Petrila se înfrumuseteazã cu plante exotice

1043

Ginkgo Biloba, arbore de Mãtase, artar rosu, castani comestibili sau arborii printesei vor înfrumuseta orasul Petrila. Autoritãtile locale de la Petrila cumpãrã plante exotice pe care le planteazã pe raza localitãtii. Aproape 500 de plante vor fi plantate pe raza localitãtii. Unele dintre plante sunt originare din Japonia, America de Sud, Africa tropicalã sau Asia

Berberis sau Drãcilã

Una din plantele cumpãrate este Berberisul sau Drãcilã. 50 de astfel de exemplare sunt achizitionate de Primãria orasului Petrila. Potrivit site-urilor de specialitate, plantã este originarã din zonele boreale.  “Genul cuprinde circa 450 specii, cu aspect arbustiv spinoase, cu frunze mereu verzi sau cãzãtoare, originar din zonele boreale, din Asia, Africa de nord si tropicalã si din America de sud. Prefera soluri stâncoase, în zonele montane. Frunzele sunt lineare, ovate sau subovate si sunt reunite în mici grupuri sub formã de rozete. Florile sunt sferice sau în formã de cupã si au petalele si sepalele galbene. Speciile mereu verzi sunt apreciate pentru frunzis iar cele cu frunze cãzãtoare pentru aspectul multicolor al frunzelor în timpul toamnei si pentru ciorchinii de bace viu colorati care deseori rezista pe ramuri pânã iarna. Unele specii si hibrizii rezultati din ele pot forma garduri vii cu aspect frumos fiind folosite si pentru spatii reduse”, aratã site-urile de specialitate. O parte din speciile acestei plante pot creste oriunde. “Cu exceptia unor specii sud-americane sunt plante usor de  cultivat putând creste în orice fel de sol bine drenat, însorit sau partial umbrit. Plantarea speciilor cu frunze permanente se va face în lunile septembrie-octombrie sau în martie-aprilie, iar a celor cu frunze cãzãtoare din octombrie pânã în martie. La realizarea gardurilor vii se folosesc plante înalte de 30-40 cm ce vor fi asezate la o distantã de 45-60 cm. Pentru obtinerea unui aspect compact se va tãia partea superioarã a tuturor lãstarilor. Acesta operatie se repeta odatã pe an la speciile cu frunzis permanent verde, dupã ce au înflorit, si în august-septembrie, în cazul speciilor cu frunze cãzãtoare. Dacã este cultivata izolat nu sunt necesare tunderile cu exceptie tulpinilor îmbãtrânite ce se vor tãia de la nivelul solului sãu ale unei ramuri noi”, mai aratã site-urile de specialitate.

Artar rosu orginar din Japonia

O altã plantã consideratã exoticã este artarul rosu. Arborele pitic îsi are originile în Japonia. “Artarul japonez rosu este un arbust de parc pitic foarte decorativ cu frunzele de culoare rosu-bordo. La maturitate dezvolta o coroanã bogatã. Frunzele reprezintã principala atractie a artarului japonez, acestea sunt cãzãtoare, palmate, cu lungimea intre 4-10 cm. Culoarea frunzelor este rosie pe fatã si verzui pe spate iar toamna toate nuantele se transformã în ruginiu intens. Este un arbore de talie micã ajunge la înãltime de 2-3 m. Ritmul de crestere este lent. Preferã locurile cu umbrã si semiumbrã deoarece soarele abundent o opãreste”, aratã descrierea arborelui.

10 artari rosii sunt cumpãrati de primãrie.

Un alt exemplar care va fi plantat pe raza orasului Petrila este arborele de mãtase. si acesta provine din Asia. “Albizia julibrissin este un arbore cunoscut sub denumirea popularã de Arborele de Mãtase. Este un arbore tropical originar din Asia. Scoarta trunchiului este în nuante de gri, striatiile sunt mai accentuate la arborii maturi. Frunzele sunt mari cu aspect penat în nuante de verde închis. Frunzele se aseamãnã foarte bine cu frunzele de feriga”, aratã site-urile de specialitate. Arborele de mãtase este plantat ca arbore de decor, datoritã aspectului minunat al florilor si al frunzelor sale. Coroana sã densã este foarte atrãgãtoare. Se poate planta în orice tip de grãdinã.

1-1

1-2

1-3

Arborele Printesei din China

Arborele Printesei, cu origini  de peste 2000 de ani din China va fi si el plantat în Petrila. Planta de o frumusete rarã a fost importatã în Europa în urmã cu 200 de ani.

“Paulownia este un arbore decorativ, originar din China unde se cultivã de circa 2000 de ani pentru productia de lemn, avnd o crestere foare rapidã, o specie introdusã în Europa ca arbore de grãdina cu circa 200 de ani n urmã. Denumirea stiintificã este Paulownia Tomentosa dar în multe cazuri este denumit si Paulownia imperialis. Numele a fost dedicat în onoarea printesei Anna Paulowna, fiica tarului Paul I, principesa Olandei”, se prezintã în materialele de horticulturã. Arborele Printesei este unic în lume datoritã cresterii rapide. “Este unic în lume, fiind singurã specie de arbori cu o capacitate de crestere atât de rapidã, oferind în acelasi timp un lemn superior! Viteza de crestere a acestui arbore este impresionantã, o plantã achizitionatã de la pepinierã poate creste în primul an si mai mult de 2 metri. În anii urmãtori trunchiul poate creste în diametru undeva la 4- 5 cm pe an, iar dupã 10 ani de exemplu planta poate fi consideratã adultã, înãltimea este în jur de 10 metri cu o coroanã impresionantã. La vârsta de 25 de ani planta atinge dimensiunile si forma maximã. În locurile de origine sunt întâlnite specii de paulownia ce au vârsta de peste 300 de ani. Pentru a sustine o crestere bunã paulownia are nevoie de un sol bogat în nutrienti, planta trebuie hrãnitã puternic în perioada vegetativã, si în special cu îngrãsãminte bogate în azot. Paulownia poate fi cultivatã în pozitii însorite, calde, ferite de vânt puternic”, mai prezintã informatiile.

Tot o plantã originarã din China este si Ginkgo Biloba. Si aceasta îsi va gãsi locul pe raza orasului Petrila. “Este un arbore exotic originar din China, care face tranzitia cãtre conifere, cunoscut si sub numele de Arborele pagodelor. La noi în tarã are o talie mai micã în general, cu un habitus piramidal (exemplarele mascule) sau larg (exemplarele femele). Are douã tipuri de lujeri: lungi, cu mugurii dispusi spiralat si cei scurti, care sunt brãzdati inelar si sunt prevãzuti cu un mugure terminal. Frunzele sunt deosebit de frumoase, în formã de evantai, de 12 cm lungime si cu 6-8 cm lãtime, bilobate, pieloase, lung petiolate, grupate câte 3-5, de culoare verde deschis, toamna galbene”, prezintã site-urile.  Alte plante care vor fi plantate pe raza orasului Petrila sunt puietii de tuia, castani comestibili, arbori de lalalea, puieti de magnolie, tei sau iasomie.  475 de plante sunt achizitionate de Primãria Petrila.

Monika BACIU

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza