Realitatea Petrileana

197

ITM a aplicat amenzi de 26 mii lei pentru minele din cadrul CEH

 

Inspectorii de muncă au aplicat în acest an amenzi de peste 25 mii lei unităților miniere din cadrul CEH, în principal pentru nerespectarea măsurilor lăsate în urma controalelor.  Reprezentanții ITM susțin că în sectorul minier lipsurile sunt multe, din cauză că societatea hunedoreană nu are bani.

De la începutul anului sunt trei amenzi aplicate pe Complexul Energetic Hunedoara, toate pe nerealizare de măsuri.  Una dintre amenzi este pentru nerealizarea planului de prevenire și protecție pentru normalizarea condițiilor de muncă, acolo unde sunt noxe”, a declarat, marți, pentru Gazeta de Dimineață, Ileana Bodea, șefa SSM din cadrul ITM Petroșani.

Potrivit sursei citate, este de locurile de muncă de la suprafață unde sunt condiții deosebite, cu praf, zgomot, unde pot apărea gaze de ardere. În acest caz a fost aplicată o amendă de 6000 de lei.

Cu câte 10.000 de lei au fost sancționate abaterile constatate la minele Lupeni și Livezeni. La mina Lupeni inspectorii de muncă spun că au identificat în special decuplări de grinzi, stâlpi defecți, neîntreținerea lucrărilor miniere. La mina Livezeni amenda a fost aplicată tot pentru nerealizarea măsurilor legate de degazare, nerealizarea măsurilor legate de întreținerea lucrărilor miniere, a celor legate de bride rupte.

Inspectorii de muncă spun că lipsurile în subteran sunt mari și că tot ceea ce ține de bani este greu de realizat. Bodea afirmă însă că ITM-ul nu pleacă de la o unitate minieră până nu sunt realizate măsurile lăsate de inspectorii de muncă, în caz contrar minele putând risca sistarea activității. Așa s-a întâmplat anul trecut la mina Lupeni. Atunci, după ce ITM a sistat activitatea la un abataj, conducerea CEH a găsit resursele necesare și a trimis în subteran100 de stâlpi de susținere.

Potrivit ITM, în subteranele exploatărilor miniere din Valea Jiului lipsurile sunt destul de mari astfel încât ”efectiv minerii nu au cu ce lucra„. Din fericire nu au fost constatate, până acum, riscuri iminente, care să impună oprirea activității.

Cea mai mare nevoie este de piese de schimb și cele necesare pentru munca de zi cu zi a minerilor. Inspectorii de muncă spun că în subterane sunt transportoare vechi, lanțuri uzate, covoare de bandă înguste, role defecte, și multe altele care ar trebui reparate sau înlocuite.

Cu toate lipsurile, până acum, subteranele din Valea Jiului nu s-au confruntat cu acumulări de metan.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza