Realitatea Petrileana

243

Oameni sau locuri de muncă? Insolvența CEH ar putea scoate greva generală de pe agenda sindicală

 

Greva generală și blocarea activității, acțiuni posibile la CEH dacă administrația și sindicatele nu ajung la un numitor comun în ceea ce privește negocierea noului contract colectiv de muncă, act ce trebuie încheiat în condiții economice dificile.

Cel mai greu contract colectiv de muncă al minerilor și energeticienilor se negociază în această perioadă. Greu nu pentru că ar avea o mulțime de drepturi și facilități ci pentru că actuala situație economică de la nivelul CEH este una care abia permite acordarea drepturilor din contractele individuale de muncă. Datoriile care atârnă greu de gâtul societății fac ca drepturile angajaților să fie incerte. Orice depășire a bugetului care și așa e negativ poate conduce la insolvență. Pe de altă parte,  orice neacordare de drepturi poate genera mișcări sociale, așa că atât administrația CEH cât și comisia de negociere din partea sindicatului trebuie să găsească numitorul comun. Adică acea soluție rațională care să asigure și drepturile și facilitățile angajaților, dar care să nu împovăreze din punct de vedere economic angajatorul aflat în incapacitate de plată.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, susține că dacă nu va exista rațiune, atât pe parte sindicală cât și administrativă și guvernamentală, Complexul Energetic Hunedoara va intra în insolvență în toamna acestui an.

”Începând cu data de 1 iulie Complexului Energetic Hunedoara i s-a mai tăiat un furtun de oxigen, valoarea serviciilor de sistem scăzând cu 4 milioane lei lunar. Prețul mediu al energiei pe PZU, este de 140lei/MWh.  În aceste condiții economice avem de negociat un CCM greu de susținut din punct de vedere financiar, poate chiar imposibil. Statul Român nu a făcut ceea ce trebuie pentru ca CEH să supraviețuiască într-o piață de energie total ostilă. Dacă nu va exista rațiune, septembrie sau octombrie pot fi lunile în care Complexul Energetic Hunedoara va intra în INSOLVENȚĂ”, spune președintele Sindicatului Muntele.

Neînțelegerea dintre administrație și sindicat poate conduce la blocarea negocierilor și mai apoi la grevă generală. Lipsa fondurilor face ca administrația CEH să ceară reducerea sau tăierea unor drepturi, lucru cu care sindicaliștii nu ar fi de acord.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

 

Comenteaza

Comenteaza