Petrila prinde rădăcini. 500 de arbori plantați de copii și tineri. O acțiune Greenpeace România

89

Nu mai puțin de 500 de arbori au fost plantați de copii și tineri din Petrila, în cadrul unei campanii a Greenpeace România, derulată împreună cu Fridays for Future Romania și Climate Strike Romania.

Peste 200 de tineri din Petrila și din împrejurimi au spus vineri, la finalul Săptămânii Globale pentru Climă, că își doresc un viitor curat în comunitatea lor și n general.

Și, ca să se facă bine auziți, au desfășurat alături de organizatorii acestei acțiuni ecologiste un banner pe clădirea fostei stații de prelucrare a cărbunelui și au scandat “Când nu știi ce să faci, plantează doi copaci!”, asta după ce chiar au plantat cu mâinile lor 500 de puieți în trei locuri-cheie din Petrila.

Ziua a continuat cu o serie de activități educative pentru protejarea Planetei Albastre: turul ghidat al Minei Petrila, Noaptea Cercetătorilor Europeni, proiecția filmului “Black Ice”.

“Avem un viitor atâta vreme cât suntem uniți pentru climă — din Valea Jiului până la celălalt capăt al lumii!”, a precizat cu această ocazie Vlad Catuna, Campaigner Greenpeace pentru Tranziție Justă.

Mina Petrila a fost închisă în 2015 și era pe punctul de a fi demolată, dar artiști, activiști, foști mineri și cetățeni implicați au adunat comunitatea locală în jurul ei, astfel că a fost salvată și recunoscută drept monument istoric cu un uriaș potențial post-industrial, cultural, turistic și economic.

Activiștii de mediu au explicat că nu întâmplător a fost aleasă Petrila Pentru această activitate.

”Valea Jiului are un potențial extraordinar dincolo de cărbune: un spațiu natural minunat, parcă făcut pentru turism, agricultură ecologică, energie regenerabilă, aer curat și bogății extraordinare de suprafață, nu doar de exploatat din pământ.  Tocmai de aceea am lansat de curând raportul “Tranziție justă în Hunedoara. Diversificare economică echitabilă și durabilă”, dedicat identificării alternativelor de dezvoltare a Văii Jiului, ca modalități de înlocuire a profilului monoindustrial bazat pe exploatarea cărbunelui”, au  preecizat ceid  e la Greenpeace România.

Parteneri în acets proect le-au fost Planeta Petrila, Mina Petrila, Fundatia Noi Orizonturi, Fara Limite Sala de Catarare, Asociatia Caritas Bucuresti, Asociatia Copii pentru Viitor, Biblioteca Municipiului Petrila, precum și echipa de robotică de la Clubul Copiilor Petrila.

Carmen COSMAN – PREDA

(Foto: Greenpeace Romania)

Comenteaza

Comenteaza