Realitatea Petrileana

191

Petre Nica: ”Înainte de a importa cărbune, șefii mineritului să găsească soluții pentru susținerea activității miniere din Valea Jiului”

 

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara se pregătește de un import de cărbune, întrucât cantitatea extrasă din Valea Jiului nu acoperă nevoile celor două termocentrale, însă reprezentanții Sindicatului Muntele spun că mai întâi administrația trebuie să găsească soluții pentru susținerea activității de exploatare din Valea Jiului luptând astfel pentru interesul național.

Managementul defectuos practicat la CEH a adus minele în pragul de a nu mai putea extrage huila, existând pericolul ca anul viitor, dacă nu se iau rapid soluții, capacitățile de producție să se înjumătățească. Din cauza faptului că producția la CEH a ajuns undeva la sub 4000 de tone zilnic, asta pentru că minerii nu au cu ce lucra, administrația vrea să facă un alt import de cărbune.

”Înainte de a importa cărbune, șefii din minerit să facă bine să asigure minele din Valea Jiului cu materiale pentru susținerea activității miniere fără de care nici termocentralele nu vor mai putea funcționa. Cele două termocentrale nu pot funcționa doar cu cărbune de import, deci este nevoie de cel extras de minerii Văii Jiului pentru a putea ca termocentralele să funcționeze în parametrii proiectați de tehnicieni și nu de către cei pe care azi îi întreabă DNA de importuri”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, administrația CEH și statul, acționarul majoritar al companiei, ar trebui să fie preocupați de asigurarea securității energetice și interesul național.

”Teoria prin care se încearcă motivarea importanței importului, bazată pe iminenta oprire a termocentralelor din lipsă de cărbune, este valabilă și pentru cel indigen nu numai pentru cel de import. Deci unde merge un leu la import, să meargă și un leu în minele din Vale, dacă discutăm de asigurarea securității energetice a României. Dacă discutăm de trădarea interesului național, șefii CEH pot da drumul la import în timp ce minele din Vale se închid sub ochii noștri”, mai spune Nica.

Președintele Sindicatului Muntele susține că statul trebuie să asigure independența energetică a țării, nu să o facă dependentă de importuri.

”Într-o țară în care demnitarii care trebuie să ne reprezinte fac pe primarii, lucrează cinci luni din șapte și asta doar în 316 ore, iar cel mai scurt ”șut” al lor a fost de 1 minut și 44 secunde și cu toate acestea își cresc veniturile, nu se poate vorbi de solidaritate de criză și nici de salvare la comun a României. România are obligația de a se asigura că este independentă din punct de vedere energetic și că poate exporta energie electrică, nu importa, asta înainte ca prin trădători să închidă producătorii de energie fundamentați, cei pe huilă și lignit”, a conchis liderul Sindicatului Muntele.

Mineritul din Valea Jiului a ajuns la sapă de lemn. Minerii nu au cu ce lucra, nu au transportoare, susțineri, plasă de sârmă și nici măcar sape sau lopeți. În ultimii ani, majoritatea fondurilor au plecat spre energie, mineritul rămânând să culeagă resturile. Metoda de extracție este și ea învechită, la fel ca echipamentele. Consilierul pe probleme de minerit al ministrului Energiei a constatat, în urmă cu câteva săptămâni ”un profund regres tehnic și tehnologic față de anul 2000„.

Acest regres este resimțit zilnic de mineri, numai pentru guvernanți reprezintă o noutate. Cu toate acestea, nimeni nu vrea să se aplice asupra problemelor mineritului, ceea ce demonstrează că statul nu se gândește decât la închiderea acestui sector de activitate. Nu vrea însă să își asume responsabilitatea pentru a nu pierde voturi așa că aruncă totul în cârca teritoriului.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza