Realitatea Petrileana

219

Firmele care au spălat salopetele la CNH, date în judecată de lichidatorul judiciar al fostei societăți a huilei

 

Raportul din 2012 al Curții de Conturi de la Compania Națională a Huilei are și acum ecou. Lichidatorul judiciar al CNH a deschis acțiune în instanță împotriva societăților care au câștigat, în 2010, contractul cadru pentru spălarea echipamentului. Asta pentru că nici la acest moment, litigiul dintre fosta conducere a Companiei Naționale a Huilei și Curtea de Conturi nu a fost finalizat, un alt termen al procesului urmând a avea loc luna viitoare.

În 2012, imediat după ce USL-ul a preluat guvernarea, ministerul Economiei condus de Daniel Chițoiu făcea ”o mare dezvăluire despre devalizarea„ de la CNH. Economiștii PSD și PNL aflaseră că huila este vândută la un preț sub cel de cost (același lucru s-a întâmplat și până la intrarea minelor în CEH) și că minerii ar fi plătit bani deși nu ar fi beneficiat de servicii de spălare a salopetelor.

Acum, la momentul august 2015, la circa 3 ani de când fosta conducere a CEH a contestat în instanță raportul Curții de Conturi, procesul nu e finalizat. Lichidatorul judiciar a Companiei Naționale a Huilei, Expert Insolvență SPRL – pentru că între timp fosta societate a huilei a rămas doar cu niște fierotanii și o căsuță poștală- a dat în judecată firmele care au câștigat contractul pentru spălarea salopetelor.

”În 2012 a avut loc un control, efectuat de Curtea de Conturi la CNH, și Curtea de Conturi a constatat că s-a plătit mai mult decât serviciile efectuate de către cele două societăți. Prin urmare s-ar fi cauzat un prejudiciu CNH-ului. Compania a atacat la acea vreme raportul Curții de Conturi considerând că s-au facturat serviciile în mod corect și conform contractelor însă acest litigiu privind raportul Curții de Conturi nu este încă soluționat, se află în faza de fond. Cele două litigii deschise împotriva celor două societăți depind de modul cum va soluționa Curtea de Apel contestația făcută împotriva raportului Curții de Conturi”, au declarat, luni, pentru GDD, reprezentanți ai lichidatorului judiciar al CNH.

Potrivit acestora, dacă fosta companie a huilei are dreptate, atunci lichidatorul judiciar va renunța la proces. În caz contrar va trebui să recupereze prejudiciul constatat de Curtea de Conturi. În aceste condiții, lichidatorul judiciar al CNH a deschis proces împotriva Euroserv Clean SRL București și Image Service Prodcom, societățile care în 2010 și-au adjudecat contractul cadru pentru spălarea echipamentului angajaților de la Compania Națională a Huilei.

În 2012, Curtea de Conturi spunea că la CNH au fost majorată nejustificat cheltuielile de exploatare cu suma de 486.620 lei, reprezentând ”servicii de spălare de echipamente neefectuate”.

Fosta conducere a CNH arăta la acea vreme că raportul Curții de Conturi se referea strict la cantitățile de echipament care a fost acceptat.

„Ce considerați echipament care se spală: cel care intră murdar, noroit și ud la spălat, ori cel care iese uscat de la spălat, pentru că aici e diferența de cantitate”, spunea la acea vreme directorul CNH, Constantin Jujan.

La cele peste 480 mii lei, inspectorii Curții de Conturi adăugau și penalități în valoare de 42.689 lei.

Contestația conducerii CNH la raportul Curții de Conturi a fost plimbată între Tribunalul Hunedoara și Curtea de Apel Alba Iulia, fiind nevoie ca Înalta Curte de Casație și Justiție să decidă care este instanța care o va judeca. La acest moment, dosarul este încă pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, următorul termen fiind programat pentru luna septembrie.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza