Puțul Centru și încă patru clădiri ale minei Petrila rămân în picioare fiind declarate monumente istorice

229

Un demers început de viceprimarul de la Petrila salvează de la demolare câteva clădiri ale minei Petrila, unitate ce își va înceta activitatea extractivă la finele acestei luni și a cărei suprafață ar fi trebuit ecologizată și transformată în teren cu iarbă până la finele lui 2016.

Fărâme din mina Petrila au o șansă să rămână în picioare fără ca șenilele buldozerelor să treacă peste ele. Comisia Centrală de pe lângă Ministerul Culturii a decis că un număr de șapte clădiri ce aparțin minei Petrila sunt monumente istorice, fructificând astfel demersurile începute de viceprimarul Vasilică Jurca și o parte a consilierilor locali. Pe lista monumentelor istorice încadrate în clasa A, de care conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Vale Jiului nu are voie să se atingă, se regăsește Puțul Centru, preparația veche, puțul cu schip, atelierul mecanic, compresoarele vechi și termocentrala veche (dărâmată însă anul trecut, înainte de a intra în circuitul de avizare cererea de includere a clădirilor istorice).

Decizia Comisiei de Cultură a ajuns în Valea Jiului de vreo câteva zile și nu este privită cu ochi buni de toată lumea. Sursele Gazetei de Dimineață spun că la nivelul SNÎMVJ aceasta a creat panică pe motiv că societatea ar pierde subvenția.

Deși la nivel declarativ toată lumea a fost de acord cu păstrarea clădirilor, pe parcurs mulți s-au sucit. Cei de la SNÎMVJ, societate care are în componență mina Petrila spuneau că planul de închidere nu poate fi schimbat, iar primarul din Petrila, Ilie Păducel, că ar lua clădirile numai dacă ministerul îi dă bani pentru consolidare și întreținere.

Clădirile clasificate ca monumente istorice de cei de la Cultură ar fi trebuit demolate, potrivit lui Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ, pe parcursul anului viitor.

”De asta le-am și lăsat ultimele ca să se clarifice odată problema cu ele. Nu e clar cine le preia, cu ce valoare, sub ce formă. Ce facem, toate minele din Valea Jiului sunt unicat, pe toate le declarăm monumente istorice?”, a spus, marți, pentru GDD, Aurel Anghel.

Directorul SNÎMVJ susține că nu se opune preluării clădirilor de către altcineva, în condițiile în care totul se face legal.

”Suntem în discuții la acest moment, eu nu m-am opus niciodată preluării de către primărie, dar sub formă legală. Din contră, îmi dau mai puțin de lucru. Din punctul meu de vedere și al societății, dacă le ia primăria, dacă fac decizie, dacă e o formă legală, nu avem nimic împotrivă”, a mai spus Anghel.

Cum cele câteva clădiri de la mina Petrila au fost clasificate ca și monumente istorice, nimeni nu se mai poate atinge de ele. Pe surse însă, sunt persoane pregătite să ceară ministrului de resort să nu emită, dacă nu a făcut-o până acum, ordinul de clasificare a acestor clădiri, astfel încât să poată fi dărâmate în continuare.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza