Realitatea Petrileana

244

Ajuns la impresionabila vârstă de 90 de ani, fost secretar de stat în ministerul care se ocupa de mineritul din Valea Jiului, Ioan Ranța, un momârlan din Jieț, a ținut să își publice memoriile. Cartea autobiografică ”Un momârlan din satul Jieț, Valea Jiului„ a fost lansată, marți, la Petroșani, în prezența foștilor colegi și prieteni din domeniul universitar, minier sau administrativ.

Volumul autobiografic descrie munca și realizările celui care, după cum spunea unul din cei prezenți la lansare, a reușit prin forțe proprii, chiar dacă era orfan, sărac și din Valea Jiului.

”Cartea mea are, să spunem, trei părți. Prima parte, copilăria înainte de al doilea Război Mondial, unde momârlanii nu cumpărau decât sare, chibrituri și petrol lampant. Asta a fost viața. A doua etapă este cea comunistă. În 1944 am devenit calfă, atunci meseria era o coroană de aur, eram foarte respectați, aveam societățile noastre, cluburile meseriașilor. În 1948 am avut norocul că în Valea Jiului s-a înființat Institutul Minier și a fost o mană cerească pentru mine și pentru alții și am reușit să devin student. În 1954 am terminat inginer fruntaș, repartizat unde vroiam, dar eu m-am dus în minerit. Am lucrat  în Ministerul Minelor cu probleme legate de învățământul minier. În 1958 am dat examen de admitere și am reușit la Moscova, nu în Franța ca Petre Roman, că nu am avu relațiile alea. Am obținut titlul de candidat în științe, nu doctor, pentru că în marile țări ale lumii titlul de candidat în științe este prima treaptă spre știință, că ești interesat să faci. Să ajungi doctor trebuie să treacă zeci de ani”, a spus, marți, Ioan Ranța.

Ultima parte a volumului de memorii este dedicată problemelor mineritului românesc din ultimele decenii ale secolului XX precum și celor de la începutul secolului XXI.

”Este o carte pe care o să o citiți cu foarte mare plăcere, este o carte care se adresează tuturor categoriilor de vârstă și eu ca om de învățământ aș fi foarte bucuros dacă asupra acestei cărți ar veni tineretul din ziua de astăzi. Ar învăța foarte mult lucruri, ar vedea cum un copil orfan, necăjit din Valea Jiului a ajuns unul dintre cei mai mari specialiști în domeniul mineritului”, a spus, marți, unul dintre cei prezenți la lansarea cărții.

Fost director în minerit, Ilie Bălănescu, apreciază că volumul reprezintă ”o carte cu multe ingrediente, să folosesc cuvântul ăsta, care ne fac pe noi, cei născuți aici, să fim mândrii că există lângă noi un om care a trecut prin multe, a văzut multe, un om care și-a adus o contribuție deosebită în domeniile în care a activat”.

Ioan Velica, reprezentantul Ligii Scriitorilor Hunedoara, a remarcat și el că prin volumul lansat, Ioan Ranța ”umple un gol cu aceste memorii, care sunt sfinte”.

Pregătit ca inginer minier la Petroșani, Ioan Ranța s-a format mai apoi la aspirantură în URSS. Când a revenit în țară, după patru ani, a fost încadrat în Ministerul Minelor pe funcția de inspector general, iar după puțin timp a fost trimis la CAER ca expert din partea României în cadrul sectorului industriei miniere.

A reprezentat România la CAER în perioada 1963-1971 rezolvând  cu operativitate o serie de probleme de cooperare economică a țării cu celelalte țări din cadrul Consiliului de Ajutor Economic Reciproc.

Sunt un simplu voiajor în această viață pe pământ” spune Ioan Ranța, care recunoaște că a avut o viață simplă, cumpătată, motiv pentru care e ”un momârlan longeviv„.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza