PSD-ul a promis, însă nu mai vrea. Puțul Centru de la mina Petrila, estimat la două milioane de lei

251

Toată suflarea social-democrată de la Petrila a promis, anul trecut, în perioada campaniilor electorale că va milita pentru continuarea activității la mina Petrila și pentru a menține în picioare o parte din clădirile care alcătuiesc activele unității miniere. Acum, administrația, una social-democrată, sau conducerea partidului care are și omul din fruntea primăriei dar și Guvernul au schimbat placa. Nu sunt bani, iar ministerul nu dă clădirile gratuit condiții în care totul va fi pus la pământ la mina Petrila, pentru a se putea însămânța iarbă. Pe locul actualei unități miniere vor paște, în primăvara viitoare, turmele de mioare.

Anul trecut, în perioada campaniilor electorale, conducerea PSD a orașului, dar și cea social-democrată de la SNÎMVJ promitea că se vor face demersuri politice și administrative pentru ca mina să se închidă odată cu Paroșeniul și Uricaniul. La un an de la momentul promisiunilor, minerii nu mai au nicio speranță și așteaptă doar ziua în care nu vor mai putea exploata huilă. Asta pentru că deși ar mai fi resursă exploatabilă, din toamnă nu mai au voie să scoată huila la suprafață, ci doar să închidă subteranul. Minerii spun că, din punct de vedere tehnic, se poate încă exploata huilă la Petrila, pentru că există rezerve de cel puțin 200 de mii de tone imediat, însă nu se mai vrea continuarea activității.

Și tot social-democrații de la Petrila au venit cu ideea de a lupta pentru menținerea unor clădiri ale minei. Informațiile GDD arată că Puțul Centru de la mina Petrila are o valoare de inventar de 20 de miliarde de lei vechi.

”Puțul Centru a fost evaluat la 20 de miliarde de lei vechi. Dacă s-ar plăti acești bani, nu ar mai fi demolat”, spun sursele GDD.

Dacă ar plăti acești bani, administrația locală ar putea stopa îngroparea totală a istoriei mineritului din cel mai estic oraș al Văii Jiului. Primarul a spus însă de nenumărate ori că vrea clădirile, dar gratis, pentru că bugetul localității nu dispune de sume pentru cumpărarea lor. În atare condiții, conform planului de închidere al minei Petrila, care se derulează conform graficului după spusele directorului Aurel Anghel, totul va fi dărâmat.

Puțul Centru ar mai avea o șansă să scape de furia buldozerelor și de dinamita echipelor de demolare. Un investior menit să dea banii pentru conservarea istoriei.

Conducerea SNÎMVJ susține că ar exista posibilitatea ca această clădire să nu fie dărâmată, așa cum prevede planul de închidere a exploatării, dacă există un cumpărător și dacă Guvernul dă o hotărâre prin care să fie vândută.

Scrisă cu sudoare, cu sânge și cu mult praf de cărbune, istoria minei Petrila este trântită la pământ, peste ea urmând a se așterne iarba de la ecologizare.

În 1945, la mina Petrila, s-a pus în funcție Puțul Centru. Colivia care a coborât pentru prima dată în adâncuri. pentru punerea în funcție a Puțului Centru s-a lucrat săptămâni întregi, oamenii au primit ordine de mobilizare și termene clare.

”I s-a pus în vedere să facă bine să pornească acest puț de extracție pentru că el chiar dacă era ungur lucra la nemți și trebuia să știe ce știu nemții. Tata atunci s-a mutat la Petrila, sus în cabina puțului de extracție. Șase săptămâni acolo și-a avut patul. Noroc că toată documentația a fost perfectă, a existat, și fiind specialist s-a putut descurca. Eu aveam 6 ani. În 16 august 1945, seara după 7, au început să se învârtă roțile. Toată lumea la Petrila era agitată, nu știa ce se întâmplă. Tata a coborât cu colegul cu care a lucrat, a făcut primul drum, s-a întors, l-a lăsat pe colegul lui și când a venit afară în fața oamenilor, poftiți maiștri, cine dorește… „Nu, nu ne băgăm. Ce înseamnă asta că aveți două colivii, una coboară, alta urcă. Cum se poate să reziste un cablu la două colivii, asta se rupe. Noi în așa ceva nu ne urcăm. Categoric refuz total”, a povestit, pentru GDD, Imola Martonossy, fiica lui Laurențiu Șomolik, cel care a fost mobilizat pentru a pune în funcție Puțul Centru de la Petrila.

În fața refuzului maiștrilor, a fricii și scepticismului arătat, specialistul electrician a demonstrat fiabilitatea construcției cu propria familie.

”Atunci tata a spus: nu vă urcați? Eu vă dovedesc că am încredere”. M-a băgat pe mine și pe mama în colivie și dă-i drumul jos. Al treilea drum cu acel puț l-am făcut eu cu mama. De jos am vorbit cu tata la telefon, totul e în regulă. În momentul în care au văzut că tata își pune soția și copilul în colivie și-au dat seama că e sigur”, a mai spus Imola Martonossy.

Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și trebuie să se închidă la finele acestui an, la 156 de ani de la prima atestare a activității de extracție.

Dorința minerilor de la Petrila și faptul că huila din subteran mai poate fi exploatată până la finele lui 2017 nu cântăresc deloc în momentul în care guvernanții iau decizii din birouri. La 1 noiembrie, de Ziua Morților, la Petrila, minerii pot aprinde candele în memoria zăcământului. Asta pentru că de la acea dată nu va mai fi extrasă nicio lopată de huilă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza