Realitatea Petrileana

249

Tiberiu Iacob-Ridzi: ”Există soluții pentru mineritul din Valea Jiului, trebuie doar să existe minte, voință și decizie pentru a le aplica„

 

Administrația locală de la Petroșani a marcat Ziua Minerului printr-un ceremonial de depunere de coroane care a avut loc la statuia minerului din Parcul Carol Schreter.
Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a afirmat că Ziua Minerului reprezintă un eveniment cu profunde semnificații în viața tuturor oamenilor care trăiesc și muncesc în municipiul Petroșani și în Valea Jiului.

„Această sărbătoare, intrată în tradiția Văii Jiului, ne oferă ocazia de a-i cinsti cum se cuvine pe cei care muncesc în subteran pentru a smulge pământului bogățiile lumină și căldură. Minerii sunt oameni integri, cu simțul realității. În ciuda condițiilor grele și periculoase în care își desfășoară activitatea ei sunt temerari, muncesc cu grijă și înfruntă cu demnitate necazurile. De-a lungul vremurilor, mai bune sau mai grele, cei care au avut și au această meserie s-au mândrit cu ea pentru că nu oricine își riscă în fiecare zi viața odată cu intrarea la sute de metri sub pământ. Așa cum se spune și în imnul minerilor, la muncă oamenii aceștia Nu pot privi albastrul cerului și nici strălucirea stelelor. Dincolo de spiritul lor de echipă, de dragostea față de familie și respectul față de comunitatea din care fac parte, minerii au avut dintotdeauna un crez cu valențe de ideal național. Crezul lor care răzbate încă și la minerii zilelor noastre era întotdeauna acela că munca lor este importantă pentru țară, că ei sunt datori să muncească în primul rând pentru România și mai apoi pentru familiile lor”, a spus edilul din Petroșani.

Potrivit sursei citate în bătaia politică de după 89 minerii au fost implicați și folosiți în nefericitele mineriade. Acele evenimente ”ne fac încă să plecăm capul în jos”, deși minerii s-au angrenat în acele mișcări sociale doar cu ”sentimentul că salvează țara de la dezastru”.

”Cei care i-au manipulat în acei ani de tristă amintire sunt și cei care mai apoi i-au abandonat pe mineri și au abandonat Valea Jiului. Astăzi ne străduim încă să explicăm României, Europei și întregii lumi că minerii din Valea Jiului nu sunt niște sălbatici. Noi știm că acești oameni nu au fost nicicând dușmanii poporului Român. În simplitatea lor, minerii nu vor altceva decât o țară în care munca să fie respectată, o țară în care ei să muncească cu cinste și să-și crească în mod onorabil copiii”, a completat Tiberiu Iacob-Ridzi.

Primarul municipiului Petroșani susține că, în ciuda restructurărilor din ultimii ani și a problemelor cu care se confruntă acum mineritul din Valea Jiului, există soluții pentru această ramură a industriei.

”În ciuda problemelor de moment, știu că soluții pentru viitorul mineritului în Valea Jiului există. AU existat dintotdeauna. Trebuie doar să existe minte, voință și decizie pentru a le aplica. România este datoare Văii Jiului și oamenilor acesteia”, a completat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

La ceremonialul din Petroșani au participat reprezentanți ai instituțiilor locale, județene, ai Camerei Deputaților, Senatului, IJJ Hunedoara, IPJ Hunedoara, ISU Hunedoara și ai partidelor politice.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza