Primăvara aduce curățenia la minele neviabile. Primele clădiri de la mina Petrila, puse la pământ. La Paroșeni a început deja demolarea

220

Programul de ecologizarea a minei Petrila începe joi, conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului susținând că vor fi demolate, în primul rând, clădirile care prezintă risc accentuat și cele care nu mai au utilitate pentru activitatea minieră.

”Mâine (n.r.-joi) începe demolarea clădirilor de la mina Petrila. În primă fază este vorba despre clădirile instabile și cu risc ridicat de demolare și cele care nu mai au utiliate din punct de vedere al folosinței”, a precizat Anghel.

Potrivit sursei citate este exclus să fie demolate, în această fază, clădirile principale, cele în care sunt utilaje și echipamente și care sunt necesare pentru o bună funcționare a activității.

La Petrila, administrația locală a încercat să salveze de la demolare o serie de clădiri istorice sau care ar fi putut reprezenta puncte de atracție pentru potențiali investitori însă până la acest moment, în care se dă startul acțiunii de demolare și ecologizare a zonei de la suprafață, nu s-a reușit salvarea imobilelor în cauză. Asta pentru că Ministerul de Finanțe a spus că aceste clădiri nu pot fi predate administrației locale decât contravalorii acestora, iar primăria nu are bani să le răscumpere.

În categoria „istoric”, oficialii Primăriei Petrila doreau să includă printre altele Puţul Centru, clădirea care adăposteşte mecanismul care pune în funcţiune colivia. Aceasta a fost montată prin anul 1947, a fost adusă din Germania, iar garnitura de tren ce o transporta a fost bombardată. Mai mult, singura persoană care ştia să o monteze era încarcerată, iar societatea minieră de la acea vreme a obţinut eliberarea „meseriaşului” care a putut astfel să termine lucrarea.

Tot pe parte cultural-istorică reprezentanţii Primăriei Petrila au dorit să includă atelierul mecanic în care se găsesc piese de pe la finalul anilor 1800, precum şi gura de intrare în galerie

Directorul SNÎMVJ a precizat că la mina Paroșeni acțiunea de demolare a început încă de luni, și aici fiind vizate o serie de garaje și dependințe fără utilitate.

Anghel susține că totul se face în baza proiectelor tehnice de închidere, astfel încât să nu fie afectată activitatea de producție și să nu fie puse în pericol sănătatea angajaților și a locurilor de muncă.

Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este estimată la 20.538.550 lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016, lucrările urmând a fi executate etapizat, pe ani.

Contractul pentru ecologizarea minei Paroșeni care are o valoare estimată de 19.294.362 lei și cel pentru mina Uricani este estimat la 13.000.773 lei, în ambele cazuri lucrările urmând a fi finalizate până la 31 decembrie 2018. Deci, în total, peste 50 milioane de lei pentru demolare și recultivare suprafețe.

Conducerea societății spunea, pentru GDD că, după ce sunt demolate clădirile, pe teren va fi pus un start de argilă care va fi însămânțat cu iarbă.

Pentru proiectul tehnic de închidere și ecologizare al minelor Petrila, Paroșeni și Uricani, care a fost reactualizat anul trecut, Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului a dat celor de la Institutul de Cercetare și Proiectare Minieră, clădire în a cărei societăți își are sediul și SNÎMVJ, suma de 90.700 lei, fără TVA.

Dirigenția de șantier pentru închiderea minelor neviabile a fost atribuită, tot în urma unei licitații, Conversminului, societate condusă de președintele Consiliului de Administrație de la Complexul Energetic Hunedoara, Stamin Purcaru. Valoarea la care a fost adjudecat contractul este de 889.378 lei, fără TVA.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza