Răzvan Nicolescu ”Taxa pe stâlp trebuie scoasă imediat”

223

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că taxa pe stâlp trebuie eliminată imediat, aceasta fiind o barieră pentru investiții.

”Presa spune că liderii politici au decis astăzi, prin consens, să amâne eliminarea taxei pe stâlp de la 1 ianuarie 2016, asa cum era anunțat. Este o mare greșeală! Această taxă este o barieră pentru investiții și trebuie scoasă imediat. Scoaterea ei era cea mai importantă măsura de relaxare fiscală. România are nevoie de investiții ca de aer. Numai așa putem crește sustenabil si nu artificial! Nu cred în modelul de creștere economică bazat doar pe stimularea consumului! Trist! Lucruri importante pentru economie sunt aruncate în derizoriu, fiind folosite în fel de fel de jocuri și compromisuri politice”, a spus, joi, pe pagina personală de Facebook, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

Săptămâna trecută, în urma discuțiilor pe Codul Fiscal, se vorbea despre posibilitatea eliminării, de la 1 ianuarie, a taxei pe stâlp.

Taxa pentru construcțiile speciale, denumită și taxa pe stâlp, adună numai de la Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, circa 13 milioane de lei, bani ce merg către bugetul de stat.

Taxa pe stâlp presupune pentru Complexul Energetic Hunedoara, societate care și așa are datorii de sute de milioane de lei către stat și furnizori, o cheltuială importantă, de aproape 11 milioane de lei anual.

Taxele pe care complexul trebuie să le achite către stat – aici fiind inclusă taxa pe stâlp, redevența, impozitul pe resurse naturale și pe clădiri – au crescut, numai în 2014, cu 25 de milioane de lei față de anul 2013.

Taxa pe stâlp înseamnă și pentru Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului o cheltuială de aproape două milioane de lei. Redevența anuală este în valoare de circa 5.100.000 lei, taxa pe exploatare este de aproximativ 550.000 lei, iar impozitul pe venitul din exploatare este de circa 504.000 lei.

Ambele societăți, atât CEH cât și SNÎMVJ, se află acum în situații dificile. Pe lângă banii pe care îi dau la stat sub formă de taxe și redevențe, cele două societăți trebuie să achite sume importante și la bugetul de stat, la cel al asigurărilor sociale, șomaj sau sănătate.

Complexul Energetic Hunedoara este la un pas de insolvență, datoriile depășind 900 de milioane de lei. Numai către stat, CEH are restanțe de peste 370 milioane de lei. Din cauza problemelor economice de la complex a fost afectată și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, care are de recuperat de la structura energetică hunedoreană undeva la 45 milioane de lei.

Pentru ambele societăți există în instanță cereri de declarare a insolvenței, depuse de partenerii comerciali.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza