Realitatea Petrileana

199

6 august, pelerinajul politicienilor la monumentele minerilor

 

Ziua Minerului mai reprezintă interes pentru un pumn de oameni. Dacă nu ar fi vorba de imagine, nici măcar acel pumn nu și-ar mai rupe din timp pentru a omagia evenimentele din 29 sau 77. Totul se reduce însă la capitolul imagine și menținere sau adunare de voturi.

Petroșani, statuia minerului

Ziua Minerului, 6 august 2015, Petroșani.

În Parcul Carol Schreter, pe partea dreaptă a statuii lui Mimi (minerul cel negru din mijlocul parcului) s-au adunat reprezentanți ai instituțiilor statului. Adică acel stat care are în putere luarea de decizii care să mențină în viață mineritul muribund din Valea Jiului. Dincolo de vorbele goale înșirate însă la astfel de manifestări, oamenii politici, pentru că ei sunt principalii participanți la acțiunile de Ziua Minerilor, nu fac nimic concret pentru minerit. Dezbinarea din politică se vede în activitatea propriu-zisă a mineritului, pentru că lipsa de unitate a politicienilor hunedoreni, incapabili să susțină la centru un țel comun reprezintă unul dintre motivele pentru care mineritul e în colaps.

Statuia Minerului, politicieni unul și unul. De la senatori și deputați, la președinte de consiliu județean și aleși județeni, consilieri locali și reprezentanți ai partidelor politice. Toate câte sunt.

Statuia Minerului, cuvinte de îmbărbătare într-un moment în care mineritul e în colaps. Toată lumea- de la senator la prefect, primar și președinte de consiliu județean – spune, la unison, că nu se poate fără minerit, că Valea Jiului nu poate rezista fără minerit, că România datorează mult Văii Jiului – bazin carbonifer ce a contribuit la dezvoltarea țării. Practic, nimeni nu face nimic. Vorbele zboară purtate de vânt, iar idealurile mărețe de care vorbesc politicienii sunt readuse în actualitate peste un an. Tot de Ziua Minerului. Și, important, 2016 va fi an electoral.

Statuia Minerului, aproape singura care mai reprezintă minerii. Întâietate au, chiar și la depunerea coroanelor, aceiași politicieni care au contribuit într-o mai mică sau mai mare măsură la declinul economic al societății huilei. Reprezentanții minerilor sunt la coada listei cu depunători de coroane.

Lupeni 29… PSD-ul, monopol pe curtea Uzinei Electrice

Vestul Văii Jiului nu iese nici el din tipar. La mina Lupeni manifestarea omagială dedicată minerilor a fost aproape în totalitate una PSD. La momentul în care amfitrionul manifestării a anunțat că depune coroană de flori organizația PSD Lupeni, mai bine de jumătate din cei prezenți în curtea uzinii electrice au făcut pasul în față. De la parlamentar la profesori, consilieri locali, lideri de sindicat sau simplii angajați la mină, toți au fost înregimentați în PSD.

Nici de la Lupeni nu au lipsit reprezentanții celorlalte partide politice. Diferența față de Petroșani a fost că aici nu s-au ținut discursuri, totul s-a derulat pe rapid înainte, iar reprezentanții minerilor au depus coroane de flori înaintea politicienilor.

Vulcan, slujba de pomenire

Ziua Minerului, Vulcan. Aceiași politicieni, aceeași acțiune de depunere de coroane, aceleași discursuri despre importanța mineritului. În fața monumentului minerilor de la Vulcan se ține însă, în fiecare 6 august, câte o slujbă de pomenire. Este singura localitate din Valea Jiului în care comemorarea ortacilor căzuți în subteran are parte și de o slujbă oficiată de preoți.

Singurii mineri care au participat la acțiunile dedicate Zilei Minerilor au fost cei care au purtat la Lupeni coroanele de flori și care au ținut, la Vulcan, drapelul României.

Mineritul, în ciuda tuturor declarațiilor mobilizatoare este important numai din patru în patru ani. Atunci când sunt campanii electorale.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza