Respinsă la pachet cu Roșia Montană, Legea pentru declararea huilei ca resursă strategică e readusă în actualitate

229

Declararea huilei din Valea Jiului ca resursă strategică are rezolva o parte din problemele mineritului. Acest lucru este cerut și de sindicate, și de unii dintre parlamentarii hunedoreni.

Senatorul Haralambie Vochițoiu are o inițiativă legislativă care prevede declararea huilei ca resursă strategică, ce va fi readusă în actualitate, asta după ce în urmă cu vreo doi ani a fost respinsă la pachet cu legea pentru permiterea exploatării la Roșia Montană.

”Nu numai că susțin în această conferință declararea huilei ca resursă strategică. Am și un proiect de lege în acest sens”, a spus, miercuri, senatorul Haralambie Vochițoiu.

Iulian Offenberg, de o săptămână consilier personal al ministrului Energiei, Andrei Gerea, spune că s-a revenit asupra proiectului de câteva luni și că mai sunt câteva aspecte care mai trebuie discutate.

”În principiu prin această lege am putea să asigurăm accesul la zăcământ, ceea ce este un mare lucru. Județul Hunedoara e situat în centul țării, băgat în munți. Peste munți avem Deveselu, avem două comandamente NATO, județul acesta a fost cu siderurgie, cu minerit, cu cupru cu aur, cu toate ingredientele necesare, cu două fabrici cu regim special. Ar trebui să ne revizuim această politică, pentru că istoria se repetă. Pe această premisă am gândit proiectul de lege„, a spus Offenberg.

Și sindicaliștii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara spun că România trebuie să ducă problema resurselor minerale în Consiliul Suprem de Apărare a țării. Cei de la Muntele afirmă că dacă resursele României vor fi declarate de siguranță energetică națională, atunci Guvernul va fi obligat să ia măsurile necesare pentru ca huila, lignitul și uraniul să fie fructificate în alte condiții decât cele actuale, ceea ce va conduce implicit și la o stabilitate a companiilor care dețin licențele de exploatare pentru aceste resurse minerale.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza