Realitatea Petrileana

233

Mineritul moare, politicienii aruncă jaful dintr-o parte în alta

 

Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia sunt la un pas de faliment, deși s-a dovedit importanța lor în asigurarea energiei necesare României. În loc să găsească soluții pentru a rentabiliza cele două societăți astfel încât statul român să poată exploata și-n următoarele decade zăcământul de cărbune pe care îl deține, politicienii români sunt mai preocupați să arunce jaful de pe o culoare pe alta. Uită că situația în care se regăsesc actualele complexe energetice li se datorează cu vârf și îndesat lor, politicienilor de toate culorile, care au închis ochii la toate acțiunile de subminare a economiei naționale derulate în minerit și energie. DNA-ul a venit și la CEH și la CEO, însă cei vizați acoperă tot spectrul politic.

 Ministrul Energiei, Andrei Gerea, dovedește că la bază este politician. În timp ce CEH și CEO se zbat, precum, niște pacienți muribunzi pe patul de ATI doctorul este ocupat cu replicile politice pentru colegii din opoziție. Care la un moment dat au vâslit în aceeași barcă.

Andrei Gerea, vicepreședintele ALDE, s-a arătat surprins de modul populist în care Alina Gorghiu încearcă să profite de pe urma situației muncitorilor din companiile de stat. Gerea îi atrage atenția fostei colege de partid că vinovați de această situație sunt noii parteneri politici care au pus stăpânire pe PNL și în a căror guvernare a fost patronat jaful ‘băieților deștepți din energie”. Gerea ia apărarea actualului Guvern PSD, din care face și el parte. Ministrul uită însă să spună că acest Guvern este cel care sub umbrela ordonanței corporatiste a numit la CEH și CEO membri de partid și nu manageri.

”Nu este corect ca doamna Alina Gorghiu să dea vina pe acest Guvern pentru faptul că unele companii în care statul este acționar majoritar se află în situații dificile. Îi readuc aminte doamnei Gorghiu perioada în care era în USL și în care criticam împreună faptul că Oltchim, Hidroelectrica, complexele energetice au ajuns în pragul falimentului din cauza jafului pe care l-au patronat cei care îi sunt, mai nou, amici politici: cei de la PDL… Spre deosebire de noul PDL, Guvernul nu a abandonat aceste companii. Încearcă să le salveze, pe unele deja a reușit, iar acolo unde administratorul special sau Consiliul de Supraveghere decid și disponibilizări, se iau toate măsurile, de la salarii compensatorii la programe de reprofesionalizare și găsirea de noi investitori în acele zone, pentru ca oamenii să treacă peste această perioadă. Despre ‘manțogăria’ de la Complexul Energetic Oltenia, despre cum au jefuit cei de la PDL, o poate spune fiecare angajat de la Oltchim, de la Hidroelectrica sau Complexul Energetic Hunedoara. Cea mai elocventă dovadă o reprezintă anchetele pe care instituții ale statului le desfășoară acolo, anchete care vizează guvernarea portocalie, adică aceiași oameni care încearcă să revină la putere sub culorile PNL”, spune Gerea citat de Agerpres.

Poate că ministrul Andrei Gerea este bine intenționat și vrea să salveze CEH și CEO. Însă omul politic Andrei Gerea nu poate face ceea ce vrea ministrul Gerea, pentru că nu-l lasă partidul. Al lui și cel al alianței din care face parte. Dacă nu joacă după cum se cântă, zboară. A pățit-o și Răzvan Nicolescu înaintea lui, un tehnocrat care a cerut pesediștilor integritate și profesionalism. O mare greșeală pentru care Nicolescu a plătit cu mandatul.

Dovadă că Gerea nu poate face ce vrea, stă faptul că în urmă cu câteva luni, în Gorj, Andrei Gerea, spunea că îl va schimba pe Ciurel. ”Tras de urechi” însă de PSD, ministrul a făcut pasul înapoi. Și, tot dovadă, stă și faptul că la CEH, ministrul Andrei Gerea a acceptat într-un final schimbarea din funcții a lui Nicolae Drăgoi și Aurel Niculescu, unii dintre pionii principali ai dezastrului de la CEH, însă doar cu câte-o treaptă. Și în acest caz, atenționat de conducerea PSD, ministrul Andrei Gerea a cedat la presiuni și era cât pe ce ca Nicolae Drăgoi să ajungă consilier (sâc) al directorului general. Noroc că au fost alții mai deștepți. Aurel Niculescu, deși nu este un girant al siguranței societății, e menținut în funcția de director general adjunct al CEH, tot pe criterii politice.

Este adevărat că în urma controlului făcut la CEH, corpul de control al ministrului Gerea a trimis mai multe spețe la DNA insă descinderile DNA sunt etapä într-un dosar din 2013, deci fără vreun merit în dreptul echipei lui Gerea.. Însă omul politic Andrei Gerea uită să spună că faptele din acele dosare nu sunt comise numai pe mandatul PDL-iștilor vopsiți în PNL-iști, ci și pe mandatul social-democraților. De fapt, Complexul Energetic Hunedoara a fost înființat pe guvernarea PSD, iar acest lucru a fost intens lăudat de deputații hunedoreni ai PSD. Și, tot PSD-ul este cel care a avut, de la bază până la vârf, directori în cadrul complexului. Au contat mai puțin competențele, baza fiind adeziunile la partidul potrivit. Pe mandatul PSD, CEH, înființat la 1 noiembrie 2012, a ajuns acum în vara lui 2015 să nu știe dacă mai supraviețuiește jumătate de an. Și, tot PSD-ul care a înființat CEH-ul, terminând ce a început PDL-ul, este cel care divizează complexul, aducând minertiul și energia hunedoreană la momentul dinaintea fuziunii: cu mine care funcționează separat de termocentralele care au fiecare personalitate juridică.

Și-atunci care e logica politicienilor? Unim pentru a dezbina și închidem pentru a înlătura. Interesul național, cum a așteptat 25 de ani, mai poate aștepta.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza