Punct final în proiectul domeniul schiabil de la Petrila. Primăria a reziliat parteneriatul cu deținătorii domeniului schiabil Șureanu din Alba

444

Consiliul Local Petrila a reziliat parteneriatul încheiat în urmă cu mai mulți ani cu SC SKI Șurianu SRL, societate care administrează domeniul schiabil Șureanu. Parteneriatul prevedea extinderea domeniului schiabil pe raza teritorială a Petrilei. Investiția urma să fie suportată de investitorul privat, administrația locală de la Petrila trebuind doar să pună la dispoziție terenul necesar pentru construcția pârtiilor, a telescaunului. Acum, la circa 4 ani de la momentul în care a pus bazele parteneriatului, și a cheltuit vreo 10 mii de lei, Primăria Petrila l-a reziliat.

Consilierii locali de la Petrila au fost informaţi de ruperea parteneriatului pentru domeniul schiabil Șureanu. Totul s-a întâmplat în ședința de consiliu local ce a avut loc luni la Petrila. În dosarul de ședință aleșilor locali li s-a prezentat un răspuns primit de la SKI Șurianu SRL, prin care reprezentanții firmei atestă că sunt de acord cu rezilierea parteneriatului. Nu au aflat însă cine a cerut rezilierea acestui parteneriat și de ce se renunță la proiect după mai bine de patru ani în care stațiunea Șureanu a fost un proiect de investiție menit să dezvolte turimsul în cel mai estic oraș al Văii Jiului.

”După trei ani și jumătate în care am plătit toate taxele ne spune, dar nu am văzut adresa, că Romsilva nu ne mai dă terenul și nu mai suntem scutiți de taxe și impozite dacă nu rupem parteneriatul cu firma privată. Nu știu dacă e așa, pentru că ei nu au arătat nimic în afara acordului celor de la SKI Șurianu. Plătim taxe, autorizații, proiecte și acum brusc a picat în liniște și tăcere”, spune unul dintre aleșii locali de la Petrila.

Vasilică Jurca, viceprimar, spune că parteneraitul a fost ”rupt” pentru că primăria nu își permite să plătească taxele necesare pentru scoaterea din fondul forestier a celor 30 de hectare de pădure. Asta pentru că este parte într-un parteneriat public-privat.

”Vine un hectar undeva la 300 mii lei. Pentru cele 30 de hectare ar trebui să plătim o sumă imensă pentru că nu beneficiem de prevederile proiectelor cuprinse în programul Schi în Carpați, pentru că suntem asociați într-un  parteneriat public privat. Ei spun (Romsilva-n.r) că suntem asociați cu o firmă privată și beneficiarul scoaterii din fondul forestier ar fi firma privată. Noi am încercat prin comunicări atât scrise cât și audiențe la ministerul Mediului, la Direcția Juridică din Ministerul Mediului să lămurim chestia aceasta. Terenul pe care noi îl scoatem din fondul forestier pentru pârtii va intra în domeniul public al orașului și acolo râmâne. Prin contractul de asociere noi doar le puneam terenul la dispoziție pentru construcție, nu îl dădeam în proprietate, concesiune, nici măcar în chirie”, a declarat, miercuri, pentru GDD, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.

Sursa citată recunoaște că primăria este cea care a cerut firmei private rezilierea parteneriatului.

”Noi am cerut rezilierea. Am avut o discuție cu cei de la Ski Șureanu, le-am explicat, ei au înșeles și au fost de acord. Rezilierea acordului de asociere s-a făcut de comun acord”, a completat Jurca.

Acesta spune că rezilierea a fost necesară pentru ”a nu bloc proiectul„. Adică dacă în varianta parteneriat pubșic-privat Romsilva nu dă cele 30 de hectare primăriei fără a percepe taxe, atunci administrația locală se reorientează. Va face proiectul de una singură. Alți bani, alte proiecte, alte documente, alți ani în care stațiunea montană va fi la stadiul de intenție.

”Nu renunțăm la proiect și de asta am reziliat acordul de asociere. O să refacem studiul de fezabilitate pentru că în acest studiu ei (n.r.- SKI Șurianu) erau cei care asigurau finanțarea. O să încercăm să asigurăm o parte din finanțare din bugetul local și o parte vedem. Ori o să luăm împrumuturi din bănci, sau atragem alte fonduri private sau europene”, spune Jurca.

Viceprimarul spune că doar avizul de la Turism trebuie modificat și după aceea va fi depus din nou la Romsilva actul prin care primăria cere scoaterea din fondul forestier a celor 30 de hectare. Jurca speră ca până în mai-iunie, documentația să fie gata pentru a fi depusă spre avizare.

Un investitor privat a vurt să extindă stațiunea Șureanu și pe raza administrativă a orașului Petrila, însă administrația locală de aici nu a reușit de peste trei ani să finalizeze hârtiile necesare pentru a construi pe teritoriul ei pârtiile de schi și stâlpii pentru telescaun.

Investitorul privat achiziționase deja, de vreo trei ani,  telescaunul și se angajase să suporte oată investiția estimată la circa 1,5 milioane de euro.

Domeniul Schiabil Șureanu a stârnit chiar și interesul deputatului Bogdan Țîmpău, în momentul în care negocia cu primarul Ilie Păducel trecerea acestuia la PNL. Acesta i-a adresat, anul trecut, o interpelare ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Fără succes însă.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza