
Minerii de la Petrila s-au blocat în subteran, miercuri, schimbul I refuzând să iasă la suprafață la finalizarea programului de lucru. Protestul a fost îndreptat împotriva conducerii SNIMVJ care vrea să transfere la Uricani o parte a celor care formează brigadă de producție.
”Oamenii sunt nemulțumiți. Vor ori toți ori niciunul. Nu se poate să desființeze brigada așa. Mai este de lucru și la mina Petrila. Au spus că nu ies din subteran până nu vine directorul general să discute cu ei„, au declarat, miercuri, pentru GDD, angajați ai minei Petrila.
În subteran pentru a discuta cu oamenii a coborât un director, însă cel al unității miniere. Directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, a vorbit cu minerii doar în sala de apel. Acesta susține că ortacii au ieșit la suprafață după ce directorul minei Petrila a coborât în subteran și le-a explicat minerilor din schimbul I și celor din schimbul II că până acum a fost doar o discuție incipientă legată de mutarea personalului la minele Uricani și Paroșeni, nefiind nimic definitivat la acest moment.
Anghel a mai susținut că minerii au vrut să fie informați motiv pentru care cei din schimbul I i-au așteptat pe cei din schimbul al II-lea, pentru ca directorul să le poată explica cum e cu programul de relocare.
În urma discuțiilor purtate, și după ce au fost asigurați că brigada nu va fi decimată, minerii au renunțat la acțiunea de protest ieșind din subteran cu două ore mai târziu decât în mod normal.
”Protestul s-a finalizat în favoarea oamneilor. Au renunțat să mai transfere 25 de oameni din brigada de 50, să-i chinuie și aici și acolo (la Uricani-n.r.). Au vrut să ne mai șuntească o dată cum au făcut atunci când au dus 40 de oameni direct productivi la Paroșeni. Ăsta era scopul și acum să-i împartă în două. Singura brigadă care mai e productivă la Petrila. Mai avem de dus două luni de zile și s-au gândit ei să o distrugă de pe acum. Mutarea personalului se va face când se va încheia activitatea la mina Petrila, 1 noiembrie”, au mai spus sursele GDD.
Oamenii de la Petrila afirmă că în sala de apel nu au lispit amenințările, directorul societății spunându-le că poate nu mai prind locuri la Uricani.
Mina Petrila este prima unitate din cadrul SNÎMVJ care se va închide în baza deciziei 787/2010 a Comisiei Europene.
Activitatea extractivă de la Petrila, mină ce mai are câteva sute de angajați, va înceta la finele lunii octombrie, aici urmând a mai fi desfășurate doar lucrări de închdere a subteranului și de ecologizare a suprafețelor.
Mihaela MIHAI