Probelemele CEH și CEO pe masa Consiliului Confederal al Cartel Alfa. Petre Nica: Strategia energetică națională bazată pe resurse proprii poate salva complexele energetice

260

Problemele existente la Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia vor fi duse pe masa Consiliului Confederal al CNS Cartel Alfa de liderii Sindicatului Muntele, structură sindicală afiliată acestei confederații prin intermediul FNME.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că va cere președintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hosu, pentru ca împreună cu ceilalți președinți de confederații să facă front comun pentru salvarea celor două structuri energetice, CEH și CEO.

”Dezastrul economic în care ne-au aruncat guvernanții prin lipsa unor măsuri de sprijinire a celor doi producători, implicarea politică în managementul societății, dar și iminenta pierdere a mii de locuri de muncă, vor fi subiecte dezbătute la nivel confederativ. Vom cere președintelui Bogdan Hosu ca împreună cu ceilalți președinți de confederații să facă front comun pentru salvarea celor două complexe energetice. Salvarea acestor două structuri mai poate fi realizată în condițiile în care România va avea o strategie energetică națională bazată pe resurse proprii și care să cuprindă rezerve de capacități energetice care nu stau la cheremul vremii, al importului și care să fie sprijinite de statul român printr-o schemă de sprijin pe care o practică și alte state”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Potrivit liderului de sindicat, statul român, care a adoptat cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia verde (subvenționată de fiecare român), ar trebui să îi sprijine pe cei care asigură securitatea energetică a României. Nica atrage atenția că situația de la Complexul Energetic Hunedoara este una extrem de gravă, societatea riscând să își oprească activitatea.

” Când România va ajunge în secetă, fără vânt, cei care azi pun umărul la închiderea termocentralelor vor vedea cât de mult au greșit. Dacă statul român a reușit să adopte cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energia verde, care este subvenționata de fiecare român, nu văd de ce nu poate statul să sprijine mai degrabă pe cei care asigură securitatea energetică, pacea socială și confortul economic al unor zone monoindustriale. Cât de curând Complexul Energetic Hunedoara va intra în colaps financiar, dacă nu este sprijinit. Depozitele termocentralelor sunt aproape goale, deoarece minele nu au beneficiat în 2014 de minimele investiții și nu au fost asigurate materialele necesare activității, astfel că riscul ca activitatea CEH să se oprească este iminent”, a mai spus Nica.

Președintele Sindicatului Muntele mai reiterează faptul că principalul vinovat pentru situația în care se regăsește Complexul Energetic Hunedoara este politicul. Asta pentru că clasa politică a intervenit și a numit și susținut în funcții directori recomandați doar de carnetul de partid.

”În 2012, înființarea CEH era prezentată de către actualul Guvern drept salvarea Văii Jiului și a județului Hunedoara. Deputatul Resmeriță (Cristian Resmeriță-n.r.) s-a grăbit să-i sugereze fostului ministru Daniel Chițoiu să îl aducă în fruntea mineritului pe specialistul Drăgoi Nicolae care a devenit rapid deserventul de partid și de casă. Conducerea CEH a revenit celor de la județ care, împreună, s-au jucat cu soarta a mii de oameni. Politicienii județului au îngropat CEH prin implicarea politică până la cel mai jos nivel. Nu CCM-ul salariaților reprezintă piatra de moară, ci abuzurile acestora, tată, fiu, dar nu numai”, a mai spus președintele Sindicatului Muntele.

Nica îi îndeamnă pe mineri și energeticieni să deschidă ochii ”că rămân pe drumuri„ susținând că la momentul închiderii CEH vinovați vor fi doar angajații care refuză să îi sancționeze ”pe cei care îi trădează„.

Consiliul Confederal al CNS Cartel Alfa va avea loc în perioada 17-19 iunie. Sindicatul Muntele este afiliat la Cartel Alfa prin intermediul Federației Naționale Mine Energie.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza