Şah / Daria luptă să fie regina

295
de Loredana JUGLEA
La Campionatele Naţionale de Şah pentru juniori, care au loc în perioada 30 martie – 9 aprilie, participă peste 500 de jucători, la şapte categorii de vârstă, între 8 şi 20 de ani.
Competiţia naţională la şah clasic se va disputa pe parcursul a nouă runde, sistem elveţian, până la 6 aprilie, după care vor avea loc competiţiile de dezlegări, şah rapid şi blitz.
Campionatele Naţionale de Şah pentru juniori se vor disputa în mai multe săli ale hotelurilor Oltul, Cozia şi Căciulata.
9 jucători de la Clubul de Şah Deva, în frunte cu maestra FIDE Daria Vişănescu, 3 de la CS Vulcan şi o jucătoare de la CSM Jiul Petroşani participă în aceste zile la Campionatele Naţionale de Şah pentru juniori.
Alături de multipla campioană Daria Vişănescu, care va concura la categoria jucătoarelor de 20 de ani, Clubul de Şah Deva va fi reprezentat de alţi opt jucători. Lista este deschisă de Dragoş Vişănescu (fratele Dariei), Filip Răcăşan, Viktor Sekereş, Tudor Stănescu, care vor concura la categoria băieţi opt ani. Urmează: David Melicuţ (10 ani), Daria şi Denisa Bocănici (10 ani) şi Francesca Maniul (12 ani).
Clubul CS Vulcan îi aliniază la start pe Oana Magdalena Şchiopu (10 ani, dublă legitimare cu CSŞ nr. 1 Timişoara), Georgiana Secrieru (14 ani) şi Andrei Secrieru (12 ani).
De la CSM Jiul Petroşani va concura Ştefania Boloţeanu (8 ani).
Evident, visul tuturor celor de la categoriile mici este să urmeze calea performanţelor deschisă de maestra FIDE Daria Vişănescu.
Printre participanţi se află cel mai tânăr maestru internaţional, Bogdan Deac, campion mondial la categoria 13 ani băieţi, maestrul FIDE Mihnea Costachi, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de juniori 2014, David Gavrilescu, numărul unu european la 12 ani, conform ratingului elo, precum şi alţi medaliaţi naţionali.
Competiţia se anunţă a fi una extrem de disputată, având în vedere faptul că aici se vor stabili reprezentanţii României la Campionatele Mondiale şi Europene.
„Federaţia Română de Şah îşi propune anul acesta să cucerească cinci medalii internaţionale, fapt pentru care a mărit bugetul alocat juniorilor, pentru selecţie şi pregătire, de la 30.000 de lei în 2014 la 80.000 lei în 2015”, a declarat Vladimir Danilov, secretarul general al Federaţiei Române de Şah.

Comenteaza

Comenteaza