Răspunsul Comisiei Europene: Activitatea de la mina Petrila poate continua dacă se respectă reducerea graduală a producției și ajutorului de stat

229

Comisia Eruopeană susține că activitatea de la mina Petrila poate fi prelungită, dacă se îndeplinesc condițiile de degresivitate, atât în ceea ce privește producția cât și acordarea ajutorului de stat.

Directorul Societății Naționale de Închideri Mine, Aurel Anghel, a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, la Bruxelles, unde pe lângă problemele Complexului Energetic Hunedoara s-a discutat și despre decizia 787/2010 a Comisiei Europene în baza căreia a fost aprobat ajutorul de stat pentru minele din Valea Jiului incluse pe programul de închidere. Anghel spune că e posibil ca activitatea de la mina Petrila să continue, dacă se îndeplinesc anumite condiții.

”Activitatea de la orice unitate minieră poate continua, dar în anumite condiții. Pentru ca activitatea să poată continua trebuie respectat principiul degresivității (scăderii-n.r.), atât al producției cât și cel al ajutorului de stat. La momentul în care am făcut prima notificare nu ne încadram în aceste condiții impuse de UE, în ceea ce privește degresivitatea ajutorului de stat și al producției. A trecut însă o perioadă destul de lungă. Reanalizăm indicatorii tehnico-economici să vedem cum stăm”, a declarat, joi, pentru GDD, Aurel Anghel, directorul SNÎMVJ.

Potrivit sursei citate, conducerea minei Petrila a fost convocată, joi, pentru a expune programul de exploatare pe anul viitor și pentru a vedea dacă unitatea minieră respectă condițiile de degresivitate.

”Eu cred că dacă ne încadrăm în condițiile cerute de Comisia Europeană, putem trimite solicitarea de prelungire a activității pentru mina Petrila într-o lună”, a mai spus Anghel.

De la angajați la directori și politicieni toți cer prelungirea activității de exploatare a cărbunelui la mina Petrila, unitate ce ar trebui să se închidă în anul 2015.

”Pentru prelungirea cu încă doi ani a activității de la mina Petrila este necesar un aport al statului de 66 milioane de lei”, susținea, pentru Gazeta de Dimineață, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

În luna august, peste 90 la sută din angajații minei Petrila, adică personalul care nu a fost în concediu, a semnat pentru continuarea activităţii de producţie din această unitate, parte a Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. Atunci, 420 de salariaţi de la Petrila, indiferent de sindicatul la care sunt membri, şi-au exprimat opţiunea ca mina la care lucrează să îşi continue activitatea şi după 31 decembrie 2015. Reprezentanții angajaţilor spuneau că se vor adresa Departamentului pentru Energie, for abilitat să facă demersurile la Comisia Europeană pentru o nouă notificare prin care activitatea de aici să fie prelungită până la 31 decembrie 2017. Adică aceeaşi dată la care este calculat să fie închise şi  minele Paroşeni şi Uricani.

Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și ar trebui să se închidă, potrivit deciziei care este în vigoare la acest moment, la 156 de ani de la prima atestare a activității de extracție. Adică în 2015.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza