Protest în Valea Jiului. 100 de mineri refuză să intre în mina Lonea

224

Peste o sută de mineri care lucrează în schimbul trei la mina Lonea din Valea Jiului au refuzat, miercuri seară, să intre în subteran, nemulţumiţi de “corupţia” de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) şi “incompentenţa” şefilor numiţi politic. Mai mult, ortacii au plecat în marș spre sediu Complexului Energetic Hunedoara, situat în Petroșani, la o distanță de circa 8 kilometri de unitatea minieră.

Oamenii spun că nu mai pot accepta să fie mințiți și prostiți și că s-au săturat de promisiunile conducerii care nu se materializează, fiind nevoiți să își riște viața pentru că nu au cu ce lucre.

“Nu mai putem răbda, ei se joacă cu viaţa noastră, tot ce obţinem, obţinem numai prin presiune, fiindcă ne mint, ne ameninţă de o să ajungem să vorbească doar stratul de cărbune. De luni de zile suntem minţiţi şi amăgiţi de pe o zi pe alta, nu mai avem cu ce lucra şi ei ridică doar din umeri. Totul există doar pe hârtie, în subteran nu avem nimic. Ne-am săturat de hoţi şi de incompetenţi numiţi politic. Să ne dea inginerii capabili înapoi”, a declarat, miercuri seară, pentru GDD, unul dintre protestatari.

Ortacii au cerut demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara, dar şi a directorului de la Mina Lonea, pe care îi acuză de incompetenţă şi inconstanţă în decizii.

“Ei iau decizii de unii singuri, nu îi interesează care e realitatea, pentru ei nu contează două milioane, fiindcă au salarii de 200 de milioane (de lei vechi – n.r.)”, a spus un alt protestatar.

Minerii susţin că situaţia economică a Complexului Energetic Hunedoara este rezultatul “corupţiei” dezvoltate în această societate, întrucât contractele pentru echipamente s-ar da preferenţial, iar calitatea materialelor ar lăsa de dorit.

Ortacii spun că, sunt obligați, ca atunci când vine controlul de la ITM să adune tot fierul de pe galerii, să-l pună în picioare, astfel încât să dea impresia că abatajele au susținere, deși le lipsesc din dotare inclusiv stâlpii de susținere.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza