
Reprezentanții Ministerului Culturii au observat, vineri dimineață, clădirile patrimoniu istoric de la mina Petrila, la fața locului. Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Adrian Bălteanu, susține că imobilele clasificate vor rămâne în patrimoniul național și că se caută soluții rapide pentru ca activitatea de ecologizare a suprafeței să poată fi reluată.
O delegație a Ministerului Culturii a fost, vineri, la mina Petrila, unde a discutat atât cu reprezentanții administrației locale cât și cu conducerea Societății Naționale de Închideri Mine. Întâlnirea a fost solicitată de ambele părți, după ce la finele anului trecut, un ordin de ministru a clasificat mai multe clădiri ce aparțin minei ce trebuie închisă în patrimoniul istoric.
Reprezentanții SNÎMVJ susțineau că din cauza clasificării clădirilor ca monumente istorice nu mai pot desfășura lucrările de ecologizare a suprafeței de la mina Petrila.
”Lucrările de ecologizare se puteau face și până acum, însă a existat o oarecare teamă că pot fi afectate clădirile”, a spus, pentru Gazeta de Dimineață, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Adrian Bălteanu.
Potrivit sursei citate activitatea de ecologizare de la mina Petrila poate fi desfășurată fără probleme.
”Se caută soluții rapide pentru ca cei de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului să poată să lucreze la ecologizarea suprafeței, iar patrimoniul național să fie salvat”, a mai spus, pentru Gazeta de Dimineață, secretarul de stat.
Viceprimarul orașului Petrila, Vasilică Jurca, cel care împreună cu mai mulți arhitecți au făcut demersurile necesare pentru a mai salva ceva din mina Petrila, spune că nu s-a discutat încă despre fonduri pentru clădirile istorice.
”Pot fi accesate fonduri europene, însă proiectele trebuie scrise de cei care au în administrare clădirile. La acest moment clădirile sunt în patrimoniul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, însă la fel ca și terenurile ecologizate, la finalul proiectului de închidere clădirile vor fi transmise administrației locale”, a declarat, pentru Gazeta de Dimineață, viceprimarul Vasilică Jurca.
Întâlnirea de la ”gura” minei Petrila a avut ca scop identificarea soluțiilor astfel încât clădirile valoroase din punct de vedere cultural să fie salvate, iar subteranul să fie și el pus în siguranță.
Conducerea SNÎMVJ spunea că nu se pot ramblea puțurile din cauza faptului că nu pot interveni să facă lucrări la clădirile incluse în patrimoniul cultural, afirmând totodată că societatea va trebuie să suporte cheltuieli suplimentare legate de asigurarea aerajului.
Cei care au luptat pentru salvarea clădirilor de la mina Petrila, dar și reprezentanți ai Ministerului Culturii au afirmat că există locuri în Europa unde clădirile ce au aparținut exploatărilor miniere au rămas în picioare, fiind chiar puse în valoare.
Primarul orașului Petrila, Ilie Păducel, susține în continuare că va respecta legea, însă cere bani de la ministere pentru clădiri, afirmând că nu va aloca niciun leu din bugetul local pentru acestea. Ilie Păducel, deși a negat, face parte – alături de conducerea SNÎMVJ- din rândul celor care au încercat să împiedice ordinul de ministru care prevede clasificarea unor clădiri de la mina Petrila. Primarul chiar a cerut ca în locul clădirilor, în cadrul programului de închidere a minei Petrila să fie asfaltat drumul tehnologic, așa-zisa centură a orașului. Acest drum, duce de la un cimitir la un alt cimitir, pe un drum paralel cu albia Jiului de Est.
”În calitate de primar, mă voi conforma prevederilor legale. Dacă spune că trebuie să le conservăm, să le întreținem, dar să primim de la Ministerul Culturii, de la Comisia Județeană de Cultură, de undeva, banii. Eu mă conformez, facem tot ce trebuie, dar nu pe banii primăriei. Nu că ar fi rea-voință, dar nu avem”, spunea, la finele anului trecut, pentru Gazeta de Dimineață, primarul Ilie Păducel.
Acesta spune că și-a dorit clădirile, dar gratis și cu fonduri pentru reabilitare, modernizare.
Conducerea Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului nu a fost nici ea prea entuziasmată de ordinul ministrului Culturii care dă peste cap planurile de ecologizare a suprafeței minei Petrila, susținând că trebuie modificat și proiectul de închidere.
Mai multe clădiri de la mina Petrila rămân în picioare, acestea fiind salvate de la dărâmare printr-un ordin de ministru, emis în decembrie anul trecut, care le-a clasificat drept monumente de interes național, în urma unui demers inițiat de o parte a administrației locale de la Petrila susținută de arhitecți și oameni de cultură.
”Vă comunicăm că Exploatarea Minieră Petrila a fost clasată în Lista monumentelor istorice în categoria ansamblu, grupa valorică A din cadrul Ordinului Ministrului Culturii nr. 2823/21.12.2015 urmând parcurgerea procedurilor specifice conform Legii 422/2001 republicată și Normelor metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice aprobate prin Ordinul Ministrului Culturii și Cultelor nr. 2.260/2008, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-o adresă a Ministerului Culturii ce a fost transmisă atât Primăriei Petrila cât și Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.
Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, demolată însă de administrația locală până la momentul în care lista a intrat spre avizare.
Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia se acordă subvenție în minerit. Activitatea de subteran ar fi trebuit închisă la Petrila la 31 decembrie 2015, însă din cauza unei defecțiuni la Puțul Centru, închiderea subteranului a fost prelungită cu o lună.
Până la finele acestui an trebuie finalizate lucrările de ecologizare a suprafeței.
Mihaela MIHAI