Realitatea Petrileana

390

Bogăția lor va fi cântărită de oamenii fiscului. Și-au completat declarațiile, acum trebuie să justifice banii

Reprezentanții Fiscului au declarat că încep războiul cu cei care își afișează bogăția, dar nu pot să o justifice. Iar Hunedoara are și ea ”clienții” săi. Politicieni, oameni de afaceri, cămătari și maneliști care se ”scaldă în bani„ și care își permit să își împrumute firmele cu sute de mii de lei. Firme care în majoritate au contracte cu statul sau cu fonduri europene.

Senatorul de Valea Jiului a împrumutat firmele ”familiei”

De când a fost ales senator, Haralambie Vochițoiu a renunțat la calitatea pe care o avea în mai multe harifirme din Valea Jiului. Nu a renunțat însă și la grija pentru aceste societăți, dovadă stând banii împrumutați în nume personal către firmele ”familiei„.

Senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu nu deține niciun teren, având în proprietate un singur apartament în municipiul Petroșani. Vochițoiu nu are conturi în bănci, nici mașină însă a acordat împrumuturi în nume personal în valoare de peste 720 mii lei. Astfel, potrivit ultimei declarații de avere, Vochițoiu a împrumutat Euro Jobs SRL cu suma de 324.042,99 lei. Societății Art Forest Company, senatorul a împrumutat alte 403.651,71 lei în timp ce Centrului Medical Laserterapie SRL a împrumutat 65.652,13 lei. De menționat că din declarația de interese a senatorului rezultă că acesta nu are nicio calitate la societățile pe care le-a împrumutat.

Vochițoiu spunea, în legătură cu sumele împrumutate către  Euro Jobs şi Art Forest, că nu au legătură cu mandatul de senator, împrumuturile fiind făcute ”înainte de a candida”. Și are dreptate, numai că împrumuturile acordate au fost mult mai mari, ultima declarație de avere arătând că societățile au mai returnat din sume.  Declarația de avere din decembrie 2012, arată că în calitatea de director general al Euro Jobs, Vochițoiu a câștigat 125.228 de lei. Potrivit aceluiaşi document, senatorul a acordat un împrumut în nume personal către Euro Jobs, în valoare de 200.801,87 lei. Un alt împrumut, în valoare de 517.298,37 de lei s-a dus către o altă societatea care printre acţionari l-a avut pe senator, Art Forest Company.

Senatorul Haralambie Vochițoiu, care a acodat împrumutri de peste 700 mii lei, este dator la bănci cu 34.740 euro și 80 mii lei, veniturile anuale declarate fiind în jurul sumei de 134 mii lei.

La capitolul venituri, Vochițoiu a încasat de la Senat 59.346 lei. Soția acestuia  a fost remunerată de Eurojobs- pentru relații de muncă cu 50.336 lei, de Centrul Medical Laserterapie cu 1978 lei și de cabinetul individual de psihologie Vochițoiu Alina cu 568 lei. Tot soția senatorului a obținut din prestpri servicii la cabinetul individual de psihologie încă 22.076 lei și încă 510 lei în baza unui contract de prestări servicii cu ApaServ Valea Jiului.

Haralambie Vochiţoiu este acum preşedinte al UNPR Hunedoara, dar în Senat a ajuns pe listele PP-DD,  prin redistribuire. A plecat de la PPDD anul trecut, trecând la UNPR. A renunţat, în acte, la firmele în care era implicat, dar este suspectat că le controlează în continuare.

 

Mariana Câmpeanu, senatorul impus în Hunedoara de la centru cu o mulțime de conturi și fără afaceri
campeanuTrimisă-n Hunedoara de București, Marian Câmpeanu are în conturi sume impresionante: 49 mii lei la Bancpost Dorobanți, 41.344 lei la BRD Corbeni unitate la care mai are încă 133.734 lei, 6488 euro, 1799 dolari și încă 40.267 lei- toate acestea fiind depozite bancare deschise în perioada 2011-2014. Un alt depozit bancar al senatoarei este la Raiffeisen – 8.53 lei. La ING aceasta are un fond de investiții în valoare de 9340 lei. La BRD Corbeni Mariana Câmpeanu a deschis anul acesta un cont curent în valoare de 31.790 lei. La BRD Dorobanți senatorul mai deșine un cont curent deschis încă din 2005 în care are 10.928 lei.

Mariana Câmpeanu nu are datorii. A încasat de la Senat 50.102 lei și de la Ministerul Muncii pe care l-a condus, 15.520 lei. Soțul fostului ministru al Muncii are o pensie de 19.044 lei, în timp ce demnitarul are o pensie de 30.090 lei. Acestor sume li se adaugă încă 150 lei obținuți din arendă.

Mariana Câmpeanu a ajuns în Parlament cu voturile hunedorenilor din Țara Hațegului. Senatorul de Hunedoara este însă un personaj controversat. Nu numai că nu a onorat promisiunile pe care le-a făcut hunedorenilor în timpul campaniei electorale, dar fostul ministru al Muncii este înconjurat de fapte cu iz penal. După  problema fiului deferit justiţiei de DNA, într-un dosar legat de supraevaluarea unui teren cumpărat de RAR, la cea a  fostei șefe de cabinet condamnată pentru că a luat mită pentru a frauda un concurs pentru funcţia de consilier afaceri europene la AMPOSDRU, Mariana Câmpeanu s-a aflat anul trecut în centrul unui nou scandal. De data aceasta este vorba despre soțul ministrului, pe care demnitarul l-ar fi favorizat la momentul în care l-a încadrat cu handicap.
Carmen Hărău- împrumuturi de 200 mii euro și venituri de 1.600.000 lei
harauCarmen Hărău îmbină, din 2012, afacerile cu politica. Deputatul hunedorean are în proprietate cinci terenuri intravilane, un apartament și trei case, cea mai recentă fiind cumpărată în anul 2013. Carmen Hărău declară bijuterii și ceasuri dobândite în perioada 1983-2015 în valoare de 70.000 euro, dar și o colecție de tablouri- pictură contemporană- estimată la 250 mii euro.

Deputatul hunedorean are în numerar 8500 de lire sterline și  600 mii lei, iar  sub formă de cont curent încă 310.931 lei.

Carmen Hărău a împrumutat în nume personal SC Micro Mega HD SA cu suma de 200 mii euro și mai are 50 mii lei sub formă acțiuni sau părți sociale. Deputatul nu are nicio datorie, iar veniturile le-a obținut de la Facultatea de Inginerie Hunedoara unde e conferențiar universitar- 30.287 lei, și de la Camera deputaților 58.908 lei. Soțul deputatei, Lucian Hărău a câștigat 71.720  lei ca administrator la Micro Mega HD și 31.964 lei ca administrator la SC Proserv, sume la care se adaugă încă 3732 lei ca și membru în CA de la Recom Sid.

Declarația de avere arată că deputatul Carmen Hărău și soțul acesteia au obținut câte 1.680.000 lei ca venituri din investiții de la Micro Mega HD unde este și acționar, 10 lei în calitate de acționar la SIF Oltenia. Cei doi mai au deozitare de 239 respectiv 271 lei la BRD.
Senatorul Păran, afaceri cu apartamente și mașini
paranSenatorul liberal Dorin Păran nu este un afacerist. Mai degrabă un mogul imobiliar. Acesta deține o casă de locuit în (Voia-HD) dobândită anul trecut, două apartamente în Deva, spații comerciale/producție în Deva. Declarația de avere a parlamentarului mai arată în dreptul lui patru mașini, fabricate în perioada 2007-2015: două Ford Fiesta,  un Logan și un Mercedes E250.

În iulie anul trecut a vândut casa din Deva cu 40 mii euro, iar în august 2014 casa din Cehu Silvaniei cu 20 mii euro. În mai anul curent Păran a vândut cu 13.500 euro garsoniera din Deva, un Ford Mondeo cu 6500 euro și o Dacia la Rabla cu 1500 euro. Anul trecut, senatorul Păran și-a deschis depozit bancar în valoare de 20.000 euro, unul de 5000 euro, iar anul acesta un altul în valoare de 10 mii euro. Tot Păran are, până anul viitor, de rambursat un credit în valoare de 60 mii lei.

La capitolul venituri senatorul a declarat 59.509 lei de la Senatul României și 12.000 de lei câștigați de soție ca administrator al unei agenții imobiliare. La acestea se adaugă încă 25.000 lei reprezentând contravaloarea chiriilor pe apartamentele date la închiriere.
Președinte de CAR, venituri impresionante. Cu toate astea scoate bani de la propriul CAR
bobar1Președintele PSD Petrila, Gheorghe Bobar, care deține și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, a încasat, anul trecut, de la minele neviabile, peste 55 mii lei. De la ultima declarație de avere și până acum contul în euro a lui Bobar s-a dublat, iar banii pe care acesta îi are în fondul de la CAR-ul pe care îl conduce au crescut și ei cu peste 200 mii lei.

Ultima declarație de avere completată de Gheorghe Bobar, cea din 12 iunie anul curent, arată că preșdintele PSD Petrila a încasat de la minele neviabile, pentru faptul că e președinte al Consiliului de Administrație, suma de peste 50 mii lei. Societate beneficiară de subvenție, SNÎMVj-ul l-a recompensat pe președintele de CA cu 56.200 lei.

Gheorghe Bobar, președinele PSD Petrila, conduce unul din CAR-urile din localitate de mai mulți ani. De aici, Bobar ia un salariu considerabil anual, dar și împrumuturi, în condițiile în care are un fond în valoare de 750 mii de lei. Președintele PSD Petrila spunea, pentru Gazeta de Dimineață, că a adunat acești bani muncind, fără a face afaceri cu statul și că poate fi verificat de ANI, întrucât în declarațiile sale de avere se vede evoluția banilor și a bunurilor.

Din 2009 și până în 2014, averea lui Gheorghe Bobar s-a mărit, după cum arată declarațiile de avere ale acestuia.

Dacă în 2008 avea doar două terenuri agricole, acum are trei. Numărul imobilelor a rămas același, două case și un apartament, toate trei în Petrila. Gheorghe Bobar a vândut și cumpărat mașini. De la autoutilitară a ajuns acum să dețină un Range Rover și un BMW pe care l-a vândut în 2014 contra sumei de 21 mii euro către Speriuși Vlad și Asociații (deținută cel mai probabil de fiul fostului șef al DNA Timiș).

Și depozitul în euro deținut de președintele PSD Petrila a fluctuat semnificativ de la 5000 de euro potrivit declarației din 2009, la 30.000 de euro potrivit documentului semnat anul trecut de Gheorghe Bobar, pentru ca în declarația de avere completată în 2015 acesta să numere 60.000 euro.

Acesta deține acțiuni ce valorează zeci de mii de lei la două societăți, iar veniturile încasate de familia Bobar au depășit 100 de mii de lei anual.

În declarația de avere completată în vara anului trecut, Gheorghe Bobar recunoștea că a împrumutat 142.000 lei de la CAR-ul pe care îl conduce și 30.000 lei respectiv 150.000 lei de la Andrei Bobar. În documentul depus în toamna aceluiași an, 2014, Bobar mai declară doar împrumutul de la CAR și cel în valoare de 30.000 lei de la Andrei Bobar. Se pare că președintele PSD Petrila iar a greșit. De data aceasta nu a mai ratat vreun zero, după cum susținea în cazul fondului social, ci a uitat cu totul un împrumut. Asta în eventualitatea în care nu l-a achitat în cele trei luni diferență între cele două declarații de avere. Declarația de avere completată pe parcursul acestui an arată că Bobar are prieteni cu bani. Asta pentru că președintele PSD Petrila a scris că a împrumutat în 2013-2014, de la o persoană fizică, suma de 150.00 lei.

Declarația de avere a președintelui PSD Petrila mai arată că acesta a încasat, anul trecut, venituri totale în valoare de 151.200 lei de la SNÎMVJ, Consiliul Local Petrila, CAR Petrila, UTCAR Hunedoara, Aurora IFN (societate de la care a primit și dividente). Acestora li se adaugă și cele 39.100 lei obținute de soția sa, profesoară la Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși Petrila.

În vizorul ANAF sunt cei care au cheltuit în perioada 2011-2013 cu 1 milion de lei mai mult decât veniturile declarate sau care și-au cumpărat case mai scumpe de 150.000 de euro, sau mașini mai scumpe de 75.000 de euro. Una peste alta s-a facut o listă cu 4.237 de persoane cu averi suspecte. Aceștia sunt împărtiți în trei mari grupe de evazioniști. “Patronul bogat de firmă săracă”, “persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără actvități economice cunoscute” și “persoanele cu venituri volatile.

În vizorul Fiscului se afla cei care au împrumutat firma la care sunt asociați sau acționari cu sume peste 200.000 de lei, cei care cumpără bunuri sau case valorând peste 70.000 de euro, mașini mai scumpe de 25.000 de euro ori au depozite anuale ce depășesc 150.000 de lei.

Continuare în edițiile viitoare

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza