Petrila / Puieţi de Ginkgo Biloba

475
de Alina PIPAN
Primăria se pregăteşte pentru o primăvară plină de culoare la Petrila.
Prin urmare, au început investiţiile în plante ornamentale, care vor fi plantate săptămâna viitoare pe spaţiile verzi din oraş. Interesantă este paleta de plante aleasă pentru a înfrumuseţa spaţiile verzi. Panseluţele sunt de modă veche, şi te mai bagă şi în păcat dacă sunt achiziţionate la preţ scump. Aşadar, administraţia locală a decis să fie inovativă.
Plantele achiziţionate de la Lugoj sunt extrem de plăcute ochiului la maturitate, dar mai puţin impresionante ca puieţi. De exemplu, s-au achiziţionat 20 de puieţi de Ginkgo Biloba pentru care s-au plătit 1.200 de lei. Puieţii de Ginkgo Biloba cresc bine la noi în ţară, solul fiindu-le favorabil dacă nu este cleios, doar că la stadiul de puiet tânăr creşte foarte puţin în fiecare an. Pentru a apuca să ajungă la maturitate, trebuie protejaţi. La maturitate sunt arbori falnici şi mai ales trainici: au coroana mare şi sunt aspectuoşi.
S-au achiziţionat şi 10 puieţi de Arborele Prinţesei 0,8-1,5 m, pentru care s-au plătit 300 de lei. Aceştia au, de asemenea, coroana amplă la maturitate, iar primăvara este încărcată cu flori mov ori albastre.
Plante Berberis, achiziţionate de primărie, 50 le număr, pentru care s-au plătit 1.000 de lei, se folosesc în special pentru împrejmuire. Au aspect frumos, pentru că sunt de coloare roşie, se întreţin uşor şi sunt longevive.
Dacă toţi puieţii achiziţionaţi se vor prinde şi vor ajunge la maturitate, putem spune că Petrila va fi oraşul castanilor. Primăria a achiziţionat 200 de puieţi de castani comestibil pentru care a plătit 4.000 de lei. Aceştia sunt foarte frumoşi primăvara. Sunt şi la Petroşani, în zona poştei vechi. Au coroană amplă, oferă multă umbră, atât doar că fac destul de multă mizerie mai ales după ce se coc fructele, şi cad din pom cu tot cu coaja ţepoasă.
Au fost achiziţionaţi şi 10 puieţi de arţar roşu, în valoare de 700 de lei, 20 de iasomii de grădină, pentru care s-au plătit 500 de lei, 15 puieţi de bulgări de zăpadă, pentru care s-au achitat 600 de lei şi 30 de puieţi de arbore de mătase. 700 de lei au costat puieţii de tei, şi 1.000 de lei puieţii de Magnolie, de asemenea un arbore superb. Au fost cumpăraţi şi 20 de puieţi de tuia.

Comenteaza

Comenteaza