Realitatea Petrileana

292

Minerii și energeticienii au contract colectiv de muncă. CA-ul de la CEH a avizat documentul

 

Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara a avizat, luni, Contractul Colectiv de Muncă de la nivelul societății, astfel că angajații nu vor rămâne cu drepturile conferite doar de contractele individuale de muncă.

Consiliul de Administrație a dat aviz favorabil CCM-ului pentru următorul an.  Potrivit lui Aurelian Ghimpău, membrii CA au votat în favoarea contractului colectiv de muncă în condițiile încadrării în bugetul de venituri și cheltuieli.

CCM-ul avizat luni de CA reprezintă varianta asupra căreia au căzut de acord atât administrația CEH cât și Sindicatul Muntele. Sindicaliștii spun că actul prevede anumite tăieri, însă pierderile nu afectează veniturile salariale de bază ale angajaților.

”Au mai fost făcute câteva modificări în ceea ce privește drepturile și facilitățile salariaților însă nu substanțiale și foarte departe de ceea ce ni s-a solicitat de către administrația complexului. Noi, în calitate de sindicat reprezentativ, o mai spunem  încă o dată: rentabilizarea Complexului Energetic Hunedoara nu se face prin tăierea drepturilor și facilităților angajaților, ci printr-un management sănătos, prin acordarea drepturilor și facilităților acelora care merită și printr-o piață de energie care să confere și CEH posibilitatea de a funcționa normal, nu să chemăm CEH sau CEO să producă energie electrică la capacitate maximă doar pentru că în România e secetă, nu mai bate vântul sau mai știu eu care alte fenomene meteo nu mai ajută producătorii de energii regenerabile să stea pe piață.

 

Cristian Iștoc, președintele Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului Muntele, susține și el faptul că angajații CEH nu au pierdut din drepturile salariale de bază.

”Dacă Consiliul de Administrație împreună cu administrația CEH nu au alte soluții decât reducerea de drepturi, atunci cred că un alt semnal mai îngrijorător pentru salariați nu se poate transmite. Le transmit colegilor din minerit și energie, pentru că avem un CCM comun, că drepturile salariale importante de bază nu au fost diminuate și această prelungire a CCM va răspunde tuturor nevoilor salariaților în egală măsură energeticieni și mineri”, a precizat Iștoc.

În CCM-ul aplicabil la CEH a fost introdusă plata în acord. Dacă pe energie sunt voci care spun că această măsură nu se poate aplica, plata în acord va fi reintrodusă în minerit.

”A fost reintrodusă salarizarea sub formă de acord direct pentru activitatea minieră și s-au creat premisele acordării unor venituri salariale mai substanțiale sau mai reduse în funcție de productivitatea muncii la anumite sectoare care compun activitatea CEH. Plata în acord a mai fost aplicată în minerit, singura diferență între ce a fost și ce va fi o reprezintă faptul că acel vestit coeficient de calcul al salariilor (K-n.r.) nu va putea să fie mai mic ce 0,95. Minerii nu vor putea fi penalizați cu mai mult de 5 la sută dacă nerealizarea producției nu se datorează acestora ci lipsei materialelor, problemelor în ceea ce privește aprovizionarea, evenimente tehnice”, a completat Nica.

Plata în acord a mai fost aplicată în minerit, singura diferență între ce a fost și ce va fi o reprezintă faptul că acel vestit coeficient de calcul al salariilor nu va putea să fie mai mic de 0,95. Minerii nu vor putea fi penalizați cu mai mult de 5 la sută dacă nerealizare a producției nu se datorează acestora ci lipsei materialelor, problemelor în ceea ce privește aprovizionarea, evenimente tehnice.

Liderul de sindicat apreciază că prin modificările la CCM s-a transmis responsabilitatea în actul managerial, în deciziile guvernamentale care să ajute CEH.

”Acest CCM este unul extrem, extrem de corect față de angajații Complexului Energetic Hunedoara”, a mai precizat Petre Nica.

Potrivit CCM-ului, salariile compensatorii au fost reduse aproape la jumătate față de ceea ce a fost înainte

”Trebuie însă să mai spunem un lucru: nimeni din România nu asigură resursă financiară pentru disponibilizări, iar toate aceste sume de bani care se ridică la ordinul milioanelor de lei, pe acest număr de salarii compensatorii pe care l-am negociat acum putem să discutăm de vreo minim 4 milioane de euro, bani pe care vor trebui să îi plătească cei care vor rămâne angajați în sistem. Am încercat să nu lăsăm nici salariații care își pierd locurile de muncă fără o sumă compensatorie care să le asigure până la urmă viața de zi cu zi până își vor găsi un alt loc de muncă și să nu punem un bir foarte mare pentru cei care vor avea salarizare în acord și care au incertitudinea plății drepturilor salariale. Dacă vrem să vedem partea plină a paharului, putem să spunem că nu-i lăsăm cu buzunarele goale nici pe cei care își pierd locul de muncă și nu lăsăm o povară foarte mare pentru cei care rămân salariați. Bani din altă parte decât veniturile proprii sau acest ajutor de salvare care de fapt reprezintă un împrumut, CEH nu are”, a mai spus președintele Sindicatului Muntele.

Tot în noul CCM Au rămas tichetele de masă pentru toți angajații CEH, prima de concediu a fost transformată în primă cu ocazia zilei de naștere. Totodată grila de salarizare aplicabilă în CEH a fost diminuată cu circa 3000 de lei, fapt ce conduce la micșorarea salariilor unor șefi.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza