Scuza secretarului pentru încălcarea legilor: Ședințele Consiliului Local Petrila se țin în ”debandadă”

307

Secretarul Primăriei Petrila, Toma Vărgatu, a găsit o scuză care să motiveze lipsa de cunoaștere a legilor de către juriștii primăriei care au considerat statutară o ședință care nu a îndeplinit cerințele legale. Scuza secretarului este aceea că la Petrila ședințele se țin ”în debandadă” și ”gălăgie„.

Viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, i-a cerut, joi, explicații secretarului primăriei pentru ”bâjbâiala” din cadrul ședinței din 29 februarie. Atunci juriștii primăriei au întrerupt, la un moment dat, ședința pe motiv că nu e statutară, adică nu e cvorumul necesar. După circa jumătate de oră juriștii s-au dezmeticit și au spus că există totuși numărul e voturi necesar. Consilierii locali care au plecat, după ce ședința a fost declarată nestatutară, au fost rechemați, nu toți însă, iar ședința a fost reluată de unde a fost întreruptă pe motiv de lipsă de cvorum.

Secretarul primăriei Petrila, Toma Vărgatu, care nu a fost prezent la ședința cu pricina, a spus, joi, că ”bâjbâiala” s-a creat ”datorită discuțiilor care au fost între consilieri.

”Nu am fost prezent, dar am constatat chestia asta, adică atuncea când unul zice într-un fel, ceilalți susțin alt…”, a spus secretarul Primăriei Petrila.

Viceprimarul Vasilică Jurca a intervenit și a precizat că ar trebui să existe un singur punct de vedere: CONFORM LEGII.

”Conform legii, fiind gălăgie, fiind debandadă și treburi din astea… Am înțeles, și așa am  înțeles, atuncea când s-a validat domnul consilieri Buium că era statutară”, a mai spus Vărgatu.

Replica a venit însă de la viceprimar.

” Când s-a validat domnul Buium eram 9 consilieri în sală. Dacă eram statutari, prefectura nu ne spunea că trebuie abrogate…”, a completat Vasilică Jurca.

Un alt consilier local spune că ceea ce s-a petrecut la Petrila reprezintă o pată pe consiliul local.

”Domnul secretar, eu cred că e o pată pe funcționarea consiliului local acest aspect, pentru că dacă vă amintiți, am mai avut vreo 3 sau 4 discuții prin care vă aduceam la cunoștință că dacă local nu se revine asupra acestei hotărâri, vom interveni la Prefectură. Doream să o rezolvăm aici între noi, conform principiului rufele se spală în familie, dacă găseam înțelegere atunci nu mai ajungeam la Prefectură”, a spus Gheorghe Bobar (PSD).

Secretarul Primăriei Petrila s-a apărat susținând că prima dată el a constatat că ședința din 29 februarie a fost nelegală, cerându-le aleșilor locali să nu-i mai implice pe juriști în ”algoritmul consilierilor locali”.

”Dar eu aș avea o problemă. Vă rog, mult de tot! Mai sunt trei – patru luni, haideți să nu băgăm juriștii și funcționarii publici în algoritmul ăsta al consilierilor și al politicii”, a spus secretarul.

”Cu ce i-am băgat? Nu am cerut decât să ne spună ce e legal și ce nu e legal, pentru că juriștii supervizează legalitatea hotărârilor de consiliu”, a completat viceprimarul Vasilică Jurca.

”A fost atuncea gălăgie mare, unii au zis așa, alții au zis așa și…”, a mai încercat să spună Toma Vărgatu.

În urmă cu circa o săptămână, contestația depusă de viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, față de nerespectarea legii administrației publice locale la ultima ședință a Consiliului Local Petrila a primit un răspuns favorabil. Potrivit juriștilor, ședința a fost una desfășurată într-un cadru al nelegalității, situație care a atras anularea tuturor hotărârilor de consiliu adoptate la acel moment.

Secretarul primăriei recunoștea, negru pe alb, că pe 29 februarie, la Petrila, a avut loc o eludare a legii.

 Decizia de nelegalitate a fost dată chiar de secretarul Primăriei Petrila, Toma Vărgatu, care a răspuns astfel sesizării înaintate de viceprimarul Vasilică Jurca și consilierii locali Ionel Scărișoreanu, Florin Țurcaș, Doru Boantă și Doru Ghiura.

”Urmare a sesizării dumneavoastră cu privire la ședința extraordinară a Consiliului Local Petrila din data de 29.02.2016, vă comunicăm următoarele: Verificând cele semnalate de dumneavoastră precum și înregistrarea ședinței, am constatat că au fost încălcate prevederile art.40,  alin.1, din Legea nr. 2015/2001 privind administrația publică locală, motiv pentru care, la următoarea ședință a Consiliului Local actele emise în cadrul ședinței din data de 29.02.2016 vor fi revocate”, se arată în răspunsul trimis contestatarilor de secretarul Primăriei Petrila, Toma Vărgatu.

Răspunsul secretarului vine ca un bumerang. Nu de alta, dar imediat după ședința de luna trecută, primarul Ilie Păducel spunea că ședința a fost legală.

 ”Nu a fost nici amânată, nici suspendată. Am convocat ședința extraordinară a consiliului local, au fost prezenți 12 consilieri, am aprobat ordinea de zi și pe urmă trei consilieri s-au retras și am continuat ședința cu 9 consilieri, l-am validat și pe al 10-lea și ne-am văzut de treabă.  (…) Erau în curte consilierii și am ținut ședința pentru că au plecat prima dată cei trei, au spus că ei nu votează cu proiecte peste ordinea de zi. S-au supărat un pic domnii consilieri, dar am ținut ședința de consiliu local, pentru că erau probleme destul de importante”, declara, pentru GDD, primarul Ilie Păducel.

Secretarul primăriei invocă însă în răspunsul său prevederea legală care arată că  ”ședinţele consiliului local se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali în funcţie”.  Mai pe românește, viceprimarul Vasilică Jurca și aleșii locali au avut dreptate când au spus că ședința din februarie nu a fost statutară.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza