Proiectul „PERAH- Tutoring and Mentoring”, de acum și la Universitatea din Petroșani

263

Reprezentanții Universității din Petroșani împreună cu academicianul israelian Amos Carmeli au încheiat un acord privind implementarea proiectului PERACH la Petroșani.

Acest proiect vizează voluntariatul și mentoratul, iar cei ce vor fi implicați sunt elevii și studenții. Programul PERACH a fost implementat prima dată în Israel la Institutul de Știință Weizmann, în anul 1974 în scopul prevenirii abandonului școlar, ca tinerii să-și de-a seama de potențialul pe care îl au. În acest moment de acest proiect beneficiază 200 de centre universitare din lume, unde au apărut și rezultate favorabile. În limba ebraică, cuvântul PERACH înseamnă floare, iar această floare se va dezvolta și la Universitatea din Petroșani.

„E important ca studenții să participe la acest proiect, acesta ar trebui să fie primul pas pe care trebuie să-l facă. Întâi de toate este un program adresat lor, pentru că ei ar trebui să caute cel mai bun lucru pentru ei și să facă lucruri prin care să-i ajute pe oamenii defavorizați din țara lor. Să întindă o mână acelor copii care au nevoie de ajutor în studiu, dar și în viață. Pe de altă partă e bine ca persoanele cu pregătire dintr-o țară să se îndrepte spre copii și să-i îndrume către un drum mai bun în viață. În Israel studenții care ajută copiii, primesc o reducere la costurile universității, aici am înțeles că pentru început este vorba doar de voluntariat. Sper ca cei din administrație, la un moment dat, să le ofere studenților un mic ajutor pentru ceea ce fac, nu neaparat bani”, a declarat, pentru GDD, academicianul Amos Carmeli, inițiatorul proiectului PERACH la nivel internațional.

Reprezentanții UPET spun că lansarea unui astfel de proiect va facilita comunicarea dintre elevi și studenți, pe de-o parte, iar pe de altă parte, îmbunătățirea relațiilor intercomunitare

„Mă bucur că în cadrul Universității din Petroșani se organizează un asemenea proiect. Universitatea din Petroșani este o organizație gazdă a activității de voluntariat, aici există un regulament de voluntariat al universității bazat pe legea voluntariatului. În cadrul universității se susține dezvoltarea mișcării de voluntariat cu respectarea independenței și diversității acesteia în scopul îndeplinirii sale artistice, sociale, culturale, etc”, a declarat Marius Marcu, prorector la Universitatea din Petroșani.

Inițiatorul acestui proiect pe plan local este decanul Facultății de Mine, Ioel Vereș, care spune că este un pas important pe care Universitatea din Petroșani l-a făcut înspre dezvoltare.

„Este un program de mentoring ce are 40 de ani de experiență. Acesta îi implică pe studenți în activități de voluntariat, de mentorat, se ocupă de generațiile mai tinere, de tineri din liceu și din școlile generale și nu doar atât, se implică și în acțiuni în sfera administrativă în localitățile în care acest program este dezvoltat. Studenții de la mecanică, de la matematică prezintă lucruri legate de aceste domenii prin jocuri, făcându-le ca lucruri care îi atrag pe tineri și în felul acesta îi determină să vină spre universități cu mare plăcere, cu drag. Un exemplu ce ar putea fi posibil aici la noi ar fi ca un topograf, dacă primăria are nevoie de un plan poate să întocmească planul respectiv, o muncă pe care o face în folosul comunității locale și care potrivit legii voluntariatului se poate considera vechime în muncă, iar ulterior la angajare acest lucru este considerat experiență profesională”, a declarat Ioel Vereș.

Acest proiect prevede o schimbare a mentalității tinerilor și oamenilor care trebuie să gândească în primul rând nu ce face țara aceasta pentru mine, ci ce fac eu pentru ea.

P.S. In imagine, petrileanca Nicoleta Candea

Iulia BĂLUȘĂ

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza