
În plină campanie pentru alegerile prezidențiale, Guvernul Ponta este interesat de rezolvarea problemelor pensionarilor minieri, așa că tot ce a primit aviz negativ în lunile precedente campaniei electorale se va afla, din nou, pe agenda Executivului. Campania electorală e făcătoare de minuni. Nu de alta, dar pozițiile adoptate de reprezentanții Guvernului Ponta se schimbă în funcție de interese. Nu de cele ale oamenilor, ci de cele ale guvernanților care umblă la setările electoratului, atingând punctele sensibile, pentru a-și asigura votul maselor.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a aflat, vineri, la Petroșani unde a avut discuții cu pensionarii minieri din această zonă, pe lista de revendicări a celor care au lucrat în minerit aflându-se mai multe puncte, printre care stagiul de cotizare și acordarea facilităților și după anul 2014.
”Sunt probleme care ne preocupă ca și guveranți. Este vorba în primul rând de reducerea cuantumului care este la acest moment prevăzut în lege pentru grupa de muncă aferentă minerilor care în loc să se împartă la 20 de ani se împarte acum la 30 de ani și se solicită luarea în calcul a 20 de ani ceea ce ar conduce la o creștere mai mare a ceea ce înseamnă suma aferentă pensiei. O luăm în calcul prin modificarea actualei legi. Probabil că în momentul în care se vor întoarce colegii noștri în Parlament o vom pune pe ordinea de zi la Comisia de Muncă pentru a putea fi rediscutată pentru că nu numai situația minerilor de aici din Valea Jiului este importantă pentru noi, ci și condițiile speciale ale lucrătorilor din siderurgie și metalurgie și sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm, pentru că eu le consider nedreptăți și, așa cum facem de doi ani de zile, continuăm să reparăm toate greșelile și nedreptățile”, a declarat, vineri, la Petroșani, ministrul Muncii, Rovana Plumb.
La finele lunii martie a acestui an, la o întâlnire cu sindicaliștii din Federația Energetica pe aceeași problemă, ministrul Muncii spunea că nu poate susține reducerea stagiului de cotizare în minerit pentru persoanele care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă.
“O astfel de propunere a partenerilor de dialog NU POATE FI SUSŢINUTĂ DE MMFPSPV, deoarece, la stabilirea pensiei pentru această categorie de persoane, sunt luate în calcul: vârsta standard de pensionare, care este de 45 ani în acest caz;perioadele suplimentare la vechimea în muncă, respectiv 6 luni pentru fiecare an lucrat în aceste condiții;creșterea punctajelor anuale realizate în perioadele în care au desfășurat activități în aceste condiții de muncă cu 50%”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii din luna martie a acestui an. După câteva ore de la postarea comunicatului, ministerul a venit cu o altă comunicare în care arăta că “sistemul de pensii este sustenabil, iar pentru viitor, lucrăm la un pachet consistent de măsuri active pentru a-l adapta noilor realităţi”.
Vineri, la Petroșani, demnitarul a atins și problema facilităților acordate pensionarilor minieri. Și în acest caz situația s-a schimbat odată cu trecerea lunilor.
”Un alt subiect este indemnizațiile și facilitățile pe care le primesc pensionarii minieri, în jur de 15 mii de persoane care anual primesc de la Ministerul Economiei 9,8 milioane de lei. Comisia Europeană a acordat pe baza schemei ajutorului de stat până în 2014 aceste facilități pentru pensionarii minieri. Luăm în discuție prelungirea acordării acestor facilități. Am discutat cu ministrul Economiei, domnul Niță, cât și cu ministrul Departamentului pentru Energie, domnul Răzvan Nicolescu, astfel încât să putem să prelungim acordarea acestor facilități în 2015. Sunt la curent cu faptul că deja Liga Pensionarilor Minieri a făcut adresă către Consiliul Concurenței pentru a vedea care este punctul de vedere, răspuns pe care îl așteptăm și noi pentru că și din partea noastră s-au făcut aceste demersuri. Este solicitarea de a trece plata acestor ajutoare de la Ministerul Economiei la Ministerul Muncii. Acest lucru este luat în discuție, știu că este un proiect de act normativ din 2011, dar fiecare act normativ, dacă tot îl refacem, el trebuie să fie adaptat realităților României anului 2014 și privind spre viitor”, a mai spus ministrul, vineri, la Petroșani.
Declarația dată vineri o contrazice pe cea din martie din care reieșea că Ministerul Muncii nu este de acord cu preluarea facilităților pensionarilor minieri din Valea Jiului.
“Propunerea de preluare a plății acestor facilități de către institutii aflate în structura MMFPSPV NU ESTE OPORTUNĂ , dar MMFPSPV va face toate demersurile necesare pe lângă Ministerul Economiei pentru identificarea unor soluții legislative care să permită prelungirea acordării acestor facilități și după anul 2014“, spunea, în martie, ministrul Rovana Plumb.
Minerii din Valea Jiului au cerut în nenumărate ori ca stagiul de cotizare să fie redus de la 30 la 20 de ani cum era înainte, asta pentru că ei, la fel ca alte categorii de salariați, muncesc în condiții speciale. Pensionarii minieri mai cer ca perioada în care beneficiază de facilități să fie prelungită până în 2018. Prelungirea trebuie însă să primească avizul Comisiei Europene.
Mihaela MIHAI