Reîncepe războiul apei. Senatorul Vochiţoiu cataloghează iminenta majorare de tarife drept o răzbunare politică

228
de Cătălin DOCEA
Haralambie Vochițoiu, senator de Valea Jiului, declară – într-un comunicat de presă remis ieri presei din județ – că iminenta “majorare a prețului la apa potabilă și la apa uzată cu peste 20%, imediat după alegerile prezidențiale, ne arată că răzbunarea împotriva cetățenilor din Valea Jiului, care au votat candidatul Victor Ponta în proporție de peste 67%, nu mai trebuie să aștepte”.
Senatorul spune că această “răzbunare are și girul conducerii liberale a Consiliului Județean Hunedoara deoarece votul cetățenilor din Valea Jiului a fost determinant pentru ca județul Hunedoara să aibă ca primă opțiune candidatul Alianței PSD-UNPR-PC”, iar astfel „acești indivizi nu se pot prezenta la București cu asemenea rezultate pentru a primi funcții la centru”.
Pentru a preîntâmpina majorarea de tarife, catalogată drept un abuz, senatorul solicită “reprezentanților Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă Valea Jiului și primarilor din Valea Jiului să respingă propunerile aberante ale conducerii politice a S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. de majorare a prețurilor și tarifelor la apa potabilă și la apa uzată”, cerându-le, de asemenea, să oprească „răzbunarea politică împotriva cetățenilor din Valea Jiului”.
În final, pentru că “poporul are întotdeauna dreptate”, senatorul consideră că și cetățenii Văii Jiului trebuie respectați pentru opțiunea lor.
În altă ordine de idei însă, vă reamintim că – înainte de startul campaniei electorale – primari și politicieni de toate culorile s-au declarat împotriva majorării tarifelor de către Apa Serv Valea Jiului SA pentru ca, mai apoi, să revină asupra declarațiilor și scrisorilor comune și, nuanțând, să solicite anali­ze amănunțite pentru a se încerca evitarea majorărilor de tarife. Și atunci însă, ca și acum, a fost evident pentru toată lumea că demersurile au avut drept unic scop translatarea unui eventual scandal după momentul alegerilor prezidențiale.
Important de menționat că, încă dinaintea campaniei electorale, directorul Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram, a arătat că majorarea de tarife a fost asumată de către operatorul de apă la momentul aplicării pentru atragerea de fonduri europene, menținerea unor indicatori financiari fiind esențială pentru derularea proiectelor de investiții la rețeaua de apă și canalizare.
De altfel, Avram nu s-a sfiit să declare public faptul că, așa cum am arătat, majorarea de tarife a fost doar amânată pe fondul alegerilor prezidențiale, dar că aceasta trebuie operată pentru a nu dezechilibra balanța societății. Fără o majorare de tarife, Apa Serv Valea Jiului SA nu își poate acoperi cheltuielile curente.
Esențial de menționat și că, și dacă toți reprezentații primăriilor din Vale ar fi împotriva majorării tarifelor, votând în consecință, acest lucru nu va avea niciun efect. Puterea este concentrată în mâinile Consiliului Județean Hunedoara, care deține peste 50%+1 din acțiunile Apa Serv Valea Jiului SA.
Există însă soluții economice pentru a evita majorarea prețului apei, dar este greu de crezut că acestea vor fi puse în aplicare. Varianta cea mai simplă ar fi ca, direct proporțional cu procentul actual de participare la Apa Serv Valea Jiului SA, acționarii operatorului de apă (primăriile din Vale și CJ Hunedoara) să inițieze și să participe o majorare de capital. Din sumele astfel colectate, Apa Serv Valea Jiului SA și-ar putea derula investițiile curente, nemaifiind astfel obligată să recurgă la măsura majorării de tarife. Greu de crezut însă că primarii și, cu atât mai puțin președintele consiliului județean, vor fi de acord ca instituțiile pe care le conduc să contribuie financiar, cu sume deloc neglijabile, la sprijinirea activității Apa Serv Valea Jiului SA. Primăriile țin de bani pentru a derula investițiile punctuale deja demarate, iar CJ Hunedoara – controlat politic de către PNL – nu va avea tragere de inimă pentru a direcționa fonduri spre Valea Jiului, zonă în care a pierdut lamentabil alegerile.
Pe de altă parte însă, în actualul context economic, demersul senatorului Vochițoiu este perfect justificat. Drept urmare, dacă vor, factorii de decizie trebuie să caute mijloace. Dacă nu, pentru că nu mai au vreo miză electorală apropiată, vor căuta – cel mai probabil – scuze. Vom reveni.

 

 

Comenteaza

Comenteaza