Realitatea Petrileana

220

Peste 900 de mii de certificate de carbon vândute anul trecut de Mintia

 

Peste 5,5 milioane de euro a obținut, anul trecut, Complexul Energetic Hunedoara în urma vânzării certificatelor de carbon de către Electrocentrale Deva, mai exact Termocentrala Mintia. La acel moment, martie 2014, Mintia avea un surplus de circa 1,9 milioane de certificate. Acum, Complexul Energetic Hunedoara a fost nevoit să cumpere circa 1,5 milioane de astfel de certificate, pentru care nu a avut fondurile necesar, motiv pentru care mai riscă și o amendă de 120 de milioane de euro de la Comisia Europeană.

 

Vânzarea certificatelor de carbon de la Mintia, faptă pe care nu o recunoște nimeni, este dovedită de raportul administratorilor pe anul 2013, document ce la final poartă semnătura lui Ioan Stamin Purcaru (președinte de CA la acel moment), Daniel Andronache (director general) și Maria Ciobanu (director economic).

”În urma întocmirii rapoartelor de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru anul 2013 și a rapoartelor de validare pentru Electrocentrale Deva și Electrocentrale Paroșeni a rezultat că trebuie predate pentru emisiile înregistrate în anul 2013 un număr de 1.902.411 certificate de către Electrocentrale Deva și un număr de 917.448 certificate de către Electrocentrale Paroșeni – adică un total de 2.819.859 certificate. Din alocarea cu titlu gratuit de certificate de gaze cu efect de seră, pentru perioada 2008-2012, Electrocentrale Deva a avut un surplus de 1951.283 certificate, din care au fost vândute în luna martie 2014 un număr de 919.050 certificate la prețul de 6,04 euro/certificat rămânând disponibile un număr de 1.032.233 certificate”, se arată în raportul administratorilor pe anul 2013.

Adică, un simplu calcul aritmetic arată că pe cele 919.050 certificate vândute, CEH a încasat 5.551.062 euro, adică aproape 25 milioane de lei. Unde s-au dus banii? Iar nu știe nimeni. Aceștia nu se regăsesc în investiții, pentru că nu s-au retehnologizat nici minele, nu s-a făcut nici desulfurarea sau modernizarea grupurilor de la Mintia și nici nu s-au cumpărat echipamente. Banii au intrat la venituri și s-au dus pe ”cheltuieli curente„, adică pe datorii, cel mai probabil pe restanțe către anumite firme.

Vânzarea certificatelor nu a fost recunoscută de nimeni. Fostul director general al CEH, Aurel Niculescu, susținea că el nu a vândut niciun certificat. Niculescu spunea pentru GDD că acestea au fost vândute înainte ca el să fie numit, undeva prin luna martie a anului trecut. Și are dreptate, după cum arată raportul administratorilor.  Documentul de vânzare ar purta semnătura lui Florian Șandru, fost director general adjunct al CEH, responsabil pe sectorul energiei.

Daniel Andronache, directorul general al CEH dinaintea lui Aurel Niculescu, spunea pentru  GDD că în anul în care a condus complexul nu a vândut niciun certificat și nici nu a semnat vreun document pentru vânzarea acestora.

”Nu am vândut certificate CO2, pentru că  ca știam că am nevoie de ele. Din 15 martie 2013, de când am fost numit la CEH și până am plecat, nu am vândut niciun certificat. Știam că e nevoie de aceste certificate, nu puteam să îmi permit să le vând. Cea mai mare prostie să vinzi certificatele, în condițiile în care nu ajungeau”, a spus Daniel Andronache, al finele lunii aprilie a acestui an, pentru GDD.

Andronache mai spunea că înainte de fi schimbat de la CEH, Șandru – fostul director general adjunct responsabil cu sectorul energetic- ar fi semnat un document, dar de achiziție de certificate de la minister, întrucât era un preț foarte bun.

”Nu puteam pierde oportunitatea, pentru că nu ne ajungeau certificatele. Repet, pe mandatul meu nu s-a vândut niciun certificat”, a completat Andronache.

Raportul administratorilor nu menționează însă nimic în acest sens. Achiziții de certificate s-au făcut doar în luna aprilie, fiind vorba de certificate pentru producerea de energie termică.

”În luna aprilie 2014 au fost achiziționate 223.735 certificate GES de tip ERU la car CEH prin cele două subunități mai avea dreptul conform limitelor de conversie pentru perioada 2013-2020. De asemenea, în luna aprilie 2014 au fost primite alocările de certificate cu titlu gratuit pentru anul 2014 pentru producerea de energie termică”, se mai arată în document.

Și tot anul trecut, CEH a dat celor de la RAAN, cu titlu de împrumut, 804.305 certificate de carbon, acestea fiind însă returnate societății hunedorene.

Vânzarea certificatelor de carbon ar fi o practică veche la Mintia. Marius Cristian Vladu (PDL; la acel moment) este primul director de la Mintia în sarcina căruia se pune prima iniţiativă de vânzare a certificatelor. Şi de atunci a continuat tradiţia. Mai ales, că în perioada de “tranziţie”, până în anul 2013, certificatele nu trebuiau cumpărate. Iar Mintia a beneficat de certificate, pe o “situaţie istorică”, pe şase grupuri deşi în funcţiune erau maxim două grupuri. rare au fost situaţiile, şi pe termen scurt, când a foat pornit şi al treilea sau al patrulea grup. Aceste situaţii sunt acelea de forţă majoră – secetă – când energia eoliană şi cea hidro nu putea  funcţiona.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza