Rambleierea puţurilor de la Mina Petrila începe săptămâna viitoare

290
Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului începe săptămâna viitoare rambleierea puţurilor de la Mina Petrila, după ce Ministerul Culturii şi-a dat acceptul în acest sens. Problema este extrem de serioasă şi trebuie rezolvată rapid, asta pentru că gazele acumulate în subteran pot ajunge astfel la suprafaţă.
Reprezentanţii SNIMVJ au cerut chiar şi ajutorul celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a vedea cum pot rezolva problema, asta după ce lucrările de ecologizare au trebuit sistate după clasificarea mai multor clădiri de pe fosta platformă minieră de la Petrila drept monumente istorice.
“Colegii mei au fost acolo, pentru că ne-au cerut şi nouă sprijinul cei de la Societatea Naţională de închideri Mine. Între timp, am înţeles că s-a primit aprobare de la Ministerul Culturii să se rambleieze puţurile, deci problema ar fi rezolvată”, a declarat Ileana Bodea, şef Serviciu SSM în cadrul ITM Hunedoara.
De fapt, este vorba despre avizul necesar pentru a pune în siguranță Puțul Centru și Puțul cu Schip. Directorul SNIMVJ, Aurel Anghel, a confirmat că lucrările de rambleiere vor demara săptămâna viitoare. Acordul celor de la Cultură a fost dat după ce oficialii SNIMVJ au expus motivele legate de securitatea acestor lucrări miniere, și anume legăturile între suprafață și subteran.
La mina Petrila, activitatea de ecologizare a suprafeței este sistată încă de la începutul lunii decembrie, după ce conducerii SNÎMVJ i-a fost atrasă atenția că nu respectă legea monumentelor istorice. La finele lunii, a fost emis și ordinul de ministru în baza căruia mai multe clădiri ce aparțin unității miniere de la Petrila.
Ministrul Culturii a emis un ordin prin care clasează mai multe cădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”. Adică clădirile de la mina Petrila sunt considerate monumente de interes național. Asta înseamnă că aceste clădiri istorice nu pot fi dărâmate în cadrul lucrărilor de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila. Este vorba despre Preparația Veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, demolată însă de administrația locală până la momentul în care lista a intrat spre avizare.
Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului nu a fost prea entuziasmată de ordinul ministrului Culturii care dă peste cap planurile de ecologizare a suprafeței minei Petrila. Problema nu ar fi cu cele cinci clădiri, ci cu ceea ce implică legea, cu raza de siguranță pentru fiecare clădire. Asta pentru că potrivit legii monumentelor istorice, raza de siguranță ce trebuie respectată atunci când se fac lucrări în preajma unor astfel de clădiri înseamnă toată incinta minei Petrila.
Contractul de ecologizare a minei Petrila a fost câștigat de Castrum Corporation. Valoarea contractului pentru mina Petrila, care prevede ”reabilitare și recultivare suprafețe” este de circa 20,5 milioane de lei. Potrivit anunțului de licitație, contractul prevede ”execuția de lucrări de închidere a minelor (reabilitare și recultivare suprafețe) conform proiectului tehnic de închidere și ecologizare aferent sucursalei miniere Petrila”. Durata acestui contract este de 26 de luni, adică până la 31 decembrie 2016.
Carmen Cosman – Preda
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza