Realitatea Petrileana

228

CEH se pregătește de import de cărbune

 

Cantitatea de huilă pe care o extrag minele din Valea Jiului este insuficientă pentru a asigura funcționarea celor două termocentrale, Mintia și Paroșeni, condiții în care administrația CEH se pregătește de un import de huilă.

”Din cele 98 de milioane primite sub forma ajutorului de stat, care de fapt e un împrumut, după ce s-a făcut achiziția certificatelor de carbon și s-au mai făcut alte plăți, care au fost convenite în avizarea de către CE a ajutorului ,au mai rămas undeva până în 14 milioane de lei. Banii oricum nu  ajung pentru plățile compensatorii. Mai mult deâct atât se dorește și se încearcă o achiziție de cărbune pentru a putea să se suplimenteze producția care nu poate asigura funcționarea termocentralelor în aceste condiții de cerere de energie pe bază de cărbune”, a spus, luni, într-o conferință de presă, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Lipsa cărbunelui este cauza pentru care Termocentrala Paroșeni a fost oprită, pentru a treia oară, la finele lunii trecute. Cei de la CEH speră ca în perioada în care termocentrala din Valea Jiului va fi oprită, să se refacă stocul de huilă astfel încât aceasta să aibă cu ce funcționa odată cu oprirea grupului III de la Mintia-programată pentru mijlocul acestei luni. O parte din producția de huilă va fi direcționată spre Paroșeni, astfel încât aici să crească stocul.

Din cauza lipsei banilor necesari pentru lucrările de pregătire și pentru echipamentele necesare în subteran, producția de huilă a minelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a ajuns în acest an la pragul de jos. Cele patru mine considerate viabile dau sub 4000 de tone zilnic, cantitate la care chiar dacă se adaugă și huila extrasă de minele neviabile nu asigură funcționarea concomitentă a celor două termocentrale.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza