Se ascute lupta sindicală… / 8 structuri sindicale, reprezentând mii de angajaţi CEH, îl acuză pe Bebe Nica de jocuri murdare în folosul propriu şi beneficiul PDL, cu concursul unor granguri ai huilei montaţi în posturi de… PSD

309
de Marian BOBOC
Săptămâna trecută, Petre Nica de la Sindicatul „Muntele” s-a trezit cu noaptea-n cap. Vă înşelaţi, dacă credeţi cumva că a vrut să se „ponteze” schimbul 1 ca să intre în mină. Curajul său s-a oprit în sala de apel a minei Lupeni. Şi, ca să nu vină cu mâna goală, l-a luat cu el şi pe Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct CEH. Sub acoperirea că, cică, ar discuta despre probleme de organizarea muncii, Nica s-a lansat într-o tiradă, zic unii cam de neam prost sindical, atacând la grămadă celelalte sindicate neancorate interesului PDL, pe vremea căruia se importa la greu cărbune. Un posibil motiv al frustrării îl constituie faptul că Sindicatul „Noroc Bun” şi Sindicatul Liber şi Independent E.M. Lupeni ar fi publicat documente irefutabile, fără putinţă de tăgadă, care dovedesc că prima de concediu a fost obţinută urmare a demersurilor acestor sindicate. Cum Petre Nica are oficiosul său, unde apare mereu în poziţie ecvestră sindicală, nu vom consemna cele spuse (unele reluate apoi pe alte canale) despre politică şi sindicalism de acesta. Nu înţelegem, însă, de ce Nicolae Drăgoi, ditamai directorul general adjunct CEH, a consimţit să se afişeze cu unul ca Nica în sala de apel şi să marşeze la cele spuse de pensionabilul Bebe Nica despre alte sindicate (care au contribuit la întronarea sa în fruntea huilei), dând mereu din cap aprobator ca o răţuşcă sau broscuţă mecanică, trasă cu cheia. Am uzat de acest preambul pentru a înţelege contextul celor două comunicate de mai jos care exprimă poziţia a opt entităţi sindicale, reprezentând mii de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara. 
Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente „Energetica”:
„Să fi uitat perioada când ne conduceau cei de la PDL şi Nica le făcea lobby?”
Ţinând cont că din data de 01.11.2014 celor de la Sindicatul Muntele li s-au activat funcţiile de inspector social sau delegat sindical, funcţii bine plătite (7.000- 8.000 lei) – singurul lucru bun din Contractul Colectiv de Muncă negociat în favoarea sindicaliştilor de la Muntele – ne întrebăm cum este posibil ca un sindicalist care nu a mai văzut subteranele minelor din Vale cu anii să câştige mai mult ca un brigadier, energetician sau un bun electro-lăcătuş, oameni care duc greul acestui Complex Energetic împreună cu ortacii pe care îi conduc. Nu este moral ca un om care nu produce nimic, doar consumă, să aibă salariul mai mare ca un muncitor care munceşte din greu. Suntem indignaţi, nu pentru că nu suntem în funcţiile acordate acestor indivizi, ci pentru faptul că toţi cei care ne conduc se plâng întruna de sărăcia abătută pe Complexul Energetic Hunedoara. Sărăcie? Întrebăm şi noi, pentru cine este această sărăcie? Din punctul nostru de vedere, sărăcia este pentru cei care muncesc, nu pentru cei care conduc. Referindu-ne la afirmaţiile lui Nica într-un ziar local sau în sălile de pontaj despre apartenenţa politică a unui om sau altul, nu ştim dacă este ilegal să ai afinităţi faţă de un partid politic, să fi uitat perioada când ne conduceau cei de la PDL şi Nica le făcea lobby, să fi uitat când Câmpeanu ajuta PNL, şi nici ceilalţi colegi din Muntele nu sunt străini de situaţia de astăzi. De ce atâtea acuzaţii la adresa lui Ciubotaru, dacă el aşa a considerat să facă? Fiecare este liber să aleagă pentru el. Acest cancer al sindicalismului din Valea Jiului s-a obişnuit ca nimeni să nu îl contreze indiferent de ce face. Noi, cei care suntem afiliaţi Federa­ţia Sindicatelor Libere şi Independente Energetica, nu vom sta cu mâinile în sân la toate acuzaţiile aduse de acest individ la adresa noastră. S-au făcut anumite afirmaţii că Ion Pisc vrea să închidă mineritul din Valea Jiului, că vrea divizarea, că deputaţii nu fac nimic bun pentru Vale, că factorul politic vrea să închidă mineritul din Valea Jiului. Oare toţi vrem răul acestei Văi, numai el îi vrea binele? Paradoxul este că pe acest Nica ortacii nu îl mai ascultă. La urma urmei, nu poate obliga pe nimeni să facă parte din sindicatul lui şi nu poate obliga niciun alt sindicat să adere la Sindicatul Muntele.
În concluzie, voi, cei care cotizaţi la sindicatele din Vale, sunteţi în măsură să judecaţi faptele fiecărui sindicalist şi să staţi sau nu la sindicatele pe care le conducem. Noi, sindicaliştii din Vale, nu spunem NU politicului care vrea să ne ajute.
– Sindicatul Liber şi Independent EM Lupeni – preşedinte Vasile Vamoş
– Sindicatul Liber SE Paroşeni – preşedinte Mihai Lorincz
– Sindicatul Libertatea 2008 Livezeni – Lucian Enculescu
– Sindicatul Muncitorilor şi TESA EM Lupeni – Adrian Misaroş
– Sindicatul Liber EPCVJ – Ion Calotă
– Sindicatul Liber şi Independent SE Deva-Mintia – Ionel Ticula
Sindicatul „Noroc Bun”:
„D-le Petre Nica, pierderea reprezentativităţii de către Sindicatul Muntele înseamnă, cu siguranţă, pierderea privilegiilor: maşina marca Ford şi Jeepul Honda şi salariile de 5.000 -7.000 lei pe care le aveţi”
Sindicatul „Noroc Bun” este o organizaţie sindicală la nivel CEH-SA din data de 29 ianuarie 2014, conform încheierii civile 400/2014, aşa cum prevede Legea 62/2011. Avem două departamente – la Lupeni şi Livezeni. Fiecare departament are independenţă economică şi organizatorică.
Având în vedere afirmaţiile dlui Nica Petre la adresa Sindicatului „Noroc Bun”, transmitem următoarele:
– Sindicatul „Noroc Bun” are angajat pe bază de contract un avocat, care reprezintă interesele membrilor noştri de sindical. Valoarea acestui contract este de 167 lei/ lunar pentru Departamentul Lupeni, iar pentru Departamentul Livezeni este de 333 lei/ lunar;
– Avem un proces pentru a recâştiga bonurile de cărbune şi termoficare care nu au fost acordate în anul 2014, valoarea lor fiind de 1.600 lei/ angajat. Procesul a fost deschis în luna mai 2014; următorul termen fiind în 27 noiembrie 2014. Dosarul se află la Tribunalul Hunedoara şi are nr. 2857/97/2014;
– Sindicatul „Noroc Bun” nu a acţionat niciodată organizaţia d-lui Nica Petre în niciun proces pe perioada negocierii CCM, pentru a nu influenţa negativ negocierea drepturilor angajaţilor CEH-SA;
– După înregistrarea CCM, având în vedere faptul că dvs., d-le Nica Petre, aţi minţit în legătură cu numărul de membri de sindicat, aşa cum rezultă din Dosarul penal nr.3147/P/2014 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, am acţionat sindicatul dvs. în instanţă, Dosar nr. 7647/278/2014, la Judecătoria Petroşani, pentru a anula reprezentativitatea Sindicatului Muntele. Motivul este că aţi minţit tot timpul că aveţi numărul necesar de membri pentru a fi reprezentativ la nivelul CEH-SA.
Pierderea reprezentativităţii de către organizaţia dvs., d-le Nica Petre, nu afectează angajaţii – care nu vor pierde niciun drept prevăzut în CCM, dar este posibilă renegocierea CCM de către toate sindicatele din cadrul CEH-SA. Dar, d-le Petre Nica, pierderea reprezentativi­tăţii de către Sindicatul Muntele înseamnă, cu siguranţă, pierderea  privilegiilor:maşina marca Ford şi Jeepul Honda; salariile de 5.000 -7.000 lei pe care le aveţi; nu veţi mai avea la dispoziţie delegaţii, bonuri de benzină, telefoane etc.
Vă solicităm să daţi dovadă de un minim bun-simţ şi să nu mai aruncaţi vorbe goale la adresa organizaţiei noastre şi credem că ar fi rezonabil să spuneţi membrilor dvs. de sindicat câţi bani plătiţi dvs. lunar pentru asistenţa juridică, presa scrisă şi TV. care nu mai contenesc să scrie aproape zilnic de dvs. Cum bine ar fi să le spuneţi membrilor dvs. de sindicat şi câţi bani plătiţi în urma afacerii dvs. personale cu aparatele de cafea, care, până nu demult, erau amplasate la fiecare unitate minieră. Nu vă mai amintim nimic de Clubul Sindicatelor din Lupeni, care încă mai funcţionează pe sindicatul dvs. vechi, unde mai sunteţi preşedinte şi unde spălaţi bani sub forma unor sponsorizări Vă solicităm să daţi dovadă de sinceritate, iar în ideea solidarităţii minereşti vă transmitem un „Noroc Bun”.
Ştefan Adrian JURCA
Ilie Csaba SILVEŞAN

Comenteaza

Comenteaza