Realitatea Petrileana

239

Petre Nica: ”Statul trebuie să își asume o strategie energetică care să îi asigure securitatea energetică”

 

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că din cauza lipsurilor din minerit anul viitor minele din cadrul CEH ar putea rămâne doar cu jumătate din capacitățile de producție, acesta afirmând că statul trebuie să își sume o strategie energetică prin care să își asigure securitatea energetică.

Nica spune că s-a demonstrat importanța huilei și lignitului în asigurarea securității sistemului energetic național, motiv pentru care statul trebuie să țină cont de producătorii de energie pe bază de cărbune nu numai într-o lună a anului.

”Vreau să cred că până la urmă statul român- pentru că dacă vorbesc de Guvern trebuie să vorbesc de fiecare Guvern care a condus România de la Revoluție încoace- își va asuma o strategie energetică care să îi asigure securitatea energetică chiar dacă suntem stat membru al UE și chiar dacă vom fi interconectați cu Europa în ceea ce privește liniile electrice. Nu se poate să stăm azi și să observăm că e nevoie de energia pe bază de huilă și lignit și să spunem că ne trebuie doar într-o lună din an, în rest să facă ce doresc. În locul nostru (al producătorilor de energie pe bază de cărbune-n.r.) nu vor veni decât importurile de energie electrică. Nimic nu va putea reechilibra sistemul energetic național în momentul de secetă sau de altă natură atunci când noi nu vom mai fi. Este un lucru asupra căruia statul român, prin tehnicienii pe care eu încă cred că îi are, trebuie să ia decizii”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica.

Potrivit sursei citate, situația din minerit este extrem de gravă, iar în actualele condiții anul viitor va prinde minele din Valea Jiului doar cu jumătate din actualele capacități de producție.

”Problemele sunt cele mai grave în ceea ce privește lipsa materialelor și pieselor de schimb. Conducerea societății a încercat să facă eforturi financiare pentru a asigura abatajele cu minimul necesar pentru a putea realiza producția de cărbune, însă nu a reușit. Lipsurile sunt extrem de evidente atât în ceea ce privește materiale și piese de schimb, dar și mai grav, în ceea ce privește resursa umană. Avem deja trei elemente care nu ne conduc decât spre nerealizarea sarcinii de plan, iar viitorul în ceea ce privește capacitățile de producție pentru 2016 este unul extrem de sumbru. Lucrările de pregătire, de investiții, au fost oprite ceea ce va face ca peste un an să vorbim de lipsa locurilor de muncă direct productive”, a completat Nica.

Liderul de sindicat spune că administrația CEH  trebuie să facă eforturi financiare, imense, în ceea ce privește pregătirea  capacităților de producție.

”Noi ca și sindicat reprezentativ care înțelege situația vom fi de acord cu orice măsură care poate să ducă la achiziția de utilaje, de combine de înaintare, de transportoare care pot să urgenteze aceste lucrări. La anul pe această vreme, dacă tot așa vom continua, putem vorbi de jumătate din capacitățile de producție pe care le are CEH în cele patru exploatări miniere. Nu vreau să cred că vom ajunge în acest punct”, a mai spus președintele Sindicatului Muntele.

Lipsa celor necesare pentru activitatea de exploatare a huilei este recunoscută și de inspectorii de muncă, controalele ITM evidențiind faptul că  minerii nu au cu ce lucra și nici cu cine lucra.

Unitățile miniere din cadrul CEH trebuiau retehnologizate, însă licitația a fost anulată din cauza neregulilor constatate de ANRMAP. Nimeni din cei care au făcut parte din comisia de licitație nu a fost tras la răspundere.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza