Șefii CEH fug de privatizare, pentru că își pierd funcțiile și salariile

213

Complexul Energetic Hunedoara a ajuns la vorba FMI, dacă nu va fi privatizat, va intra în insolvență, după ce directorii numiți pe criterii politice de către PSD au reușit să îndatoreze gigantul hunedorean cu circa un miliard de lei.

Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, spune că în actualele condiții economice – cauzate de incompetența managerială, lipsa sprijinului guvernamental, dar şi influența politică și sindicală – salvarea CEH stă în privatizare, însă acest lucru nu este dorit de către conducerea susținută politic și nici de sindicate.

”Privatizarea este cea mai bună soluţie pentru societate și salariați în condițiile în care statul român nu mai are aproape nicio pârghie pentru a ajuta financiar Complexul Energetic Hunedoara. De privatizare fug însă, din mai multe motive, exact șefii numiți politic, liderii de sindicate, dar și politicul. La prima evaluare, şefii numiți politic vor fi nevoiți să-și găsească altceva de lucru, pe salarii nu de 20.000 lei. Liderii sindicatelor vor uita de pontajul fictiv, iar oamenii politici nu vor mai putea continua să fie nașii firmelor căpușă care au distrus această activitate. Acest producător de energie trebuie să rămână în Sistemul Energetiic Național. Județul Hunedoara, Valea Jiului, trăiește prin el. Politicienii care până mai ieri ne vorbeau despre marea lor realizare, CEH, astăzi sunt muți. Salariații au ajuns la limita răbdării pentru că trebuie să îndure lipsurile de materiale și echipamente, dar cel mai grav este că sunt nevoiți să se lase conduși de oameni care au fost puși în funcții de parlamentari pentru că au avut la ei carnetul de partid și poziția necesară”, a declarat, luni, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Sursa citată spune că ultimele decizii guvernamentale reduc optimismul în rândul angajaţilor. iar minciuna adminsitrativă continuă i-a împins pe oameni înafara sferei de încredere.

”Nu vreau să cred că aceștia (guvernanți, politicieni, sindicaliști-n.r.) vor continua actul de distrugere al mineritului și energiei hunedorene fără ca cineva să intervină”, a mai spus Nica.

În opinia acestuia, declarea insolvenței Complexului Energetic Hunedoara ar însemna probleme sociale grave în județ.

”Insolvența este cea mai rea variantă, pentru că dacă nu vor găsi soluții de rentabilizare complexul va intra în faliment. Asta ar însemna pierderea a 6.700 locuri de muncă în minerit și energie, imposibilitatea ducerii la final a programului de închidere al SNÎMVJ, dar și închiderea unor societăți care au activitatea direct legată de CEH, societăți care la rândul lor vor genera mii de șomeri într-un județ al cărui procent de șomaj nu este deloc scăzut. Cei care au răspunderea actului de conducere au și obligația de a evita insolvența. Îmi e greu să cred că atunci când au fost numiți în funcții de către factorul politic nu le-au fost aduse la cunoștință îndatoririle oneste pentru care au ajuns în această poziție”, a mai spus liderul de la Muntele.

Nici nu ajunsese ministru al Energiei că Andrei Gerea a și spus că structura energetică hunedoreană se îndreaptă spre insolvență. Ponta a schimbat ministrul de la Energie tocmai când directorii politici de la CEH trebuiau să prezinte un plan realist de viabilizare a activității și când o importantă companie americană s-a arătat interesată de privatizarea Complexului.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza