Războiul apei din Valea Jiului, etapa post-prezidențiale

240

Prețul metrului cub de apă din Valea Jiului a fost un subiect închis pe perioada campaniei electorale pentru alegerea președintelui României, însă a rededevenit în actualitate odată cu finele ciclului electoral. Directorul ApaServ, Costel Avram, spune că prețul va fi majorat, iar senatorul Haralambie Vochițoiu acuză că această măsură este o răzbunare pentru votul dat de Valea Jiului lui Victor Ponta. În fapt, reprezentanții partidelor politice, de dreapta și de stânga, au avut o înțelegere tacită acceptând ca prețul apei să fie majorat după alegeri.

Haralambie Vochițoiu: ”Trebuie oprită acțiunea de răzbunare a conducerii politice a S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A.   ce vrea din nou majorarea prețului apei potabile în Valea Jiului”

Senatorul Haralambie Vochițoiu spune că dorința conducerii ApaServ, directorul societății fiind membru PNL, de a majora prețul apei potabile și uzate cu peste 20 de procente reprezintă o răzbunare a liberalilor împotriva locuitorilor din Valea Jiului care au votat masiv cu Victor Ponta.

”Această răzbunare are și girul conducerii liberale a Consiliului Județean Hunedoara deoarece votul cetățenilor din Valea Jiului a fost determinant pentru ca județul Hunedoara să aibă ca primă opțiune candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, astfel acești indivizi nu se pot prezenta la București cu asemenea rezultate pentru a primi funcții la centru. Pentru a preîntâmpina un asemenea abuz solicit reprezentanților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Valea Jiului și primarilor din Valea Jiului să respingă propunerile aberante ale conducerii politice a S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. de majorare a prețurilor și tarifelor la apa potabilă și la apa uzată”, a declarat senatorul Haralambie Vochițoiu.

Acesta cere demiterea conducerii politice de la ApaServ pentru că ”nu reușește să gestioneze această societate decât prin biruri puse populației Văii Jiului”.

”Poporul are întotdeauna dreptate, deci și cetățenii Văii Jiului trebuie respectați pentru opțiunea lor.Opriți răzbunarea politică împotriva cetățenilor din Valea Jiului”, mai spune Vochițoiu.

 

Costel Avram ”Se impune majorarea prețului la apă”

Directorul ApaServ, Costel Avram, spune că în cursul săptămânii viitoare va avea o întâlnire cu primarii din Valea Jiului.

”Vom face o analiză pe baza cifrelor de la ultima întâlnire pe care am avut-o la 1 septembrie. După această analiză vom decide. Când și cu cât se va majora prețul apei nu pot spune acum, dar se impune o majorare”, a declarat Costel Avram.

Directorul ApaServ spune că nu comentează declarațiile potrivit cărora măsura este una de răzbunare pe populația Văii Jiului pentru votul dat lui Victor Ponta, candidatul PSD.

”Nu comentez ce spune Vochițoiu, dar pot să spun că este un populism ieftin. Am spus întotdeauna că prețul apei se va majora. Puteam să mințim și să spunem că nu, poate câștigam mai multe voturi, dar am spus adevărul”, a completat Avram.

Prețul apei din Valea Jiului a creat în aceast an adevărate dispute printre politicieni. Primarii din Valea Jiului au semnat când de o parte, când de cealaltă.Adică când pentru iniţiativa senatorului Haralambie Vochițoiu care s-a declarat de la început împotriva creșterii tarifelor, când pentru Costel Avram, directorul ApaServ, care a propus majorarea prețului la apă, pentru ca apoi să iasă pe piață cu ceva mai liniștitor. O eficientizare a operatorului de apă și analizarea posibilității ajustării tarifelor cu rata inflației. Reprezentanții CJ Hunedoara, acționarul majoritar de la ApaServ, spuneau că e necesară creșterea prețului la apă pentru că ApaServ e în pericol și poate pierde fondurile europene, pentru ca acum să fie de acord cu ultima decizie a edililor din Vale și anume aceea de a nu se majora tarifele, decât, eventual, cu rata inflației.

Președintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, declara, la finele lunii august, că directorul ApaServ, Costel Avram, nu a majorat de capul lui prețul apei în Valea Jiului.

”Acționarii minoritari, de la Uricani, la Petrila, împreună cu Consiliul Județean au analizat și aprobat majorarea”, spunea Mircea Ioan Moloț.

Numai că acționarii minoritari, care și-au dat acceptul pentru majorare, au semnat mai apoi pe declarația inițiată de senatorul Haralambie Vochițoiu prin care susțin că nu sunt de acord cu creșterea prețului apei. La începutul lui septembrie, primarii s-au răzgândit și și-au pus semnăturile pe un comunicat de presă al ApaServ, societate condusă de Costel Avram.

Prin intermediul acelui comunicat edilii, împreună cu directorul operatorului de apă arată că sunt împotriva scumpirii preţului apei potabile în Valea Jiului, însă vor analiza posibilitatea ajustării tarifelor de operare cu rata inflaţiei.

În culise însă, atât PSD-ul cât și PNL-ul, adică primarii din Valea Jiului și conducerea ApaServ, au decis să amâne discuțiile pe majorare prețului apei potabile până după alegerile pentru Președinția României.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza