Rămâne cum a spus Nicolescu: cărbunele, element strategic. Strategia energetică întocmită pe mandatul lui Răzvan Nicolescu, la baza viitoarei strategii energetice a României

299

Ministerul Energiei va scoate, în maxim o lună, la licitație strategia energetică a României, document care aproape a fost finalizat pe mandatul lui Răzvan Nicolescu, fără niciun leu, doar cu contribuția adusă de specialiști. Ce a fost pus pe hârtie în mandatul lui Nicolescu va reprezenta începutul viitoare strategii energetice a României, cărbunele urmând a fi ”element strategic”, după cum spune actualul ministru al Energiei, Andrei Gerea.

Actuala conducere a Ministerului Energiei susține că în maxim o lună strategia energetică va fi scoasă la licitație. La documentul necesar stabilirii liniei energetice a României s-a lucrat de pe vremea fostului ministru, Răzvan Nicolescu. A și fost pus în dezbatere publică, în decembrie anul trecut, însă schimbarea de la fruntea Ministerului Energiei a condus și la schimbarea de optică. Actualul ministru a avut nevoie de alte analize, strategia urmând a fi scoasă la licitație. Ce s-a realizat însă pe mandatul lui Răzvan Nicolescu, rămâne punctul de plecare a strategiei energetice din mandatul lui Andrei Gerea.

”Nu am aruncat la gunoi (strategia întocmită pe mandatul lui Răzvan Nicolescu-n.r.). Ce a făcut (Răzvan Nicolescu-n.r.) nu era gata. El a pus în dezbatere publică o prezentare a situației la momentul respectiv în domeniul energiei, nimic de viitor ci doar o fotografie a momentului. Aia va fi parte din strategia energetică, ca și introducere. Aia rămâne ca bază, e un punct de plecare, e începutul strategiei. Practic strategia și planul de viitor abia acum se fac. Acum facem caietul de sarcini la care s-a muncit foarte mult, pentru că el depinde cum va arăta”, a declarat, luni, pentru Gazeta de Dimineață, ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Potrivit demnitarului s-a lucrat foarte mult la caietul de sarcini pentru că „e important să știm ce solicităm„.

„A fost verificat pentru a fi totul OK și să avem cât mai puține piedici când îl lansăm într-o săptămână, două, trei. În maxim o lună dăm drumul la licitație. Mai sunt niște criterii de departajare de pus la punct, ca să nu ave contestații și să pierdem jumătate de an. În ea (strategia energetică-n.r.) vreau să băgăm cărbunele ca element strategic”, a mai spus Andrei Gerea.

Pe 5 decembrie, pe site-ul Departamentului pentru Energie, condus la acea vreme de ministrul tehnocrat Răzvan Nicolescu, fusese postat draftul strategiei energetice care era supus dezbaterii publice, așa cum prevedea legea.

”Documentul elaborat fără costuri, fără consultanți externi, elaborat cu resurse umane proprii din departament, în principal, prezintă o radiografie a stării sistemului energetic românesc, prezintă o radiografie a angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, prin acorduri internaționale”, spunea, pe 4 decembrie 2014, Răzvan Nicolescu.

Ministrul a afirmat că va fi lansat un set de întrebări și că așteaptă participanți, de la toate partidele politice, să lucreze la etapa finală a proiectului, etapa în care vor fi prezentate scenariile de dezvoltare și politicile pe care România urmează să le implementeze în următorii 20 de ani.

“România are șansa ca, în 2020, să fie a doua țară, după Danemarca, ce va produce mai multe resurse de energie primară decât vă consuma. Acest lucru îi va conferi țării noastre un rol strategic regional”, a afirmat Răzvan Nicolescu la vremea respectivă.

Strategia întocmită pe mandatul lui Nicolescu, care nu a costat statul român nimic, este acum scoasă la licitație, statul plătind zeci de mii de euro pentru firmele de casă.

Actualul ministru al Energiei a uitat ce declara în luna februarie a acestui an.

“Strategia energetică va fi gata prin septembrie-octombrie. Era bine dacă aveam finalizată strategia de reindustrializare, dar nu avem o idee finalizată”, a spunea în februarie 2015 ministrul Andrei Gerea.

Strategia întocmită de jumătate pe mandatul lui Nicolescu arăta că ”exploatarea resurselor de combustibil fosil ale României este de natură strategică pentru un mix echilibrat de producție a energiei electrice. Grupurile termoenergetice joacă un rol esențial în asigurarea securității funcționării SEN, mai ales în perioada de iarnă”.

„Cărbunele este un combusibil primar strategic pentru mixul energetic al României și va rămâne așa în anii care urmează. În aceste condiții, ceea ce se întâmplă cu complexele energetice ne preocupă foarte mult, pentru că, repet, cărbunele este și va rămâne un combustibil primar strategic pentru mixul energetic al României”, declara, la finele lunii octombrie, în județul Hunedoara, Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei.

Iar cărbunele pe care specialiștii ce au lucrat- gratis- pe mandatul lui Răzvan Nicolescu la strategia energetică l-au considerat strategic, rămâne element strategic și în strategia din mandatul lui Andrei Gerea. Numai că acum ministerul pregătește scoaterea la licitație a strategiei energetice. Costurile nu sunt cunoscute însă la acest moment.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza