
Printr-o şedinţă de îndată au fost aprobate ieri de consilierii locali petrileni patru proiecte de hotărâre.
Rectificare de buget
La primul punct al ordinii de zi a fost vorba de un proiect ce a ţinut de o rectificare de buget. „A intrat în plus la bugetul local o sumă de 360.000 lei provenită din încasări, practic vorbim de o sumă cu mult mai mare peste ceea ce noi ne-am aşteptat să intre la veniturile proprii. Ceea ce nu e deloc rău ţinând cont de câte cheltuieli avem”, ne-a declarat primarul Vasile Jurca referitor la acest proiect.
Bani pentru Înălţarea Domnului-Ziua Eroilor şi Ziua Copilului
Un al doilea proiect a vizat alocarea de bani pentru două evenimente importante ce urmează să se desfăşoare în perioada imediat următoare. Primul dintre ele va fi pe 25 mai, de Înălţarea Domnului-Ziua Eroilor Neamului. Petrila va avea o serie de manifestări, inclusiv o slujbă de comemorare, în acest sens fiind alocată suma de 3.000 lei, aprobată de consilierii prezenţi. „De Înălţare ne-am gândit să achiziţionăm nişte colăcei pentru parastas şi ouă. Vrem să le vopsim în roşu, cum e datina străbună, iar la evenimentul ce va avea loc la troiţa din parcul din Lonea, să le împărţim copiilor care vor susţine un scurt program de cântece şi poezii, dar şi tuturor celor prezenţi, împreună cu câte un colăcel la fiecare”, ne-a explicat primarul petrilean.
Al doilea eveniment este legat de Ziua Internaţională a Copilului – 1 Iunie. De la primar am aflat că alocarea sumei de 37.000 lei, aprobată de consilierii locali, este necesară pentru achiziţionarea cadoului dulce – o cutie de ciocolată – ce va fi oferit tuturor copiilor din localitate. În plus, anul acesta copiii vor primi cadou şi câte o şepcuţă de vară pe care va fi inscripţionată cifra 1. L-am întrebat pe primar de ce 1 şi nu 23 sau altă cifră? „Deoarece copiii sunt numărul 1 pentru orice părinte şi pentru noi toţi”, a venit răspunsul. Tot aici va intra şi achiziţionarea de apă minerală şi plată pentru copiii ce vor participa la concursurile ce vor avea loc – fotbal, şah, tenis, volei, desen pe asfalt – în Parcul Copiilor (clasele V-VIII şi liceul) şi în zona şcolilor unde ei învaţă (clasele I-IV).
Bani pentru reparaţii de străzi şi trotuare
Dacă la proiectul anterior am discutat de alocare de bani pentru două evenimente, la următorul proiect de pe ordinea de zi discutăm de alocare de bani pentru reparaţii străzi, trotuare şi alei, cu bani de la bugetul local. În următoarea perioadă, prin proiectul adoptat de consilieri, vor intra în reparaţii străzile Republicii şi Răscoala, trotuarul de acces şi aleea de la intrarea Şcolii Gimnaziale nr. 5 (despre care ZVJ a scris în iarnă că sunt praf şi pulbere!), precum şi trotuarul din zona farmaciei din Cartierul 8 Martie. Devizul estimativ arată cam aşa: circa 26.000 lei lucrările de la şcoală, circa 5.000 lei lucrările de la trotuarul din 8 Martie şi aproximativ 2,65 miliarde lei reparaţiile de la cele două străzi. După ce proiectul a fost aprobat la şedinţa de ieri, urmează procedura de licitaţie pentru fiecare lucrare în parte.
Stabilirea de criterii pentru ajutoarele de urgenţă
După dezastrul de la blocul 26, blocul problemă din apropierea Capului de Linie despre care ZVJ a scris în nenumărate rânduri (episoade de groază de-acolo, inclusiv canapele şi WC-uri aruncate pe geam şi aşa mai departe, dar şi despre furturile de energie electrică şi infracţionalitatea ridicată primăria s-a gândit la un proiect prin care să-i ajute pe aceşti oameni, mulţi nevinovaţi – cum sunt copiii sau oamenii liniştiţi sau bolnavi din imobil – şi cu posibilităţi financiare foarte reduse spre deloc. Prin proiectul adoptat joi de consilierii locali au fost aprobate criteriile pentru ajutoarele de urgenţă. „A fost acea problemă cu incendiul de la blocul 26. Am văzut cu toţii ce s-a putut întâmpla de la improvizaţiile făcute pentru a fura energie electrică. De aceea, după acest incident am stat personal de vorbă cu oamenii şi i-am lămurit să intre în legalitate, să se termine odată cu aceste hoţii, că uite ce se poate întâmpla. Putea să fie acolo un dezastru! Astfel, ca să-şi poată face contract la curent şi apoi să se branşeze legal, familiile de-acolo vor avea nişte costuri, am înţeles că undeva spre 1.000 lei. Cum cei mai mulţi nu au posibilităţi, ne-am gândit ca o parte din cheltuielile unei familii să le suportăm noi, în funcţie de venituri şi de numărul celor din casă. Nu vom acoperi toată suma, dar vom acoperi între 300 lei şi 700 lei, astfel ca toată lumea să intre în normalitate. Prin chestiunea asta eu sper să eliminăm furturile de curent de-acolo în proporţie de 80-90%, dacă nu integral, astfel încât posibilitatea unui nou incident în acest sens să fie redusă. De asemenea, prin acest sprijin încercăm să-i obişnuim să-şi plătească lunar utilităţile, aşa cum face toată lumea, scăpând astfel de aceste probleme pe care le au în acest moment”, ne-a spus primarul Vasile Jurca.