursabile pe anumite proiecte, am înţeles că oamenii trebuie să aibă calificare în meseria de agricultor sau în alte meserii legate de acest domeniu. Ceea ce înseamnă că vor trebui organizate nişte cursuri. Am cerut ca acestea să se facă la Petrila, urmând ca domnii de la Direcţia Agricolă să trimită specialişti aici pentru acest lucru. Un lucru foarte bun, şi mă bucur că aceste cursuri vor putea avea loc în localitatea noastră. De asemenea, le-am cerut specialiştilor din agricultură aflaţi în subordinea consiliului judeţean, dar şi angajaţilor noştri specializaţi în domeniu sau care răspund de aceste activităţi să facem demersuri pentru ca pe viitor păşunile agricole, inclusiv păşunile alpine, să le trecem pe concesiune (acum ele sunt pe închiriere), ca să le putem introduce apoi pe aceste programe europene de finanţare nerambursabilă din domeniul agricol”, a declarat pentru ZVJ, primarul Ilie Păducel.

Comenteaza

Comenteaza